Studio Mirage

Studio Mirage

27. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Studio Mirage slaví letos na jaře 5 let působení v českém filmu. Zde je shrnutí dosavadních úspěchů, novinek z března 2006 i rozhovor s ředitelem Petrem Králem.
Studio Mirage vzniklo v roce 1994 jako grafické studio. Postupně se rozrostlo v přední animační a postprodukční studio, které svým technologickým vybavením a nabízenými službami dosahuje světové úrovně. Po letech působení v oblasti reklamy se v roce 2001 začalo podílet významnou měrou na vzniku filmů.

Právě před pěti lety, konkrétně na jaře 2001, začala Mirage spolupracovat s filmovými producentskými společnostmi, od té doby má za sebou šestnáct filmů. Mezi nimi například „Sen“ (r. Miloš J. Kohout, 2002), „Mazaný Filip“ (r. Václav Marhoul, 2003), „Chocking Hazard“ (r. Marek Dobeš, 2004), „Český sen“ (r. Vít Klusák, Filip Remunda, 2004), „Ženy pro měny“ (r. Erika Hníková, 2004), „Skřítek“ (r. Tomáš Vorel, 2004), „Doblba!“ (r. Petr Vachler, 2005), „Iné svety“ (r. Marko Škop, 2006), atd.


„Film a reklama jsou zcela odlišné věci. Zatímco u filmu jde o velké objemy práce a delší termíny, u reklamy je tomu naopak. U filmu uplatníme více tvořivost našich lidí,“ míní ředitel Studia Mirage Petr Král.

Doblba


Například jen ve filmu režiséra Tomáše Vorla Skřítek bylo k vidění 240 trikových záběrů. Mezi ty nejznámější patří řezníkův sen – vtělení Bolka Polívky coby řezníka do prasete a naopak nebo přeměna učitelky Ivany Chýlkové v krávu. Další speciální triky a animace pak byly použité při vzniku postavy skřítka. „Šlo o film točený na digitální médium HDcam a potom dokončovaný v digitální formě v našem Studiu Mirage. Tomáš Vorel je režisér s jasnou vizí svého díla, a tak jsme měli dobré podmínky pro realizaci VFX. S barvením filmu to však bylo zapeklité, dostali jsme se až na samý okraj technických možností. V průběhu barvení jsme museli přepsat část našeho softwaru speciálně pro tento projekt,“ říká Petr Král. Samotná výroba tohoto filmu trvala jeden rok, s přípravnými pracemi na scénáři strávilo Studio Mirage na tomto filmu dva roky práce. Výsledek potvrzuje, že Skřítek patří po výtvarné stránce bezpochyby k těm nejzajímavějším českým filmům. Velkou měrou se Mirage podílela například také na filmu Mazaný Filip režiséra Václava Marhoula. Mazaný Filip získal v roce 2003 Českého lva v kategorii Nejlepší výtvarný počin a cenu za nejlepší kameru.

Studio Mirage právě dokončilo slovenský dokumentární film režiséra Marka Škopa “Iné svety“, který se odehrává v regionu Šariš na východním Slovensku.



Filmy, na kterých se Studio Mirage za pět let postprodukčně podílelo:

ELFilm (r. Jakub Sommer, 2001)
Hry prachu (r. Martin Mareček, 2001)
Maj Kompjutr(r. Jakub Sommer, 2002)
Sen (r. Miloš J. Kohout, 2002)
Pařížské břicho vzpomínek (r. Jakub Sluka, 2002)
Brak (r. Karel Spěváček, 2002)
Mazaný Filip (r. Václav Marhoul, 2003)
Choking Hazard (r. Marek Dobeš, 2004)
Silný kafe (r. Börkur Gunnarsson, 2004)
Český sen (r. Vít Klusák, Filip Remunda,2004)
Správce statku (r. Martin Duba, 2004)
Ženy pro měny (r. Erika Hníková, 2004)
Skřítek (r. Tomáš Vorel, 2005)
Doblba! (r. Petr Vachler, 2005)
Panic je nanic (r. Ivo Macharáček, 2006)
Iné svety (r. Marko Škop, 2006)


V současné době nabízí Studio Mirage kompletní zpracování obrazu u TV reklam a filmů. Kromě mnoha druhů animací a TV grafiky využívá digitální zpracování filmu, takzvaný digitální intermediát, dále filmrecording – záznam digitálních pohyblivých obrázků do filmové suroviny, offline pracoviště, kde se filmy a reklamy střihově připravují, online pracoviště – výkonné grafické systémy nabízející vysokou interaktivitu při dokončovacích pracích, nebo Digital High speed HD kameru – unikátní digitální kameru, která je schopna zaznamenat až 100 000 obrázků za sekundu.

Studio Mirage disponuje profesionálními technologiemi jako jsou Inferno, Flame, Smoke, Maya, Softimage a mnoho dalších.

Mezi hlavní aktivity Studia Mirage patří kompletní služby při dokončení reklamy. Mnohé byly oceněny na českých i zahraničních festivalech. Za více než deset let existence jich studio postprodukovalo tisíce, řada z těchto reklam získala ocenění po celém světě. Naposledy je to například TV spot na Indulonu nazvaný Ruce, který získal ocenění Golden Watch v Portoroži, zlato a Grand Prix na pobaltském festivalu Golden Hammer, zlato a Grand Prix v Moskvě. Mezi přední klienty Mirage v tomto oboru patří společnosti EURO RSCG, Filmservice, Putsch Films, Target Pictures Production, Ledoborec, Double Six Production, Mimofilm, McCann-Erickson, Leo Burnett Advertising nebo G.P.S.

Studio Mirage také spolupracovalo na výrobě řady hudebních klipů, například s Monkey Bussines nebo Annou K., podílelo se na grafice televizních pořadů a každoročně vyrábí znělku filmových cen Český lev.


NOVINKY BŘEZEN 2006

Nominace na Českého lva
Tomáš Vorel, Marek Jícha a za Studio Mirage Petr Král byli nominováni na Českého lva za nejlepší výtvarný počin za společný filmový projekt SKŘÍTEK.
Další nominovanou na Českého lva za výkon v hlavní roli byla Eva Holubová. Skřítek zabodoval i u kameramanů. AČK ocenila kameramana Vorlova snímku Marka Jíchu za vynikající dílo.


Start nového informačního portál
V těchto dnech Studio Mirage dokončuje nový informační portál k poskytování dokonalých informací o zakázkách. Klienti tak můžou sledovat a korigovat výrobu projektu a najít kompletní historii všech zakázek ve studiu.

Rozšíření kapacity, zvýšení výkonu!
V měsíci únoru Studio Mirage zvýšilo výkon online pracovišť na dvojnásobek! Vedle usilovného školení operátorů poslední verze softwaru Inferno, Flame, Smoke a v neposlední řadě zvýšení výpočetního výkonu HW konfigurací na deseti násobek přibylo čtvrté online pracoviště. Tím byla zvýšena výrobní kapacita.

HD a 2K online
Online pracoviště jsou schopna onlinové práce v rozlišení HD/2K v reálném čase.

HDCam SR
Studio připravuje bezkompresní záznamový stroj ve formátu HDCam SR 4:4:4.

Nabarvení filmu.
Digitální colour Grading.
Užitím vysoce výkonného digitálního systému pro závěrečné dotváření barevnosti filmu v reálném čase mohou filmoví tvůrci přímo spolupracovat s koloristy studia, digitálně přizpůsobit barvy, přidat světelné efekty i film vyčistit od škrábanců a nečistot.

Filmrecording
V létě roku 2005 proběhl zásadní upgrade filmrecorderu.
Filmrecorder Celco je nejlepší současnou technologií pro přepis digitálního obrazu na film.
Celco zaznamenává v rozlišení 2K nebo 4K na kamerový negativ nebo na intermediate film 35 mm. Díky našemu know-how zaručíme při záznamu na film tu nejlepší barevnou kvalitu.

Studio Mirage je mistrem Highspeedových záběrů
Točí pro celou Evropu!

Tato highspeed digitální kamera pro zpomalené záběry natočí až 100 000 snímků za sekundu! Studio Mirage má k dispozici okamžitý náhled a neomezené množství záběrů. Není tak potřeba nákladný filmový materiál. Výsledná cena natáčení je mnohonásobně nižší než u jiných filmových highspeed kamer.

Tabletop Photography - Intenzivní zážitek.
Studio Mirage vyrábí pro natáčení modely různých produktů, reálné i digitální. Poskytuje světelnou techniku a zejména highspeed kameru!

Filmové koprodukce
Za pětiletou práci na českém filmu Studio Mirage koprodukovalo filmy jako Skřítek, Český sen, Doblba!, Iné svety, Maj Kompjutr, ELFilm.
Další projekty se připravují.

3D computer animation & Charakter animation
Sehraný tým zkušených animátorů je připraven realizovat představy klientů od produktových záběrů přes náročné filmové triky až po velmi populární charakterovou animaci, která je doménou studia. Neustálý vývoj na poli CGI (počítačově generovaného obrazu) dnes umožňuje nasazení 3D animace i v oblastech, ve kterých dominovaly technologie klasické a tím ve výsledku snížit velkou finanční náročnost např. produktových spotů.

Střih reklam, filmu
Offline - Avid
Avid Media Composer a Xpress HD, známý nelineární offline-online střihový systém je schopen práce v různých kvalitách od offline pro střih reklam a filmu přes plně vybavený online systém s nekomprimovanou kvalitou obrazu.


Mirage Packshot studio
Natáčená s příznivýn rozpočtem
Studio Mirage disponuje vybaveným atelierem pro menší natáčení, různými světly, stativy, klíčovacím pozadím.

Online - TV reklamy
Mezi nejúspěšnější poslední reklamy Studia Mirage patří určitě Bariéry pro T-mobile s režisérem Brucem St. Clairem v produkci Filmservice Productions, Ruce pro Indulonu, Zentiva s režisérem Jaroslavem Malým pro MARK BBDO, dále reklamy pro
Filmservice Productions – ČS Buřinka
EURO RSCG – Eurotel
Stillking Films – Eurotel, T – mobile, Zlaté stránky
Putsch Films – Vodafone, Callin
MimoFilm – Toyota Yaris
G.P.S. Production – Oxamet mint, Amundsen
Leo Burnett Advertising - Kooperativa
MC Cann Erickson - ČSOB, Nescafe
Ledoborec – Top Topic, Veselá kráva
Target pictures Production – Winterfreh

Mirage Image Library – unikátní fotobanka
Unikátní banka filmových záběrů i statických obrázků exklusivně pro Vás.
Rozšiřujeme databázi filmových záběrů - efektových záběrů jako jsou časosběry, ohně, kouře, mraky a mnoho dalšího.





ROZHOVOR S ŘEDITELEM PETREM KRÁLEM

Studio Mirage funguje na trhu už přes deset let. Začínali jste jako grafické studio. Jaké všechny služby nabízíte nyní?

Začínali jsme v jedné místnosti v zahradě Technického muzea, byly to opravdu pionýrské doby. To byl rok 1992.
Dnes je to jiné. Kromě grafiky a všech možných druhů animací nabízíme digitální zpracování filmu, takzvaný digitální intermediát. Jde o kompletní zpracování filmu včetně barvení obrazu a vizuálních triků v digitální formě.
Filmrecording, tedy záznam digitálních pohyblivých obrázků do filmové suroviny.
Online televizních reklam. Jedná se o velmi výkonné grafické systémy nabízející vysokou interaktivitu při dokončování TV reklam.
Samozřejmě nabízíme také offline pracoviště, kde se reklamy a filmy střihově připravují pro online pracoviště.
Digital High speed HD kameru. Je to velmi sofistikovaný název, ale výstižný. Jde o unikátní digitální kameru, která je schopna zaznamenat až 100.000 obrázků za sekundu. Jde o kameru, pomocí které můžete natočit rychlé děje a pak si je pouštět velmi, ale velmi zpomaleně. Jsou to úžasné pohledy na reálné jevy, které jsou pro lidské oko neviditelné pro svoji rychlost.


Po čem je v současné době ze strany klientů největší poptávka?

Hlavním naším uplatněním je výroba těch nejnáročnějších triků v televizní reklamě.


Jaké jsou nové trendy v oblasti, kterou se zabýváte?

Dochází k velkému vývoji jak na poli neustalého zvyšovaní výkonu počítačů, tak i ve zdokonalovaní výpočetních postupů, které umožňují vytváření virtuálních světů nerozeznatelných od skutečné reality. Tento trend patrný zvláště ve filmovém průmyslu se promítá i do reklamní tvorby.


Kdybyste měl shrnout několik základních předností vašeho studia, které by to byly?

Určitě to je vysoká spolehlivost v kvalitě a termínech.
Vysoká schopnost přizpůsobit se zadanému problému. Na každou zakázku stavíme tým potřebných odborníků. Pohodový a vysoce profesionální tým.


Před pěti lety jste začali působit také v českém filmu. Jak se tento způsob práce liší. Co nového vám přináší, co naopak přinášíte filmovým tvůrcům vy?

Film a reklama jsou zcela odlišné věci. Zatímco u filmu jde o velké objemy práce a delší termíny, u reklamy je tomu naopak. U filmu uplatníme více tvořivosti našich lidí. Z pohledu technické realizace triků se oba obory v určitých částech prolínají.

V minulém roce jste pracovali na filmu Skřítek, ve kterém mohli diváci vidět 240 triků. Jak dlouho jste na filmu pracovali? Jak probíhala spolupráce vašeho týmu a režiséra Vorla?

Pokud budu počítat již přípravné práce na scénáři, tak to byly dva roky. Samotnou výrobu filmu jsme dělali jeden rok. Šlo o film točený na digitální médium HDcam a potom dokončovaný v digitální formě v našem Studiu Mirage. Tomáš Vorel je režisér s jasnou vizí svého díla, a tak jsme měli dobré podmínky pro realizaci VFX. S barvením filmu to však bylo zapeklité, dostali jsme se až na samý okraj technických možností. V průběhu barvení jsme museli přepsat část našeho software specielně pro tento projekt. Podstatou je to, že určitou množinu barev, kterou máte zaznamenanou na primárním digitálním médiu, chcete výrazně změnit a pak zaznamenat na filmový materiál. Ten však disponuje také určitou, a však zcela jinou množinou barev.


Dá se vůbec u propojení s filmovým průmyslem mluvit o nějaké finanční návratnosti?

V českém filmu bohužel ne.


Které projekty vašeho studia považujete za nejzajímavější nebo nejúspěšnější?

Mnoho reklamních projektů, které prošly naším studiem, bylo oceněno různými cenami po celé Evropě i jinde. Například poslední v řadě úspěšných je spot „RUCE“ režiséra Jaroslava Malého z roku 2005, který získal cenu Golden Watch v Portoroži, zlato a Grand Prix na pobaltském festivalu Golden Hammer, zlato a Grand Prix v Moskvě a je na shortlistě reklamní soutěže New York Festivals.
Ze zajímavých filmových projektů to jsou filmy „Mazaný Filip“, „Skřítek“ a film „DOBLBA!“


Kolik lidí tvoří tým Studia Mirage. Můžete ve stručnosti přiblížit jejich profese?

Základem studia je produkční tým. Ten má na starosti hladký průběh zakázek.
Supervizoři dohlížejí na kreativní část a technologii výroby. Tedy určují, jak daný obraz či efekt bude vypadat a také jakým způsobem toho docílíme.
Tým talentovaných animátorů vyrábí vlastní obraz. Zde je mnoho různých a úzce specializovaných profesí.
Významnou složkou je také tým operátorů. To jsou ti, kteří společně s režisérem či kameramanem kompletují veškeré komponenty od kreslené či 3D animace s reálnými záběry do výsledného obrazu.
Další součástí týmu je technický support. Bez nich bychom nevyrobili ani jeden obrázek. Starají se, aby celý komplex mnoha počítačů a specielních systémů byl neustále 100% funkční.


Na kolika projektech dokáže najednou váš tým pracovat?

Běžnou praxí je několik reklamních projektů a jeden až dva filmové.


Jakým způsobem sledujete vývoj animace a postprodukce v celosvětovém měřítku?

Naši odborníci jsou v úzkém kontaktu s výrobci systémů pro postprodukci a mají tedy potřebné informace.Samozřejmě jezdí na všechny významné exhibice a festivaly po celém světě. V rámci možností dáváme prostor našim animátorům pro vlastní tvorbu a podporujeme také řadu nezávislých projektů a umělců jako je např. Federico Díaz.


Jaké projekty plánujete v nejbližší budoucnosti?

Kromě běžné výroby připravujeme několik filmových projektů. Jedná se ovšem jen o přípravy a tak bych o nich nerad hovořil.


Co nového nabídnete klientům v tomto roce?

Nabízíme neustále nejnovější nástroje pro postprodukci. V reklamním světě to ani jinak nelze. A tak v novén roce, stejně jako v minulém, bude zase vše při starém, tedy vše na nejvyšší možné úrovni.



Více informací naleznete na www.mirage.cz


0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika