Vychází březnový Bbarák

Vychází březnový Bbarák

31. 03. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Lehkými technickými problémy opožděné devětačtyřicáté číslo BBARÁKu je konečně venku a z jeho coveru na vás zhlíží Jay Dee.
Lehkými technickými problémy opožděné devětačtyřicáté číslo BBARÁKu je konečně venku a z jeho coveru na vás zhlíží Jay Dee aka J.Dilla, zásadní osobnost hiphopové produkce (připomínám, že jeho instrumentální LP Donuts bylo v lednu ‘06 naší deskou měsíce), jehož smrt tak zasáhla celou scénu. Přislíbený rozhovor jsme přinést nestihli, alespoň tedy na třech stránkách vzdáváme hold Jasonovým komponovaným článkem.

bbraka

To další témata jsou už naštěstí o poznání veselejšího zrna. Tím hlavním z domácí scény jsou jistě Pio Squad (ex Jižní Pio). Jestli vás bavila jejich první deska „dřevního“ punk rapu Three Stars, jsem velmi zvědav, co řeknete na novotu Punk Is Dead. Posun ostatně naznačila už skladba “To je to co chceš?!“ z kompilace Nejbr Hip Hop Mix, po které rozruch okolo Pio nestačí utichat. Kde jsou tedy Pio v roce 2100? A proč? Kde jsou pionýři, punk, skreče a levné hovězí? Jak to mají se Supers a s beefy vůbec? Underground nebo crunk? Dozvíte se v našem rozhovoru.

Za rozhovory okolo nově vydávaných domácích rapů jsme ale nevyrazili jen na Vysočinu. Popojeli jsme i o kus dál, kde vydal svůj kus asfaltu v Brně se nudící šampion freestylových battlů – Tafrob. V jeho rozhovoru se dozvíte jak se dostal od děravého svetru k pečlivě kartáčovaným botám Nike, jak ho miluje město Brno i kde ještě bere motivaci do dalších battlů (v sekci vinylových recenzí pak nechybí hodnocení jeho desky… stejně jako o kousek dále minule slibovaná a opomenutá recenze na album DJ Opiy).

A pokud jde o mocné freestylery, dojde tentokrát i na světově nejvyhlášenější pojem, kterým jisto jistě nemůže být nikdo jiný než Supernatural. Na stará kolena konečně vydal desku. Na otázku jestli to byl u někoho, kdo celý život vyniká jen rýmováním bez tužky a papíru dobrý nebo špatný nápad vám odpoví ve svém článku Mikro.

Co se týče koncertů, je jich poslední dobou po Čechách tolik, že to jeden těžko vůbec stíhá objíždět. Show, o které se ale bude asi vyprávět ještě dlouho dali nedávno v Abatonu Francouzi Saïan Supa Crew. A jelikož se hned po ní Yourymu povedlo jednoho z nich odchytit a položit mu pár otázek, můžete se těšit na komplet menu – rozhovor, report, recenzi jejich nového alba Hold Up i vysvětlivky o čem že vlastně jednotlivé skladby SSC jsou.

Kultovní západopobřežní „hip hop drunkies“ Tha Alkaholiks vydávají album Firewater a člověk neví, jestli má mít radost z další hudební kolekce trojky prezidentů (J-Ro, Tash a E-Swift) Likwit Crew nebo ho má mrzet, že po něm ohlašují konec kariéry… Tedy té společné. Než se rozhodnete, na kterou stranu se přiklonit, můžete si u nás přečíst jejich profil.

„Don’t call it a comeback“ je oblíbená fráze nejen díky nesmrtelnému hitu LL Cool Je a když se najednou s novou deskou objeví vyhlášený New Yorský lyrik a člen Diggin’ In The Crates crew, jménem OC, určitě bude prvním, co vás napadne. Daří se mu kouzlo jeho rapu z devadesátých let přenést i do nového století po přesunu NY-Kali, DITC-Hiero?

Když už jsme u těch NY legend, připomeneme si i jednu z těch opravdu největších – Big Daddy Kane… “Raw“, “Ain’t No Halfsteppin’“ atd atd. Zářezů korunního prince Juice Crew je opravdu dost na to, aby si zasloužil připomenout v dalším díle Blast From The Past, takže kontroluj zásadní lekci historie.

Vedle jmen, která se na scéně pohybují nějaký ten pátek a na jejichž nové počiny se v poměru k tomu čeká s velkou netrpělivostí vám rádi představujeme i projekty zcela nové, o kterých jste třeba dosud příliš neslyšeli, přesto však přinášejí do hry něco nového a natolik čerstvého a zásadního, že si podle nás vaší pozornost jistě zaslouží. Tentokrát je to projekt Spank Rock z amerického Baltimore, vydávající pod angličany Big Dada. Pokud alespoň trochu dáte na vkus DJ Tuca, když o někom řekne, že na jeho desku čekal když ne celý život, pak několik posledních let, bude vám to jako navnadění stačit? No přečtěte si tenhle šílený rozhovor sami a uvidíte, že bude.

Velkou událostí přelomu zimy a jara určitě byli všemožné udílené ceny. Krom výčtu toho „kdo, co a za co“ letos v hiphopu vyhrál jsme se zkusili zamyslet nad tím, jak to s cenami pro hip hop (a R&B) vlastně bylo, je a bude u nás. A k tomu vám jako bonus přinášíme i reportáž z ostrovních Brit Awards, které za nás navštívila Terka.

Mezi zajímavé jistě tentokrát patří i sekce „v sukních“. Ve Female MC se vám totiž představí vyhlášená rapperka Remy Ma z Fat Joeovi tlupy Terror Squad a v Rhytm & Blues pak v Bobbyho rozhovoru „domácí“ Victoria. Jestli se jí povedlo obhájit a přesvědčit, že jí patří mediální titul „královna CZ R&B“ poprávu se dozvíte právě tam.

Pokud je vaším šálkem čaje jižanský rap, určitě si přijdete na své v profilu Atlanstkého rappera jménem T.I., kde se dozvíte nejen jak těžké jsou boty toho, kdo si sebevědomě říká „King of the south“.

Jestli si ale radši broukáte „bring it back, that ol’ New York rap“, zkuste čerstvou dvojku The Longshots, přímo z ulic čtvrtě Queens.

Že u nás velmi oblíbený element beatboxu nepatří jen na battly vás zkusí přesvědčit Rakouská parta Bauchklang, která má na věc asi úplně jiný pohled, než s jakými jste se setkali dosud. V jejich rozhovoru se dozvíte více a mimochodem již brzy je budete mít možnost u nás již podruhé vidět naživo – tentokrát v rámci festivalu Vibrations.

Za silně naplněné bych se ale nebál označit ani sekce dalších elementů. V graffiti najdete zajímavý otevřený rozhovor s Wronkem z CMR a DJská část Wax tentokrát nabízí rozhovory s ukrutnými Francouzi C2C, jenž v prosinci tak rozdrtili Prahu na světovém finále ITF a svou troškou přispěje i ostrovní Strictly Kev, jenž se chystá do Prahy na další noc Solid Steal.

Chybět ale tentokrát nebudou ani jiné pravidelné rubriky – Dan7Ape bude hledat vezby mezi hiphopem a IDM (Intelligent Dance Music)¨, v přehlídce slovenských beatmekrů se představí Buro (Abysi prudukcia) - jméno, které se né náhodou v bookletech SK i CZ rapu objevuje čím dál častěji. Na výletě po stopách beefů zapadaných prachem zapomnění vám Mikro odhalí kapitoly, kde hráli hlavní role LL Cool J, král Star Trek brejlí – Kool Moe Dee, 3rd Bass, „mistr sultánky“ MC Hammer nebo dávno před Biggiem v duchu „špatný den, západu zmar a Comptonu zvláště“ west dissující Tim Dog z Bronxu, který se pustil do křížku hlavně s NWA a DJ Quikem. Pozornější z vás si jistě všimli, že Tuco ve svém sloupku Sneaker Addict dosud nedošel ke „značce se skákající kočkou“… Až dosud, kontrolujte příběh Puma Suede. V Dsgn Addict se pro změnu Pasta rozbil na low rider bikes, projeďte se s ním. V reggae sekci Jah Live Kryshpeen představí veterána původního jamajského dancehallu jménem Lone Ranger a nebude chybět ani další volné pokračování napínavého fotoseriálu City Fever – a bacha, poteče kref. Krom toho jsme vyrazili na pár akcí a napsali vám z nich reporty (One Self, Queens Scratch, Empire Strikes Back II), poslechli pár desek (Juelz Santana, Madlib, Lowkey, Young Jeezy, …) a singlů (B.I.G., Kaze & 9th Wonder, Ying Yang Twins, …) a zkoukli nějaké ty filmy (Hooligans, Doom, Super Size Me, …).

To vše najdete jako tradičně na 80-ti stranách BBARÁKu číslo 49, který najdete na pultech vašich shopů a trafik právě teď, doplněný o plakát s The Roots.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika