Sleep v Praze: svět za zrcadlem

Sleep v Praze: svět za zrcadlem

13. 05. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Někdy je kytarový riff tak zatraceně dobrý, že ho prostě chcete slyšet pořád a pořád dokola. Někdy celých 52 minut. Američtí stoner-rockeři Sleep hráli minulý pátek v pražském Lucerna Music Baru.
Těžko se píše o kapele, která to zapíchla skoro patnáct let dozadu. Těžko se píše o muzice, která vznikla x tisíc světelných let daleko a v úplně jiném časoprostoru. Sleep nejsou lehké sousto. Jejich deska Dopesmoker, která se před týdnem dočkala reedice, zamotala hlavy nejenom nakladatelství London Records, ale zlomila i samotnou kapelu. I přes kilogramy trávy a hradbu zesilovačů za 75 000 dolarů se nakonec Dopesmoker dočkal oficiálního vydání až v r. 2003 – mezitím byli ovšem členové kapely Al Cisneros, Matt Pike a Chris Hiakus rozutečení do několika dalších projektů.

Stoner rock
Žánr, který Sleep spolu s ostatními kapelami západního pobřeží USA pomáhali definovat, prorostl za 20 let do několika dalších směrů. Ve své původní, čisté podobě a v provedení otců zakladatelů je ovšem stále celistvou zkušeností nejen pro uši a tělo, ale i pro ducha. Od své reinkarnace v r. 2009 na All Tomorrow´s Parties v Anglii Sleep znovu koncertují a je zásluhou nadšenců z party KEYO, že jsme je v pátek 11. 5. mohli vidět i v Praze.



Původně se měla zpráva o cestě do vesmíru a zpět (modul Sleep) točit kolem 3 otázek: jak je možné, že tráva vypěstovaná v Kalifornii vyprodukovala Dopesmoker a Holy Mountain, kdežto česká ganja v tomto smyslu úplně zklamala / jak by to u nás vypadalo, kdyby do kotliny neshlédl Praotec Čech, ale Manitou / a zatřetí, co vlastně o celém výletu napíšu. Začnu od konce: koncert nemělo cenu nijak zaznamenávat, protože všechny prostředky pro záznam, které má amatér v ruce, to vždycky projedou na plné čáře. Jediná smysluplná věc je prostě pořádné poslouchat – stoner rock se nejmenuje zhulený rock nadarmo. V okamžiku, kdy se vám zatoulá mysl o pár hodin do minulosti nebo budoucnosti, přicházíte o zásadní část zážitku – připravujete se o svět, který se skrývá pod vrstvou zdánlivě neproniknutého hluku.

Hypnóza
A nesmyslným těkáním mysli se připravujete také o hypnotický efekt, který hudba Sleep přináší. Kytarista Matt Pike kdesi řekl, že byl inspirován indiánskou rituální hudbou a ničím by mi neudělal větší radost. Od opakovaných, táhlých riffů, prohnaných přes masivní zesilovače, vede šňůra daleko do minulosti – až k celonočním peyote rituálům kalifornských Čumašů. Mnohahodinové, přesně vyměřené pohyby kolem ohně jen prostě nahradily na pikosekundu přesné údery bubnů, které drží kytarové a baskytarové (sic!) riffy při zemi, a občasné vlny Cisnerova hutného hlasu. Není v tom ale žádná věda: někdy je kytarový riff prostě tak zatraceně dobrý, že ho chcete slyšet pořád dokola.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: SLEEP / USA

Pátek 11. 5. 2012
Vstup: 490 Kč
Vystupují:
SLEEP / USA
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika