Manic Street Preachers v Praze

Manic Street Preachers v Praze

26. 04. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (1)
Už dlouho jsem neslyšel, aby kapela přivítala své věrné slovy „You look and smell beautiful!“. A už dlouho se mi společná sauna v sálu Lucerny nelíbila tak moc jako při koncertu excentrických, ovšem pro tentokrát skvěle naladěných hrdinů z Walesu.
Vsadím se, že názory na to, do jaké míry je prostor v Lucerně ideálním místem pro velké rockové koncerty, se různí. Jedno je jisté: James Dean Bradfield, zpěvák s nezaměnitelným hlasem, byl honosným vzhledem Lucerny, ale hlavně nadšením a potleskem fanoušků, nadšený k dojetí. „Nechtějte, abych přestal být cynikem“, zaznělo v jedné obzvlášť pohnuté chvíli. James v tom nebyl sám. Vstřícnost a otevřenost, s jakou „Manics“ přehráli velkou většinu nejznámějších skladeb své kariéry měla neuvěřitelný efekt i na publikum. Pravidelné a ohlušující výbuchy potlesku po každé z více jak dvaceti písní působily i na baskytaristu Allena: „Sakra, dáváte nám pocit, že jsme zase mladí…“.



Publikum v Lucerně, které možná bylo někdy až moc unavené horkem, si od kapely nemohlo přát větší výraz díků. Když jsem se díval kolem – obzvlášť na dvě roztančené fanynky vedle mě, které jakoby pořád nemohly uvěřit, že slyší svoje welšské hrdiny naživo, došlo mi, jakou sílu skladby téhle ostrovní legendy mají. Úvodní Motorcycle Emptiness a Your Love Is Not Enough otevřely koncert ve velkém stylu, jak se patří na kapelu, která chtěla zburcovat Anglii počátku 90. let topící se v tsunami elektronických večírků plných extáze. Kapela to neměla jednoduché – nejen že nedostála své devíze, že by se každá skupina měla po první desce dobrovolně rozpadnout, postihla ji i obzvlášť nešťastná příhoda. V roce 1995 zmizel z povrchu zemského – doslova – mentálně labilní Richey James, se kterým kapela, údajně v red-light districtu ve Walesu, nahrála zmučenou desku The Holy Bible (1994). Kapelu to nepoložilo – naopak. Osiřelé trio nahrálo rockové klenoty Everything Must Go (1996), This Is My Truth Tell Me Yours (1998) a po mnoha letech koncertuje. A stále je co poslouchat!



Samozřejmě že v Lucerně fungovaly nejlépe „nejprofláklejší“ hity welšského tria: The Everlasting a Jamesův neuvěřitelně tklivý hlas, Tsunami se svým orientálním kytarovým sólem a A Design For Life + From Despair To Love + Everything Must Go, při kterých James vlastně nemusel vůbec zpívat. Stačilo nastavit mikrofon do publika a bylo vymalováno. Téměř dvouhodinový koncert vyvrcholil asi nejznámější skladbou MSP: If You Tolerate This zaburácela zaplněnou Lucernou jako definitivně poslední (a dala sbohem všem nadějím na malé encore, třeba v podobě La Tristesse Durera) a rozloučila se s více než dvěma tisíci do běla rozpálených a nadšených fanoušků.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: MANIC STREET PREACHERS

Středa 25. 4. 2012
Vstup: 990 Kč
Vystupují:
MANIC STREET PREACHERS
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

29. 04. 2012 | 02:12:40
+0 | -0

Jednou stačilo

Špatný koncert to jistě nebyl(kapela byla uvolněná,zároveň si na nic ani nehrála),ale hudba MSP je přeci jenom málo psychedelická,hymnickými melodiemi spíš plýtvají a postrádají něco jako moment překvapení,protože jim schází větší rafinovanost.Pokud dají vzpomenout vlastním začátkům,jejich "punk" je spíš na úrovni kapel pro děti typu Green Day,tedy neautentický.I tak byli vcelku dobří ,ovšem support byl lepší,už jen tím,že frontman zněl podobně jako ten z Gene Loves Jezebel.Asi jen málokdo ze standardních návštěvníků koncertu mohlzaregistrovat,že tu odezněla i jedna věc od hlavního propagonisty vážně skvělých Echo and the Bunnymen,na které při vší snaze a upřímnosti Manics stejně nikdy mít nebudou.
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika