FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Na jednom břehu 2012

Na jednom břehu 2012
08. 05. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Mezinárodní festival Na jednom břehu zve 25. a 26. května do Letního kina Širák v Hradci Králové příznivce evropské a české world music, jazzu, hudebních experimentů a folku.
Jubilejní desátý ročník představí dvě zahraniční a pět domácích skupin. Festival, jehož průvodcem bude herec Ondřej Cihlář z divadla VOSTO5, zakončí ohňová show Pa-li-tchi a afterparty s DJ Baltazarem.

Letošní dramaturgie bude jakýmsi průletem uplynulých deseti let a na dvou scénách se v ní objeví střípky z minula, i když v nových souvislostech. Festival nabídne také nejrozsáhlejší tištěný program své historie, zahrnující na třiceti stranách i ilustrovanou Komiksovou reportáž očima redaktora F.X.H. umožňující postavám doplňovat vzkazy. Novou virtuální podobu získal i festivalový web.

V pátek 25. května se na zahrádce restaurace Letního kina Širák od 20.00 hodin představí čerstvá hvězda domácí hudební scény, královéhradečtí Bitumen Beat, vedení zpěvákem Gejzou Bendim a zvukovým vizionářem Petrem Vyšohlídem. Do své globální hudební fúze zanesli jak romské, tak gadžovské vklady a rozevlátou hráčskou živočišnost podpořili sofistikovanými tanečními beaty a rockovou rytmiku. Ještě před nimi od 19.00 hodin zahraje kytarové akustické duo zastupující též hradeckou líheň. Novozélandský zpěvák s charismatickým hlasem a hradecký učitel angličtiny Paul Thompson & Radim Černík, současný kytarista zpěvačky Tonyi Graves.

Hlavní festivalový program proběhne 26. května od 16.00 hodin v Letním kině Širák.

„Svatá trojice vokalistů bude ozdobou letošních narozenin a jejich silný umělecký vliv k festivalové historii neodmyslitelně patří,“ láká dramaturgyně na mimořádný koncert postavený na vokální improvizaci a unikátních hlasech Lenky Dusilové, Dana Bárty a beatboxu dvojnásobného mistra republiky Ondřeje Havlíka alias en.dru, světovou kapacitou v oboru „hraní na ústa“ s dokonale zvládnutým loopstationem.

Oslavit jubilejní ročník dorazí i legendární ostravská skupina Buty, vzkazující dopředu všem návštěvníkům: „Přijďte, nebudete se litovat! Buty Vám to nedovolí!“ Buty se představí v nejsilnější sestavě a s novým, netrpělivě očekávaným albem Duperele a samozřejmě největšími hity své obdivuhodně kariéry. „Název desky je v ostravském dialektu označení pro drobnosti, maličkosti a zbytečnosti. Duperele jsou prostě duperele,“ vysvětlil název alba kapelník Richard Kroczek mladší.

Zaručeným festivalovým tanečním zabijákem se stane početná maďarská kapela Anselmo Crew. Své hudbě říká urban music, ale představte si pod tím skáčkem vybuzený multikulturní randál s punkovou příchutí. Patří mezi koncertní evropské trháky i díky společným vystoupením se španělskou skupinou Che Sudaka, která stejně jako Manu Chao vyšla z kvasící kosmopolitní křižovatky barcelonské Zony Bastarda.

Údajně nejdivočejší freak punkové duo Východu se jmenuje Wattican Punk Ballet a skládá se ze sourozenců Arutyunyanových, leadrů arménské skupiny Deti Picasso, která Na jednom břehu vystoupila před třemi lety. Zpěvačka a bubenice Karen s kytaristou a programátorem Gayem v masce Anonymous přestali totiž věřit na očistnou sílu arménských pohanských rituálů a rozhodli se ukřižovat svět surovou rockovou psychedelií. Jejich hudba ale skvěle funguje a přes všechen chaos je v ní ukryta ta samá hudební slast jakou prožíváte s kapelami Dresden Dolls nebo White Stripes.

Od kladenské Poldovky dorazí folkrockoví srdcaři Zrní, jedna z našich nejoriginálnějších skupin pro svou melodicky vyklenutou hudební melanchonii s naléhavým hlasem Jana Ungera nejčastěji přirovnávaná k Radiohead nebo islandským Sigur Rós. Vynikající loňské album Hrdina počítačový hry jde do světa jim vydala Radůza, která si na něm také zazpívala.

Maradona Jazz se považují za mejdanové těleso zvoucí k tanci a zábavě v latinskoamerických rytmech a s nasazením na samé hranici improvizační sil se v něm představí vybraná společnost: Hraboš, zpěvák a kytarista od hardcoreových Našrot, bubeník Jaroslav Stuchlý z pražské kapely Michael´s Uncle, DJ a zpěvák Baltazar neboli Pavel Melichařík a jako host rapper MC Adrenalin Martin Entlich .

Desetiletí oslaví festival důmyslně zorganizovanou sobotou, doplněnou zahraničních kuchyní, ochutnávkou pivovaru Kocour, degustací moravských vín, čajovými specialitami od Poutníka, interaktivní komiksovou hrou, šamanským rituálem a společným ohněm na závěr. Nabídku doplní výroční festivalové tričko s komikovou grafikou ve velmi omezeném nákladu.

www.najednombrehu.cz

Dodal: Martina Součková, Na jednom břehu
NA JEDNOM BŘEHU

NA JEDNOM BŘEHU

Pátek 25. 5. 2012 až Sobota 26. 5. 2012
350 Kč / 400 Kč
Vystupují:
Maradona Jazz, Wattican Punk Ballet, Buty, Anselmo Crew, en.dru - Dusilová - Bárta, Zrní a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ ČLÁNKY

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |