FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Na festival Žižkov sobě dorazí Dub Pistols

Na festival Žižkov sobě dorazí Dub Pistols
06. 06. 2012   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Největší hvězdou tradičního open air festivalu v parku Parukářka bude londýnská úderka Dub Pistols, která už bezmála dvě dekády infikuje taneční hédonismus nekompromisními politickými názory.
Se svým energickým mixem hip hopu, ska, dubu a punku se do Prahy vrací rok a půl po svém triumfálním vystoupení v Paláci Akropolis a nepochybně potvrdí, že jim mimořádně sluší ocenění Nejlepší koncertní kapela, které nedávno dostali od časopisu DJ Magazine.

Dub Pistols - V (ne)správný čas na (ne)správném místě
Členové anglické partičky Dub Pistols se rádi fotí v dokonale střižených elegantních sakách, kravatách a bílých košilích. Možná na jejich módním vkusu není nic moderního, ale jednoduše jim to sekne. A stejné je to i s jejich hudbou. Svůj mix hip hopu, dubu a punku namíchali Dub Pistols v druhé polovině devadesátých let a novináři je dodnes trochu ze setrvačnosti spojují s bigbeatový klubovým fenoménem tehdejší doby. Třebas je jejich „sound“ už dnes maličko zastaralý, tomuhle kvintetu energické breakbeaty sluší jako nikomu jinému. A naživo to platí dvojnásob.

Mozek kapely Barry Ashworth je chodící kronika britské klubové scény, na níž se pohybuje už od konce osmdesátých let. Skupinu Dub Pistols založil v 1996 s baskytaristou Jasonem O'Bryanem a o dva roky později debutovali s výbušným singlem There's Gonna Be A Riot. Dub Pistols mají nezáviděníhodnou vlastnost být v nesprávný čas na nesprávném místě. Když v říjnu 1998 vydávali už jako trio svoje první album Point Blank, vládl zrovna žebříčkům Fatboy Slima a ze slova big beat - jak se energické kombinaci hiphopových breakbeatů a punkového skandování začalo říkat - se stalo tak trochu sprosté slovo. Dub Pistols přitom svoje spojení s tímto stylem vždy odmítali, vždyť jejich stylový záběr zasahoval od Bronxu, přes Ibizu a Manchester až do Karibiku (ska, dub, reggae).

Albový debut přesto slavil úspěch a Ashworth a spol. dokonce podepsali smlouvu s velkou nahrávací společností v USA a za jejichž peníze natočili v roce 2001 své druhé album Six Million Ways to Live. Svět velkého hudebního byznysu byl ale pro Dub Pistols moc těsný a tak si nadále užívají svoje místo v klubovém undergroundu, kde se etablovali jako jedna z nejžádanějších kapel. Svědčí o tom cena Best Live Act, kterou dostali na konci loňského od časopisu DJ Mag. „Je to exploze syrové energie a hedonismu, která nechává ostatní kapely daleko pozadu,“ napsali. Na Parukářce pod otevřenou oblohou představí Dub Pistols svoje nejnovější album Worshipping The Dollar, které – jak už název napovídá – komentuje současnou politickou situaci.

„Vyrostl jsem na The Clash a v západním Londýně, kde jsem žil, se hrál dub,“ říká k stylovým inspiracím Barry Ashworth. „Jsme pankáči, hlavně protože punk vyznává estetiku 'nic není nemožné'“. Jak skvělé heslo pro kapelu, která se nikdy neřídila módními styly a hrála vždy jen podle vlastních pravidel. Určitě ho mějte na paměti, až dorazíte 14. června do parku Parukářka, kde Dub Pistols zahrají. Stát se tam totiž může úplně cokoliv!

Jako předskokan vystoupí domácí Bonus, který za své album Náměstí Míru získal historicky první hudební cenu Apollo.

www.zizkovsobe.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis

ŽIŽKOV SOBĚ

Čtvrtek 14. 6. 2012
zdarma
Vystupují:
Dub Pistols (UK), Bonus (CZ) + DJský stan Radia 1
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |