Robert Babicz v Roxy

Robert Babicz v Roxy

17. 04. 2012  |  Autor: YannD  |  Komentáře (1)
Čtvrtý díl pravidelné Roxy klubovky One Night čtrnáctého čtvrtý přinesl prvního letošního zahraničního hosta. Volba padla na emocionálního mága s patkou. Totiž Roberta Babicze.
Jedna noc, jeden klub, jedno rádio, jeden host a dva rezidenti. Roxy potemnělá, projekce decentní a lidí tak akorát, možná o trochu méně, než by této noci slušelo. Chill out vyklidněný a bary bez front. Úvod do děje odehrávajícího se mezi jednou hodinnou ranní a takřka čtvrtou ranní. Tou dobou patřil dj pult v Roxy Robertu Babiczovi. Tedy tomu, kdo mě donutil po čase zavítat do našeho předního klubu.

Robert Babicz má za sebou, podobně jako Roxy, poměrně bohatou historii. Tak jako Roxy prošly všechny myslitelné a dnes už i nemyslitelné (vzpomeňme např. na Faithless, Royksopp, Air či Franz Ferdinand) kapely a dj´s, prošel si i Robert Babicz mnoha žánry. Z minulosti se s ním nejvíce pojí styl Acid, který promítl i do svého tehdejšího jména Rob Acid či Acid Warrior. Spojení Roxy a Babicze díky tomu působilo zcela přirozeně a to tím spíše, že nad vším držel dohled, obrazně řečeno, matador české scény Joska Sedloň a v Chill Outu mu na paty šlapal Face aka Myclick. A právě duo Myclick & FlyBoyEda stačilo Roberta vyzpovídat před samotnou party na Radiu 1 v rámci pořadu Audience. Vzhledem k tomu, že většina nejen jeho hudby chtivých byla tou dobou už všude možně po warm-upech, přinášíme záznam:



A díky k tomu, že můj kompakt je menší než malý a kapse kalhot takřka vůbec nevadí, přinášíme i pár okamžiků přímo z party. Ty byly originální v pravém slova smyslu a to hned ze dvou důvodů. Robert Babicz podobně jako třeba jeho kolega ze Sao Paula Gui Boratto, hraje výhradně live, tedy pouze své vlastní skladby či jejich úpravy. Jeho sound po čase vykrystalizoval v tzv. Babiczstyle, který hodnotí jako emocionální elektronickou hudbu. Jako hudbu, která tvoří soundtrack jeho života. Je pro něj natolik inspirativní a bohatá, co do počtu hudebních myšlenek, že si s ní vystačí a nemá tedy potřebu hrát tracky i jiných svých kolegů. Druhým důvodem je pak improvizace, která je Robertovi vlastní. Své sety přímo podřizuje atmosféře v klubu, což mu umožňují contorllery, jeho notebook či ipad, který používá jako synťák, což vypadá velmi efektně.



Jeho hrací prostor byl v sobotu uvozen časy 1:00 až 3:00. Celý set byl nakonec o skoro celou hodinu delší. Během něj nás provedl svou současnou i dřívější tvorbou. I přes délku setu se jednalo o vyloženě výběr, poněvadž jak uvedl v rozhovoru, počet tracků, které vytvořil přesahuje číslo 1000. Na seznam v Roxy se dostala ihned z kraje setu Remote Kiss následována v kátkem čase jeho zřejmě nejslavnější skladbou Dark Flower, v tomto případě v Robertově vlastním Fever remixu. V druhé půli setu pak zazněla i její nejznámější verze v podobě remixu z dílny Jorise Voorna. Obě varianty můžete shlédnout v našich videích.



I přes to, že lidí bylo skutečně méně, než by si Robert zasloužil, dokázali přítomní vytvořit atmosféru hodnou kvality jeho tracků. Jejich často snové melodie a jako protipóly ostřejší kousky, v nichž lze zaslechnout ozvěny Robertových Acid počátků, vytvářely z Roxy místo, které nevyplňovala pouze Babiczovi hudba, ale i obrazy z jeho života. Ty jsou s jeho tvorbou velmi silně spjaty. Ať už přímo z parties, měst, která Robert navštívil či z jeho procházek lesem, které používá jako relax. Kdo tedy nevnímá taneční hudbu pouze jako příjemně znějící prostředek k pohybu, musel tu noc projít oázou lahodných zvuků. Pro mě osobně to byla parádní náhrada za deštěm a zimou pošramocené vystoupení před dvěma lety na Hradhousu.



i když třeba takovou Don´t Look Back (viz. Video výše) jsem si vychutnal již tehdy, stejně jako v sobotu v Roxy. Došlo i na novější tracky, např. Come Clouser nebo Pink Trees. Svou roli hrály i drobné úpravy, které umocňovaly zážitek a celý set plynul jako voda, na níž se vezete v kanoi, lemuje ji krajina krásná jako hudba sama a přístav je daleko, sakra daleko. Leč konec daleko nebyl. I když přišel o cca 50 minut později. Otázkou je zda se na prodloužení jeho hraní podepsala atmosféra či nešťastný okamžik, za kterým stál pitomec, pardon, jinak to nelze napsat, který přímo ze stage ukradnul Robertovi batoh. Ten sice po sléze security našla, za to dle všeho prázdný. Dojmy které si Robert z Roxy odnášel, tak i přes příjemnou atmosféru musely mít chtě nechtě šrám. Snad jej pomohla vymazat samotná Praha, o které se, podobně jako o batohu, zmínil na svém facebooku jako o velmi krásném městě. Po Robertovi se mixu ujal Joska Sedloň a udržoval velmi příjemné tempo beatu. Hned z kraje pustil Guie Boratta, následovaného peckou Azure od Paula Kalkbrenner a znemožnil mi tak ještě na pár chvil odchod. Nebýt tak nenechavé akce s batohem, mohla to být párty koketující s přívlastkem dokonalá.

INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ONE NIGHT

Sobota 14. 4. 2012
Vstup: 150 Kč / 200 Kč
Vystupují:
Robert Babicz, Dan Cooley, Josef Sedloň, Pierre Urban & Myclick aka DJ Face
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
mildosss
23. 04. 2012 | 10:57:44
+0 | -0

Babicz úžasný

Musím jen a jen souhlasit s tímhle komentářem. Navštěvuji poslední dobou Roxy častěji, ale musím uznat, že Babiczstyle mě totálně nadchnul, jeho tracky mi byly hodně blízké a příjemné nejenom na TANEC A POSLECH ale i na duši, člověk při jeho setu se cítil strašně příjemně, samozřejmě ještě o to víc když jeho styl zná a vnímá ho. Mrzí mě to s tím batohem, protože na konci jeho jsem stál u něho a cítil jsem, že se něco stalo , protože Joška Sedloňů tam kolem něho pobíhal a něco pořád hledal, je to totální provar, nejhorší je že prostor kolem Djs nikdo nikomu nezakáže a ochranka je v tomhle směru stupidní. Zaráží mě, že se pořád nacházejí lidé, kteří dokáží takhle znepříjemnit někomu život, to co měl asi v tom batohu si dokážu představit........Podle mě zatím nejlepší akce V ROXY TOHOTO ROKU
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika