Afro Celt Sound System poprvé v Praze

Afro Celt Sound System poprvé v Praze

27. 03. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Afro Celt Sound Systém mísí na tanečních podkladech vlivy keltské a africké tradiční hudby. Objev Petera Gabriela a oblíbenci Roberta Planta přijedou na své první pražské vystoupení ve středu 9. května na exkluzivní koncert do Lucerna Music Baru. Na koncertě vystoupí v kompletní sestavě včetně legendárního bubeníka Johna Kalsiho s aktuálním dvojalbem Capture, které obsahuje výběr z posledních 5 alb.
"Je to velice keltské. Je to velice africké. A je to velmi, velmi dobré. Nenajdete vzrušivější a dokonalejší projekt, který by oslnivěji oznamoval konec století a zvěstoval úsvit nového. Afro Celt Sound System prochází skrze tradice, kultury, věk, geografii a léčí naše předsudky o hudbě," napsal pln nadšení respektovaný britský hudební žurnalista Colin Irwin. A není jediný. Zvláště pro vášnivé vlajkonoše world music je Afro Celt Sound System (ACSS) dokonalou holí do ruky proti vyprázdněnosti současné západní populární hudby. Producent a skladatel James Mc Nally k tomu doplňuje: „Zbořili jsme kategorie world music, rocku i černošské hudby. Nechali jsme si volný prostor, aby se naše hudební tradice mohly prolínat a aby vznikla opravdová hudební diskuze lidí z různých míst.“



Na zcela originálním mixu irské tradiční hudby, západoafrických rytmů a tanečních rytmů pracuje ACSS už víc než patnáct let. Oněch patnáct let se počítá od prvního nahrávání ve studiu Real World zpěváka Petera Gabriela, při němž se pod vedením tehdy už zavedeného hudebníka a producenta Simona Emmersona sešli irští a afričtí hráči s nástroji, které dříve nikdy pohromadě nezněli: na jedné straně keltské dudy, buben bodhran, banjo, akordeon či buzuki, na straně druhé africká loutna kora a takzvaný mluvící buben. To vše podložené programovanými "spodky" a s třešničkou v podobě zpěvu Iarly Ó Lionáirda. Jádro kapely tvoří Simon Emmerson, James McNally, Iarla O’Lionaird a Martin Russell, ale jako hosté na albech zářily vždy hvězdy první velikosti. Za všechny jmenujme například Petera Gabriella, Sinead O’Connor nebo Roberta Planta z Led Zeppelin.

Titul alba Volume 1: Sound Magic hovoří za vše. ACSS se skutečně podařilo vytvořit magický souzvuk, který od té doby s jistými stylovými posuny, které tu přibližují projev kapely blíž k tradici, tu zase k elektronické moderně, někdy blíž k irské, jindy africké pravlasti, na prestižních pódiích úspěšně prezentuje dodnes.

Zpěvák O’Lionard potvrzuje slovy: „Je teď správná doba, naše hudební poslání a naše motto je aktuálnější než kdy jindy. Naše vzájemná interakce a přátelství ještě nebyli pevnější. Všichni toužíme znovu tvořit a to je to nejdůležitější.“

www.unitedislands.cz

Dodal: Petr Wacko
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

AFRO CELT SOUND SYSTEM (INTL)

Středa 9. 5. 2012
Vstup: 690 Kč
Vystupují:
Afro celt sound system
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika