Extáze paralytických stonků: Of Montreal

Extáze paralytických stonků: Of Montreal

12. 02. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Kevin Barnes, mozek a duše amerických Of Montreal, se znovu pustil do hudební psychoanalýzy a stvořil Paralytic Stalks. Nová deska se vrací k přelomovému Skeletal Lamping, na kterém se Kevin vydal na experimentální hudební špacír. Paralytic Stalks jsou na tom stejně, jen s tím rozdílem, že se pro tentokrát nechal inspirovat klasickými avantgardními umělci z počátku 20. století.
Všechny rány světa
Barnesova hudební dráha nejenže obsahuje více než desítku alb (Cherry Peel, Hissing Fauna Are You a Destroyer, False Priest atd.), ale její organickou součástí je také celý arzenál filosofický světonázorů. Vnitřní konflikt a neuróza, společná všem kreativním umělcům, je u Barnese obzvlášť hypertrofovaná. Buď ho milujete, jako já, nebo ho z duše nesnášíte. Potvrdit může každý, kdo někdy zažil jeho charismaticko-epileptické hudební vymítání naživo.



Pomyslným vrcholem jeho excentrických výletů byla deska Skeletal Lamping z roku 2008: geniální hudební slátanina několika stovek motivů umně poskládaných do téměř hodinového pásma. Barnes si tady schladil i svou poetickou žáhu: albem prochází postava Georgie Fruita, jeho alter-ega, které za Barnese překonává nástrahy proradného světa plného radostí, ale i zklamání. Podařilo se mu tehdy natočit skvělou a krásnou desku: noisové kytarové riffy střídají sborové chorály, divoké beaty, popové kudrliny ale i funkové zatáčky. A když se bavíme o Barnesovu egu, je potřeba říct, že to, co je na něm nejvíc sympatické, je jeho odzbrojující otevřenost: podobá se v tom snad jen frontmanovi jiné americké party Chrisi Owensovi (Girls). Sympatické je též obrazoborectví spojené s Barnesovou dokořán otevřenou duší: jeho písně působí na jedné straně jako hluboká freudovská sonda, ale zároveň tušíte, že někde za závěsem se Kevin musí sám sobě hrozně nahlas řehtat.

Hudební pitva
Paralytic Stalks je logickým vyústěním Barnesovy hudební pitvy – výmluvně to dokládá jeho dumání o jednotlivých skladbách a rozhovor pro server Pitchfork. Je pravda, že Paralytic Stalks je ještě méně přístupnější než na výsost experimentální Skeletal Lamping, ale není pravda, že se tam není čeho chytnout. Jen prostě vychází z odlišných základů – zatímco předchozí alba by mohly klidně vypadnout ze zdrogovaného Prince, Paralytic Stalks je jiná káva – Barnes se při jeho tvorbě inspiroval klasickou hudbou avantgardních umělců (Charles Ives, K. Penderecki) a zklidnil se. Víc než disco, funk a freakpop se tam dají najít rozvolněné orchestrální pasáže protkané zvukem houslí a klavíru.

První půlku alba charakterizují klasičtější (i když ne úplně) „barnesovské“ skladby: Gelid Ascent si pohrává s myšlenkou komunikace s Bohem, Dour Percentage je o ztroskotaném přátelství a ve skladbě We Will Commit Wolf Murder se řeší hranice lidské duše, život, násilí a láska. Ale pro ty, kteří už Barnesovo potrhlé disco lelkování znají nazpaměť, bude druhá půlka, meditativní volná kompozice na existenční témata, daleko větším potěšením. Kytarová sóla v Ye, Renew the Plaintiff, zlomená v půlce do kakofonického bublání, postupně přecházejí do reichovského klavírního recitálu a končí v hrozivě znějícím saxofonovém sólu. Vrchol atonálního, disonantního experimentu, který se místy ještě stále tváří jako pop, jsou pak tři závěrečné skladby Wintered Debts, Exorcismic Breeding Knife? a Authentic Pyrrhic Remission.



Otázky namísto odpovědí
V okamžiku, kdy po víc jak 13 minutách dozní orchestrální apokalyptická změť zvuků, nabízí se samo od sebe několik otázek. Ať už jsou jakékoli, odpovědi lze částečně najít ve zmiňovaném rozhovoru (záměrně anti-komerční album a intimní osobní zpověď), částečně si je musíte sami vymyslet. Ale je taky možné, že na spoustu otázek inspirovaných Paralytic Stalks prostě žádnou odpověď nenajdete. A tak je to správně.
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika