Cole: I známí producenti produkují odpad

Cole: I známí producenti produkují odpad

28. 02. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
O support se Danielovi Stefanikovi 16. března v bratislavském Subclubu postará i známá tvář slovenské taneční scény - dj Cole. Jeho pohled nejen na slovenskou scénu vám přinášíme v následujícím rozhovoru.
Ahoj Nikolaji, slovenskému publiku tě netřeba zvlášť představovat. Každý, kdo jen trochu sleduje slovenskou scénu už tvé jméno určitě zaregistroval i díky relaci Minimatica, kde každý týden nabízíš posluchačům čerstvé novinky ze světa taneční hudby. Jak ses vůbec k Minimatice dostal?
K Minimatice jsem se dostal před 5 lety, když jsem byl natolik uchvácen tímto pomalejším, ale velmi zajímavým soundem, že jsem se rozhodl pro koncept který by přinášel kvalitní muziku do uši lidí, čímž bych zároveň představil svůj hudební vkus a cit pro vhodný výběr skladeb. Pomalejším stylům jsem začal věnovat zvýšenou pozornost již v druhé polovině roku 2005, ale hlavně v r. 2006 jsem se naplno pustil do poznávání vydavatelství a producentů z této branže. S tím souviselo i shánění nových skladeb, které tehdy nevycházely v takovém množství jako nyní. Inspirace pramenila hlavně díky boomu z roku 2006, kdy byla jedná z nejsilnějších vln pro styly jako minimal a tech-house v Evropě, ale i mimo ni. Svůj koncept Minimatica jsem se později rozhodl rozjet hned první týden roku 2007, ale ještě ne v podobě relace na rádiu. Ta příležitost přišla o pár měsíců později.

Během týdne přípravy relace ti projde ušima množství tracků. Podle jakého klíče skladby do relace vybíráš?
Někdy je pro mě trošku těžší popsat podle čeho vybírám a řadím dané skladby. Každopádně se už neřídím tím, že někdo je známý a vydává na známém vydavatelství. To pro mě není směrodatné, protože sám jsem se už nespočet mnohokrát přesvědčil, že i ti známí dokáží produkovat neméně kvalitní odpad. Můj výběr je hlavně dán mým vnitřním pocitem, často i momentální náladou. Ale všeobecně lidé, kteří sledují Minimaticu a selekci skladeb, které tam propaguji vědí, že jsem velmi nakloněn hlavně k melodičtějším skladbám. Osobně se snažím hledat a hrávat věci, které v sobě nesou určitě poslání, význam, příběh. Ale nemusí to být vždy dáno melodií, která povětšinou dokáže vyjadřovat určitou myšlenku, ale může to být určeno i originální kompozicí jednotlivých zvuků, basovou linkou, perkusemi, dokonce i dobrým vokálem. Je to hlavně o pestrosti a to je i hlavní záměr Minimaticy a celkově mého pohledu na danou hudbu.

cole

Jsi všeobecně známý i díky tvému ​​širokému hudebnímu rozhledu v taneční hudbě. Čím tě upoutal sound, kterým se nyní prezentuješ?
Sledování hlavně taneční hudby se věnuji už od malička. Vždy jsem měl velký zájem o to, co se děje ve světě hudby, fascinovalo a fascinuje mě to stále, protože je to neoddělitelná součást mého života.

Můj aktuální sound mi poskytl přesný opak toho, co jsem potřeboval v době, když jsem se zpět vrátil do undergroundu, protože roky předtím jsem byl i součástí mainstreamovějších stylů, za které se nikdy nebudu stydět, protože i to mě velmi pozitivně ovlivnilo. Ale ten návrat do undergroundu pro mě vyjadřoval v dané chvíli únik z jednoho světa do druhého, který mi dal zcela nový nádech a inspiraci. A přetrvává to naštěstí do dnes.

Pod pseudonymem Hyricz působíš i jako producent. Máš v plánu v ní i v budoucnu pokračovat nebo to bude zatím jen o djingu?
Určitě budu pokračovat, možná už jen občas, když na to budu mít  náladu a chuť. Já jsem byl vždy hlavně dj a tam se cítím nejjistější. Talent a schopnost na produkování hudby jsou vlastnosti, se kterými se člověk musí i částečně narodit a ne každému to může jít natolik dobře, aby se v tom dokázal patřičně prosadit. Také v dnešní neskutečně přehuštěné době na hudbu, která leze na lidi z každého rohu, se již začíná vytrácet exkluzivita tohoto "povolání" producenta, protože už jím dokáže být opravdu každý.

Na jedné straně je to částečně dobře, ale z větší míry se pak takto zacpává hudební trh množstvím balastu, kopírovaček a nedokončených tuctových tracků. O toto mi osobně jako producentovi, nebo jak se já sám jmenuji "nadšenci pro hudební produkci ", nejde. Pokud mám v tom pokračovat, tak hlavně způsobem, že si tu hudbu budu produkovat pro své vlastní použití. Což znamená, že si to lidé budou moci poslechnout buď v Minimatica, nebo na nějakých mých djských vystoupeních. :)

Slovenské kluby ve většině případů zejí prázdnotou, mnohé z nich jsou už i minulostí a další éra halovek a plných klubů na Slovensku je v nedohlednu. Kde je problém podle tebe?
Bohužel, já to budu muset svalit obecně a to na lidi a jejich přístup k hudbě. Jako DJ, ale i návštěvník mnoha akcí velmi pozorně pozoruji průběh dění na akcích, sleduji chování lidí, poslouchám reakce a vytvářím si obraz o tom, co způsobuje že u nás to pořád nějak nechce fungovat tak jako je to například za hranicemi, do kterékoliv světové strany pohneš. Jsme maličká země, jejíž "scéna" tu měla své silné roky, ale bohužel v poslední době tomu tak není a jde to dolů kopcem. Ale jsem rád, že znovu se začínají oddělovat jednotlivé hudební směry a styly v elektronické hudbě jako tomu bylo roky dozadu. Už nemůžeme míchat hrušky s jablky, protože to tak nemůže fungovat. V daném případě mám na mysli dva rozdílné pojmy a směry a to underground vs. mainstream (resp. komerčnější zaměření elektronické hudby). Obojí má svůj význam a své místo a to by se mělo respektovat.

Pokud mluvíme o krizi slovenské scény, co by bylo podle tebe tím správným lékem?
V první řadě netřeba tlačit do komerčních klubů to co tam nepatří, čili rozlišovat mainstream a komerci od undergroundu. Neboť ten efekt i tak je nakonec takový, že lidé jsou zmateni, protože ve svém oblíbeném disco klubu slyší to, co se jim až tak nelíbí. Vidím to na snahách některých lidí, kteří sice hrají underground, ale tlačí ho tam, kam nepatří. Chybí nám více podniků tipu Nu Spirit, Radost, Groteska i v jiných místech na Slovensku. Takové alternativní podniky dokáží určitě přilákat kopec lidí, kteří chtějí slyšet něco jiného, ​​ale provozování něčeho takového je riskantní a také náročné.

To co znamená ve světě Adidas v oblečení je label Cocoon v oblasti taneční hudby. Co tě napadne jako první při vyslovení názvu tohoto labelu?
Jednoznačně papa Sven Vath, jeho nezaměnitelný djský crazy projev, ale i spousta vynikajících releasů, jejichž majitelem jsem také se svým vinylovým a digitálním archivem. Cocoon má už 11 let pevné místo na scéně a jednoznačně zaslouženě.

V bratislavském Subclubu to bude pro tebe premiéra a hned rovnou vedle Daniela Stefanika. Tvoje očekávání pro tento večer?
Tak jsem se konečně toho dočkal, ale ne :) Jsem velmi potěšen, že budu moci odprezentovat i můj pohled na klubovou hudbu a zrovna v nejznámější Mecce undergroundu na Slovensku. Jsem velmi rád, že se tam určitě setkají mnozí nadšenci pro daný hudební a životní styl, čímž ukážeme Danielovi Stefanikovi, že i na Slovensku se rádi kvalitní zábavu na kvalitní hudbu.

Tvá Top 5 za poslední období?
01 Kaiserdisco - La Benjamina: kd music
02 Holger Zilske - Roter Rausch (Marco Resmann Remix): Playhouse
03 Sascha Sonido - Smoke On The Water (Original Mix): trapez ltd.
04 Shades Of Gray - I Hate Tuesdays: reckless republic music
05 Affkt, Darlyn Vlys, One Hand - kohout (Original Mix): sincopat

Dodal: Jakub Škrovánek, Wavetune crew
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

POSSITIVA!

Pátek 16. 3. 2012
Vstup: 8 EUR
Vystupují:
Daniel Stefanik, Cole, Sonja, Yacube, afro.gramm
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Moderátor
16. 01. 2012 | 03:14:29
+0 | -0

POSSITIVA!

Daniel Stefanik poprvé na Slovensku na akci Possitiva!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika