Právě vychází od IdeaFatte “Máme vás“

Právě vychází od IdeaFatte “Máme vás“

15. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
IdeaFatte jsou novým zásadním pojmem na domácí hiphopové scéně, přestože společná kapela není první štací jejich hudební kariéry.
Oba dva pocházejí ze Zlína aka Botova. Fatte tam byl dlouhá léta DJem a producentem skupiny De Fuck To a Idea se zase snažil pohnout ledy jako lídr kapely Dilema, po které zůstalo demo “Ruka v ruce“. Domácí pokus, nad nímž se prvně setkali. Oba ale chtěli dál a víc, než jim umožňovaly jejich kapely. Fatte tedy plánoval vlastní vinyl, kam by si pozval různé MC’s – včetně Idey. I když na tento vinyl nikdy nedošlo, položil základ něčemu lepšímu. Při jednom takovém domlouvacím srazu totiž Idea říká: „Tak udělejme celé album!“ a bylo. Dále už mohli pokračovat jen společně, jeden ve stávající kapele končí, druhý svou rozpouští a zakládají IF.

x

Vize je jasná – prvním stupínkem na cestě k lepším rapům je perfektní live show. Domácí kapely jim v tom ale mohly být vzorem jen těžko. Dokáží natáčet solidní desky, ale když postavíte ty samé kapely na pódium, občas to vypadá, že se od sebe liší jen rozměrem šířené nudy. Neumí komunikovat s publikem, rapují „pro parkety“ a pojmy jako „show“ nebo „stage presence“ jako by je minuly obloukem. S tím chtějí skoncovat a způsobit podobnou vlnu jako před několika lety „try špinavé mená“ – Kontrafakt.

Stačí jim k tomu tři věci - majk, Technics a MPC… Sampler od firmy Akai už v roce ’06 není ničím tak zvláštním, možná naopak. „MPC má dneska každej“. Pravda, kupují si ho i tací, kteří do té doby nezkusili ani jednu hajtku, ale kolik z těch „každejch“ ho s sebou bere na koncerty? A kolik z téhle party, kterou spočítáte na prstech jedný ruky, netahá své MPC kvůli fotografovi, pro kterého je to na fotkách „fakt kůl“ nebo jen pro odehrání podřadné role za znenadání ochořelý CD přehrávač? Kolik kapel u nás tahá MPC jako to, čím skutečně může být – hudební nástroj? Nikdo? No, někdo přeci - IdeaFatte. OK, takže si představte hudebního fanatika Fattea, jak naživo jebe do šestnáctky padů svého sampleru, a krom hraní vlastních beatů jako podkladů pro rap dává i exhibice opravdu „naživo“. Máte? Přihoďte k tomu MC Ideu, týpka, který se během roku dokázal vypracovat mezi elitu domácího freestylu, v kteréžto disciplíně mu dnes stačí maximálně vyhlášený Tafrob. Máte? Chybí už jen zlatý hřeb večera. Aby se Fatte mohl plně věnovat svým beatům a nerozptyloval se gramcem, nastoupil začátkem roku za kola z oceli DJ AKA z Tábora. Neznáte? A stačí vám pro představu informace, že když letos poprvé vlétl do domácího ITF a rozjel vrtulník svých skrečů, padla brada i vyhlášeným masérům jako je Trafik? A že se nakonec zastavil až ve finále hlavní kategorie Advancement Class, kde našel přemožitele v roky neporaženém Fiveovi? A dostal se tak z nuly na druhé místo?

Koncerty pro IF byly a jsou na prvním místě. Jimi to začíná, ale nekončí. Je potřeba pokračovat druhým stupínkem cesty za lepšími rapy, jímž je vlastní deska. Tam tu koncertní energii přenést a potvrdit na živo vzbuzované naděje. Po několika měsících zkoušení, stěhování do Prahy, skládání beatů a psaní textů vybírají tři nejlepší pecky. Domlouvají se s Tomášem „Etienem“ Sochůrkem a začátkem roku se zavírají do jeho vyhlášeného studia Jižák, aby nahráli svůj první singl a mohli nechat svým rapem dunět kluby od Aše po Košice, i když tam zrovna nebudou na koncertě.

Titulní peckou je “Máme vás“ – koncertní óda a jasná hitovka, která netáhne jen díky chytlavému refrénu. To je prostě „CZ rap 2006“ v té nejzajímavější podobě. Fatte ukuchtil anglickým grimem ovlivněný lámaný beat, DJ Aka nadrtil skreče, jaké asi v české skladbě ještě nezazněly, a Idea vše korunuje svým, vzhledem k věku až překvapivě jistým rapem. Hlavně masivním začátkem třetí sloky hází ostatním krotičům mikrofonu rukavici. Pusťte si tuhle skladbu třikrát a pokud vám nebude hrát po zbytek dne v hlavě, měli byste se přidat k Uctívačům gynga.

Mezi své silné stránky může singl řadit i rozmanitost, protože jakmile dohraje skladba číslo jedna, najíždí úplně jiná témata s jinou náladou a stylem (Fatteovi beaty vás během vteřiny přenáší mezi tleskavým klubovým beatem, boom bap klasikou a nařachanou grimeovou špínou), ukazujíc potenciál téhle trojky. Název skladby číslo dvě “Pocta favoritům“ říká vše podstatné. Je to Ideovo vyznání jeho rapovým favoritům, kterým chce takto vzdát hold. Loni v prosinci po světovém finále ITF se o tomhle konceptu bavili v jedné z žižkovských hospod s čerstvým světovým šampionem v kategorii X-Perimental Class – DJ J-Redem z Austrálie. Nejen, že se chtěl okamžitě zapojit, ale než dopil, už měl vymyšlené word cuty. Výsledek kolaba s protinožcem můžete posoudit sami. A bylo by divné, kdyby freestyleovými battly ošlehaný Idea nedal nějaké battle rýmy i na singl, že? Kdo je čeká, dočká se v závěrečné ironické “Ty chceš, já mám“.

Sečteno, podtrženo: vypadá to, že Idea, Fatte a DJ AKA jsou předurčeni k tomu, aby se dostali na vrchol. Mají nejen potřebné skills a tvůrčí potenciál, ale i chuť lidi na deskách i koncertech bavit a především neukojitelný hlad po tom jít stále nahoru. Tohle je jen začátek, stupínkem třetím bude podzimní album. Teď ale poslechněte singl, dojděte na koncert a uvidíte sami, že „IF ovládne vás“.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika