FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

21. ročník festivalu Mezi ploty v Bohnicích

21. ročník festivalu Mezi ploty v Bohnicích
22. 05. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) O posledním květnovém víkendu se v Psychiatrické léčebně Bohnice bude již po jedenadvacáté konat populární festival Mezi ploty, na který přijede přes 80 předních divadelních a hudebních souborů. V letošním roce je připraven program, jenž v mnohém předčí i to, co bylo vidět a slyšet během jubilejního 20. ročníku.
V hudební části vystoupí například Žlutý pes, Vypsaná fiXa, Kašpárek v rohlíku, Chinaski nebo The Plastic People of the Universe, ale i Marta Topferova, Gulo čar či Toxique. Příznivci divadla uvidí ukázky různorodých oblastí dramatického umění – jak činoherní představení Národního divadla, tak Besídku Divadla Sklep a vystoupení HaDivadla nebo Husy na provázku. Samostatná scéna bude letos věnována dětem a vedle profesionálů se na festivalu tradičně objeví také řada uskupení handicapovaných umělců.

Muzika na festivalu Mezi ploty

Na venkovních scénách bohnického parku vystoupí během dvou festivalových dnů kolem čtyřiceti kapel i sólových hudebníků. V naprosté většině půjde o známá jména české hudební scény. „Jenom namátkou: Chinaski, Traband, Sto zvířat, Toxique, Marta Topferova, Gipsy.cz, Kašpárek v rohlíku, legendární Vltava, Sunflower Caravan, Xavier Baumaxa či Vladimír 518 s Terezou Černochovou,“ láká návštěvníky dlouholetý ředitel festivalu Robert Kozler.

Za zmínku určitě stojí také svérázný litvínovský písničkář Xavier Baumaxa a kapely jako Hudba Praha, Gulo čar, Jablkoň, Tleskač, Už jsme doma, Blue Effect s Radimem Hladíkem, Niceland, Dilated nebo indie folková formace Republic of Two. Zastoupena tedy bude široká škála populárních žánrů – od rocku a popu přes ska, funk a rap až po etnickou hudbu a folk.

mezi ploty

Divadelní nabídka

Za velkou událost lze považovat, že na festival Mezi ploty letos vůbec poprvé přijede soubor Národního divadla. Současně se ale do Bohnic po 15 letech vrací Divadlo Sklep, které svými besídkami baví již generace diváků. „Právě Divadlo Sklep otevřelo pomyslné brány 1. ročníku festivalu v roce 1992. Při Besídce v roce 1997 seskakovali lidé do útrob divadla přímo z jeho balkonů, byl to mimořádný divadelní zážitek,“ vysvětluje Kozler, proč právě návrat Sklepa považuje za jeden z hlavních úspěchů organizačního týmu.

Husa na provázku v areálu léčebny uvede představení Trosečník III, navazující na legendární inscenaci Bolka Polívky z roku 1977. HaDivadlo se s kusem Modelka XXL pustí do souboje s kultem superštíhlosti. Zajímavý zážitek slibuje také původní představení Milostný trojúhelník hereckého tria Liška, Zbrožek, Polášek nebo ztřeštěná komedie Denně v provedení Divadla Na Zábradlí. Kromě divadelních her však diváci v rámci autorských čtení na jevišti uvidí také spisovatele, například Michala Viewegha či Jiřího Dědečka.

mezi ploty

Dětská scéna

Festival Mezi ploty se stal oblíbeným cílem pro mladé rodiny s dětmi a na děti pravidelně pamatuje také jeho program. V letošním roce ale v Bohnicích vznikne celá scéna věnovaná specificky dětem. Pohádky, písničky, hry a hádanky na ní předvedou profesionální i amatérští účinkující – jak dospělí, tak děti. Dětské diváky budou bavit soubory jako olomoucké nezávislé Divadlo Tramtarie, Dismanův rozhlasový dětský soubor, dětské studio umělecké skupiny OLDstars, dětský divadelní soubor Ty-já-tr či pražské poetické divadlo Viola. Na festivalu se však objeví rovněž formace Kašpárek v rohlíku, jejíž originální „bejbypank“ sklízí úspěch současně mezi dětmi i rodiči.

Solidarita a empatie

Protože Mezi ploty je projekt, který klade důraz na solidaritu, integraci a pomoc mezi lidmi, dostanou během festivalu tradičně prostor také aktivity, jako jsou prezentace a prodej výrobků z chráněných dílen, arteterapeutických ateliérů a dětských domovů, ukázky práce asistenčních, vodících a signálních psů, výtvarné dílny se zapojením zdravotně postižených umělců či praxe tzv. jógy smíchu, která dokáže pomoci při překonávání alkoholismu.

Festival ovšem plní cenné poslání již tím, kde se koná. Jak říká ředitel léčebny Martin Hollý: „Partnerství s festivalem Mezi ploty nám tak pomáhá popularizovat samotný areál léčebny a naplňovat jeden z našich dlouhodobých cílů – totiž komunikovat soustavně s veřejností a informovat ji o duševních nemocích a jejich léčbě.“

www.meziploty.cz

Dodal: Robert Kozler

MEZI PLOTY (PRAHA)

Sobota 26. 5. 2012 až Neděle 27. 5. 2012
1 den 280 Kč, permanentka 470 Kč v předprodeji
Vystupují:
EDDIE STOILOW, MEDVĚD 009, ONDŘEJ HAVELKA A JEHO MELODY MAKERS, KRUCIPÜSK, STO ZVÍŘAT, SUNFLOWER CARAVAN, ŽLUTÝ PES, DILATED, MARTA TÖPFEROVÁ, TY SYČÁCI, ŠVIHADLO, YELLOW SISTERS, GIPSY.CZ, PROFESSOR LEOPARD, TRABAND, XAVIER BAUMAXA, GULO ČAR, REPUBLIC OF TWO, ABRAXAS, TLESKAČ, HUDBA PRAHA, VYPSANÁ FIXA, VLTAVA, KAŠPÁREK V ROHLÍKU, TOXIQUE, VLADIMÍR 518 FT. T.ČERNOCHOVÁ, CHINASKI, VEGA, ZRNÍ, COCOTE MINUTTE, NICELAND, MOTHER'S ANGELS, MICHAL ŠEPS, GARAGE, THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE, RADIM HLADÍK & BLUE EFFECT, JABLKOŇ, UŽ JSME DOMA, RYBIČKY 48, dále divadla, workshopy a mnoho dalšího
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |