Techno tvorba na jaře 2012

Techno tvorba na jaře 2012

22. 04. 2012  |  Autor: stolda  |  Komentáře (0)
Březen se na produkčním poli vyznačoval velkým přílivem dlouhohrajících alb. Mezi všemi však vyčnívaly dvě nejzářivější. Petar Dundov a Matador se zde postarali o důkladný průvan. Teměř došlo na hod mincí, které album dostane prostor na premiantském prvním místě. Nakonec vyhrál chorvatský producent se svým emotivním LP.
PETAR DUNDOV - Ideas From the Ponddundov

Nejaktuálnější tvorba chorvatské ikony techna není v žádném případě obyčejným počinem. Pokud se do něj posluchač jednou pustí, nedokáže se jednoduše a bez přemlouvání odtrhnout. Jde totiž o velmi návykový poslech. A jde také o velmi netradiční pojetí techna. Žádné populární smyčky, žádné populární klikání a vůbec žádná rychlost. Petar na to šel od lesa, přesněji řečeno od jezírka a myšlenek měl zřejmě na rozdávání. Kritici i fanoušci jsou v hodnocení Ideas From the Pond mimořádně na stejné lodi. Ve vyslovování superlativ na adresu záhřebského rodáka jsou za jedno. Emotivní, silně melodické, hypnotické, chytlavé, omamné, okouzlující a mnoho dalších přívlastků si zaslouží právem (zdánlivě by jej někdo mohl oštítkovat cedulkou trance). Přes sedmdesát pět minut inspirujícího poslechu připomíná, že jedním z Dundových idolů je i Jean-Michel Jarre. Nad sedmi relativně vyrovnanými tracky pravděpodobně vyčnívá jeden, ten zatím nejznámější, Distant Shores. Pokud ještě někdo neměl to štěstí, vřele se doporučuje.



MATADOR - Spooks EPmatador

Jestli se o Richiem Hawtinovi říká, že má čich na talenty, v případě Ira Gavina Lynche to byla opravdová trefa do černého. Před dvěma měsíci jsme se zmiňovali o jeho debutu na "Mínusu" v podobě EP Kingswing, tentokrát se nejde nezmínit o následujícím albu Spooks. Důvody jsou jednoznačné - čtyři nadprůměrně přitažlivé tracky a jeden tool, které dokazují proč se vyplatí sledovat aktuální produkci Hawtinova kolégia. V éteru nejsou tracky Spooks, Kenekt, BamBam a Klay ani dva měsíce a už se téměř všechny staly nepostradatelnými napříč uměleckými kruhy (o hitparádách ani nemluvě). Djs jej nemohou vynechat ve svých setech, nehledě na žánry. Vizuální umělci si je vypůjčují jako podkres svých obrazových experimentů. Album Spooks se zkrátka povedlo. Je poměrně obtížné slovy přesně specifikovat, čím je Matadorův produkt výjimečný, je to zkrátka tak.



SHADES OF GREY - Soul Machineshades

Už tomu bude nějaký pátek, co dvojice producentů Michal Růžička (dj Schwa) a Australan Nick West vydala album Soul Machine. I přes to si zaslouží být zařazeny mezi výraznými novinkami jarního období. Už jen proto, že produkce, pod kterou by byl podepsán někdo z ČR, je jako šafránu. Velmi solidní housové album, které si vysloužilo pochvalu od nejednoho zahraničního média, je laďené spíše do současného deep stylu s výraznými soulovými vlivy. Společně s jedenácti originálními tracky lze na albu nalézt taktéž druhé, remixové CD, na kterém se podíleli například Lexy, The Timewriter nebo Jeff K & Gwen Maze. Z některých tracků vyzařuje vysoká profesionalita a velmi zajímavý zvukový design. Silným, zapamatovatelným trackem, který se díky osobitému mužskému vokálu snadno vryje jak pod kůži tak do paměti, je Drums of the South. Dalšími slibnými kousky, o temnější mužský i ženský vokál obohacenými, jsou Just Like That nebo Lost in the Past.



SHIFTED - Crossed Pathsshifted

Jaká je pravá identita a pozadí stojící za projektem Shifted? Málokdo si může být stoprocentně jistý. A tak je to zřejmě správné, zakládat si pouze na hudbě jako takové a ne na tisících třpytivých pozlátek okolo. Přesně tak to také chápe i Luke Slater, proslavený svými častými změnami aliasů, který ve svém labelu Mote Evolver poskytl prostor vydat první LP britskému projektu Shifted. Začátek alba se odráží v dosavadní experimentální atmosférické podobě industriálního techna. Ihned druhým trackem však naznačuje, že mu ani klubové techno není cizí Nedělá jej ale obvyklým prvoplánovým způsobem. Stále se jedná o velký podíl experimentu zvuků, tentokrát zasazených do silnějšího beatu, které už nenutí pouze k poslechu. Stejný styl s většími či menšími výkyvy se odchylující od tradiční podoby současného industriálního techna se vleče napříč celým albem. Až je zakončeno tam, kde začalo. Další ambietní kousek uzavírá povedený, temný debut. S přihlédnutím k dalším, zvukově podobným, novým talentům na ostrovech (Sigha, Truss), kteří jsou silně ovlivněny zvukem Berlína, je vhodné podotknout, že se v Británii roztáčí nová vlna industriálního techna.



SCUBA – Personalityscuba

Paul Rose alias Scuba a jeho tvorba se nejednou objevila ve výčtech povedených releasů. Tentokrát se mu to zase povedlo s jeho třetím dlouhohrajícím albem Personality, ve kterém se poněkud odchyluje od svých začátků. Na první desce (2008), čistě dubstepové, ukazoval kde má zapuštěné kořeny. V roce 2010 prokázal svůj ambientní a experimentální cit pro soudobé techno. Nyní osobnostně ukazuje cit pro mix všeho předchozího zabaleného v housovém rytmu. Letní nálada z jednotlivých tracků doslova tryská. Výrazné elektro synthy, vrzavé samply, chytlavé vokály, hutný rafinovaný beat a občas odklon až téměř k reinkarnaci 80´ nebo 90´s. Rozhodně je album velmi vzrušujícím a ideálně zapadne do nastupujícího ročního období. A ke všemu velmi expresivní oficiální videoklip k singlu The Hope.



ELEKTRABEL - Bradafaak EP

Pokud byla vyzdvihnuta deska Soul Machina z vlasteneckých důvodů, mělo by zůstat slušností znovu před ostatními upozornit i na Tomáše Hartla aka Elektrabela, jemuž vyšlo remixové EP Bradafaak.

(Bradafaak + Logotech's Innerview remix + Intelligent's Mental Rain remix + Hypnotic Vision View remix + 88uw remix + Salvador Pacheco remix)


AGONY FORCES - Polar Era
(Polar Era + Vertebra + Polar Era Ancient Methods remix + Atom Vanguard Oscar Mulero remix + Atom Vanguard Digital Bonus + Plar Era Digital Bonus - Ancient Method Extedend Mix)


MATTIAS FRIDELL - Cultural Mainframe EP
(Cultural Mainframe + Conquer or Overcome + A Welcome Invasion)


ADAM BEYER, JOSEPH CAPRIATI - MATTIAS FRIDELL - Congenial Endeavor
(Congenial Endeavor + Rubicon + Family Matters)


ELLEN ALLIEN - Galactic Horse
(Take Me Out + Need)


TERENCE FIXMER - When the Sun EP
(When the Sun + When the Moon + When the Earth)


SPEKTRE - Eight Pounds Rapid EP
(Eght Pounds Rapid + Roberto remix + Mr. Bizz remix)


BRIAN SANHAJI & DRUMCELL - Split Structure EP
(Split + dub version + Structure + dub version)


PHUNK INVESTIGATION, SCHUHMACHER - Believe EP
(Believe + From the Dust)


CLOUDS - Optic
(Optic + Future Blaster + Vaults)


SASHA CARASSI - Moka Xpress
(Moka Express + Rino Cerrone Remix + Sicilium)


UMEK, OLIVIER GIACOMOTTO - This Sound
(This Sound + Sasha Carassi Phopiq remix)


OCTAVE - Hidden Ops EP
(Hidden Ops + Gripped + Torsion)


KERNEL KEY - Offspring EP
(Offspring + Small Axe + Rebel Soul + Vocal remix)


IUEKE - Tapes EP
(Tape 1 + Tape 1.2 + Tape 2)


GEORGE LANHAM - A Stake In The Ground
(Ridley Road + Minimum Syndicat Remix + Cambridge Offensive + Dead Sound remix)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika