V pořadu Radia 1 se představí Hanne Hukkelberg

V pořadu Radia 1 se představí Hanne Hukkelberg

18. 04. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V úterý 24. dubna ve 22:00 Radio 1 odvysílá záznam koncertu norské písničkářky Hanne Hukkelberg. Ta se v září 2010 poprvé představila domácímu publiku na svém koncertě v pražském Paláci Akropolis. Norská zpěvačka zanedlouho opět zahraje v Praze – její koncert proběhne 25. dubna v Akropoli.
Písničkářka Hanne Hukkelberg dělá těžkou hlavu milovníkům hudebních škatulek. Je to co hraje jazz, folk nebo pop? Nebo je to snad avantgardní hudba, když v ní mají svoje místo i zvuky těreminu, bicyklových zvonků či klapání psacího stroje? Jednatřicetiletá hudebnice si svoji nezařaditelnost hýčká a od okamžiku, kdy v roce 2003 vstoupila na scénu s debutovým EP Cast Anchor, na sebe poutá pozornost hudebních labužníků. Všestranná zpěvačka, kterou hudební tisk srovnává s Ninou Simone, Joni Mitchell či Björk, začala svoji pěveckou kariéru v doom metalové skupině Funeral a během následujících let spolupracovala se členy tak stylově odlišných souborů jako jsou Jaga Jazzist, Shining nebo Hurra Torpedo.

Její první deska Little Things rok po vydání v Norsku díky licenci proslulé anglické značky The Leaf Label zamířila do celosvětové distribuce a skladba Searching zazněla v celosvětové reklamě. Druhé album Rykestraße 68 je pojmenované po ulici v Berlíně, kam se Hanne uchýlila na několik měsíců hledat inspiraci. Deska si v roce 2007 vysloužila norskou hudební cenu Spellemannsprisen („norská Grammy“) v hlavní kategorii Nejlepší album roku. O rok později upoutala Hanne svým uhrančivým hlasem pozornost tvůrců filmové fantasy ságy Letopisy Narnie a skladbou Lucy přispěla na soundtrack k jejímu druhému dílu Princ Caspian.

Následovval počin Blood from a Stone, který je vzpomínkou na její teenagerské roky, kdy milovala syrový metal a rock. Album vzniklo ve vesničce na jednom ostrůvku necelých tři sta kilometrů od polárního kruhu a podíleli se na něm také členové rockových kapel Motorpsycho, Huntsville nebo Hurra Torpedo. Poslední jmenovaní dodali rytmická sóla na mrazáky a kamna. Odhaluje dosud neznámou tvář Hanne Hukkelberg, jež i s touto deskou potvrzuje, že patří k nejoriginálnějším hudebnicím současnosti. Její zatím poslední deskou je loňské album Featherbrain.

Webové stránky Hanne Hukkelberg: http://hannehukkelberg.com/

Dodal: Klára Vlková, Radio 1
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PLANET CONNECTION

Středa 25. 4. 2012
Vstup: 280 Kč / 350 Kč
Vystupují:
HANNE HUKKELBERG /NOR
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika