Bluesovej nářez Hazmat Modine v Rock Café

Bluesovej nářez Hazmat Modine v Rock Café

14. 06. 2012  |  Autor: J.N.  |  Komentáře (0)
Ve čtvrtek 7. 6. se v Rock Café zastavili newyorští blues-folk-jazzoví fůzaři Hazmat Modine se svojí nepopsatelnou náloží energického živočišného muzikantství. Napsal jsem, že nepopsatelnou, takže bych měl napsat, že to byl prostě nářez a report tím ukončit. Ale to by byla škoda, protože ten večer se kapele podařilo nabít vzduch třaskavou směsí, vyhodit naše mozky do povětří a hrát s nima badmington.
Bluesová kytara vás předhodí banjokytaře, ta odpálí na trombón, trombon smečuje na saxofon, kterej vám vyhryzne 100 miliard mozkovejch buněk a pošle na blány bubnů, kde vás bicman zmydlí paličkama tak, že se vám srdce začne chvět jako vibrační plátek klarinetu zastrčenýho v hubě Jirky Stivína.

Hazmat je zkratka Hazardous Material. Modine je slovo ukradený firmě, co vyrábí klimošky, větráky, fukary, takový ty vrtule, co se vám točí v akčnim filmu nad hlavou a pak je někdo sestřelí a spadnou vám na hlavu a game over. Zvláštní název pro kapelu. HM si takový zvláštní název zaslouží. Už jenom pro výčet nástrojů: chromatické a diatonické foukací harmoniky, havajské, rezofonické, steel a elektrické kytary, susafón, tuba, trumpeta, kontrabasový saxofon, claviola, basová marimba, rumunský cimbál a nespolední řadě neskutečně tónovanej zpěv, kterej osciluje někde mezi chraplákem Toma Waitse, zmutovaným hlasem Janis Joplin a Leonardem Cohenem v odvykačce. To všechno hudebně rozkročený mezi jazzem, klezmerem, neworleanským blues, balkánskou dechno a hudbou, která ještě nebyla lokalizovaná a objevená. A jako by to všechno nestačilo, přizvou si ke spolupráci na albu hrdelní zpěváky z Tuvy, známé Huun-Huur-Tu. To už potom člověk opravdu neví na čem je...

Kapela je sdružená kolem malíře, sběratele harmonik a zpěváka Wade Schumana, kterej vypadá jako postava z filmu Woodyho Allena, ale zbavená VŠECH intelektuálskejch neuróz. Rozhodně teda žádnej pózer ani posera, ale kapelník, kterej HM vede vpřed za netušenými obzory a dává slovům jako bluess, jazz, folk, klezmer, world music úplně nový obsahy, přesahy, hloubky a tvary. Poslouchat jejich hudbu je zážitek, kterej vás přiblíží poznání, že neexistujou žádný styly, existuje jenom přitupělá lidská snaha tvořit škatulky. Pak přijdou HM a všechny ty papírový představy s rozkoší rozšlápnou. Hej, tohle je hudba ty lidskej červe, nech si narůst křídla, rozevři je, my ti do nich zadujem pořádnou čtverylku. Nevim, jak to míň expresivně napsat.

I když jsem se na koncert připravil pečlivym poslechem jejich dvou vydanejch alb, stejně mi koncertní nasazení otevřelo hubu jako dlouho nic. Začátek byl možná trochu opatrnej, ale kapela brzy publikum nažhavila svou poutí napříč nejzaplivanějšími kouty všech možných stylů, ale směr byl jasnej. Vzduch plnej vibrací a radosti, vzduch horkej od vydejchanejch molekul prohnanejch trubkama, trombonem, rozechvělej strunama a neskutečně gradovanými sóly. Tu si během písně zasólovala trumpetistka na trubku až nám vstávaly vlasy na hlavě, obrovitej černoch s vizáží hlavního hrdiny filmu Zelená míle zadul do tuby tak, že nám vyskákaly na zadku pupínky a kytaristi rozjížděli sóla, že jste chtěli poslat Hendrixe do háje. Nemluvě o harmonice, která skákala kapelníkovi kolem rtů jako kdyby mu je chtěla rozhoblovat do krve.

Velice mírnou představu si udělá ten, kdo si poslechne tvorbu kapely:
http://grooveshark.com/#!/album/Bahamut/1685107

Album, ze kterého jsme mohli slyšet songy jako Lost Fox Train, Everybody Loves You, Yestarday Morning anebo titulní Bahamut.

Všechny skladby ale podléhají momentu. To je blues. Když máte skladbu a zahrajete jí pokaždý jinak. Kytaristu popadne amok a začne víc drtit struny. Ostatní se stáhnou a nechají ho řádit. Pak se přidá druhej, připojí se trubka a pak se pět minut jamuje o život. Improvizace a živelnost, to jsou hlavní zaklínací formule. Byl to večer spontánních improvizací, které se přirozeně zakously do již hotovejch těl písní a zplodily na nich další radostný metastázy jamů.

To všechno nás doslova rozpumpovalo nadšením a kapelu sme na konci zuřivě a nekompromisně vytleskali na dalších dva až tři songy. Už zase nevim, kdo si to má pamatovat, když se kolem vaří vzduch a krev bublá jak termální pramen.

Bylo to prostě naprosto nepopsatelný. Hluboko uvnitř to vim, ale aspoň jsem to zkusil.

Tak si dáme na rozloučenou jednu hopsací:
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: HAZMAT MODINE

Čtvrtek 7. 6. 2012
Vystupují:
HAZMAT MODINE
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika