Hot Water music přivedli Lucernu do varu

Hot Water music přivedli Lucernu do varu

20. 06. 2012  |  Autor: Aima  |  Komentáře (4)
Úterní večer v Lucerna Music Baru nabízel tři otazníky. Za prvé: Dostanou velký prostor \"předskokani\" La Dispute, kteří jsou momentálně \"větším jménem\" než samotní Hot Water Music? Za druhé: Budou Hot water music zábavní, vzhledem k tomu, že už nikomu z nás není náct a osm let v punk rocku je přeci jen dost? A konečně za třetí: neumřeme v Lucerně dehydratací, když venku je ve stínu kolem šedesáti stupňů?
Na poslední otázku první odpověď. Lucerna music bar byl tentokrát zaplněný tak akorát a vzduch byl optimální. Jinými slovy: i když balkón zůstal zavřený, na place se trousilo lidí tak akorát, že si člověk mohl udělat výlet na bar během okamžiku. Což bylo víc než fajn, po nášlapech jaké byli třeba na Peteru Hookovi nebo Laneganovi, kdy se dojít na bar rovnalo osmihodinové šichtě. Teplo příjemné, úroveň hezkých potetovaných holek B+. I přesto ale většinu návštěvníků tvořili spíš chlapi ke třicítce, pamětníci časů Caution.

Začátek obstarala kapela Sweet Empire, což bych teď měl správně alespoň trochu popsat, ale vzhledem k tomu, že jsem se na koncert dostal až po osmé, z jejich setu jsem slyšel sotva patnáct minut. Kde jsou ty časy, kdy punkové koncerty nezačínaly o půl osmé. Moje blbost, každopádně. Z toho kousku co jsem slyšel jsem moc rozumu nepobral. Průměrná energie, průměrné songy a melodie, které se mi v hlavě smíchaly v jednu nekonečnou odyseu nic neříkajícího punk rocku/HC, který jsme všichni slyšeli už tolikrát. Za deset minut byl konec a o další tři sekundy později jsem si už nedokázal vybavit ani jeden riff. Nicméně, tohle hodnocení po deseti minutách brát s velkou rezervou. Klukům navíc nešlo upřít, že se s tím nemazlili a sypali to na publikum od podlahy, i když bylo jasně cítit, že všichni čekají až na další dvě jména.



La Dispute. Byť se může zdát, že blogosférou září teprve rok, pravdou je, že za sebou mají už povedený úvod s "demíčkem" Vancouver, dvě studiovky, několik splitů a EPs, o sérii "mluveného slova" Here, Hear ani nemluvě. I přes to všechno, kluci k nám zavítali poprvé až loni na Fluff fest a očividně tam odvedli kus dobré práce, protože drtivá většina publika věděla o co/koho jde, takže mé obavy, že La Dispute budou hrát před vlažnou skupinkou fanoušků Hot water music byly rozehnány na to tata. Naopak - když Jordan Dreyer vypustil slova a zvedl mikrofon do výše, nenastalo trapné instrumentální sing along ticho, ale dav si s radostí zařval slova. Klukovi vedle mě bych dokonce dal jedničku, protože chraplák jako měl on by mu zavíděl i Dez Fafara z Devildriver. Set tvořily pouze věci z prvního alba (Somewhere at between...) a druhého, loňského a vynikajícího (dospělého) alba Wildlife. Časy, kdy se set neobešel bez tradičního otvíráku Such small hands jsou pryč. Všechno odstartovala a Departure a stačily tři songy a dav se rozpohyboval (mosh pit? ne ne, to zase ne), Dreyer se řádně propotil a zběsnil, hudba zrychlovala a utíkala mílovými kroky k epickému finále, kdy žádná sekunda nedala vydechnutí a každá další minuta byla emocionálnější a rychlejší než ta předchozí. A to i přesto, že kapela vynechala několik "hitovek" - už zmíněnou Such small hands, The Most Beautiful Bitter Fruit, King Park nebo Bury your flame. Místo toho přišla řada na několik skrytých kousků z Wildlife, které na albu zrovna nepatři k úplnému topu, ale naživo jasně předvedly, v čem je největší síla La Dispute.

Je to schopnost podřídit hudbu Dreyerovi, který se už dávno ze zpěváka psychopata posunul do role vypravěče psychopata, který není limitován hudebním podkresem, ale který hudební podkres řídí svým příběhem. Proto je All our bruised bodies tak silnou výpovědí strachu. Proto závěrečná You and I in Unison není tuctovou vyšlapávačkou ale tíživým otazníkem. Setu navíc pomohlo, že se La Dispute neobrátili k minulosti zády úplně a dospělejší a tíživější songy z Widllife prošpikovali hitovkami z první desky. Said The King To The River nebo New storms for older lovers jsou vypalovačky par excellance, jak by řekl Jaromír Bosák, které koncert dokáží dostat do neuvěřitelné rotace. Když v poslední jmenované Dreyer křičel I am finally alive, všichni jsme se cítili podobně. A když o pár momentů později křičel tonight we ride, všichni jsme to cítili podobně. Jestliže Sweet Empire nedokázali během deseti minut zaujmout (tj. předvést cokoliv "svého"), pak La Dispute naopak každou minutou ukazovali svoji originalitu. Ať už to byly změny tempa a rytmu, nebo Dreyerovo zpívání-frázování-chrčení-šílenství. Nejsilnější moment? a Letter! Škoda že nehrají v Lucerna music baru dnes večer zase.



Kupování trička, pivo, cigareta, Hot Water Music. Ti si nadělili osm let dovolené, což není tak úplně pravda, protože Chuck Ragan si to rozjel sólo a zbytek si založil The Draft. Ale přeci jen, Chuck Ragan není Robbie Williams a tak i jemu došlo, že s klukama mu bude přeci jen nejlépe, takže se původní sestava letos přivalila s novinkou - Exister. Otázka zněla: bude to pořád sranda? Protože novinka zase taková sranda není. Jen poloviční. Koncert to jen potvrdil. Setlist poskládaný z minulosti a současnosti ukázal, že když dva dělají totéž o osm let později, je to pořád totéž. A někdy to není zrovna ku prospěchu věci. Remedy a po ní Mainline. Je dobře, když se kapela nevyvíjí? Když se drží toho svého? Kde je hranice, při které se jídlo začne zajídat? Na jednu stranu byl koncert Hot Water Music fajn, protože Trusty Chords, Paper Thin nebo Our Own Way jsou skvělý písničky a zůstanou skvělými písničkami, ale novinky jako The Traps, Drown in it nebo Drag my body (byť jsou to nadprůměrné songy) jen ukazují, že Hot water music to nejdůležitější už řekli - a teď se dost sexy způsobem vykrádají. Čert to vem, vždyť nostalgie je taky krásná věc. A Chuck Ragan je sympaťák par excellance, jak by řekl Jaromír Bosák. Výsledek: invence nula. Energie plus deset. Celkové skóre: 1:0 pro Hot Water music. A teď už si jen přát, aby vypadlo to příšerný Španělsko s Francií.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: HOT WATER MUSIC

Úterý 19. 6. 2012
Vstup: 325 Kč
Vystupují:
HOT WATER MUSIC / USA
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
lukeso
22. 06. 2012 | 08:48:33
+0 | -0

ok!

konecne z tebe vypadlo po dlouhe dobe neco rozumneho - namisto pomerovani velikosti s bendou nekde na blogizku napsat, hele, HWM hrajou, ale dejte bacha, budou tam i La Dispute.
Aima
21. 06. 2012 | 18:32:54
+0 | -0
Tak já příště napíšu ten report týden před koncertem abys to stihnul, ok?
lukeso
21. 06. 2012 | 14:37:54
+0 | -0

kua

aimo, mohli by o takovych kapelach vedet i takovi idioti jako jsem ja? kurva, jak mi to mohlo utect.
lukeso
21. 06. 2012 | 11:26:15
+0 | -0

kua

to jsem zas neco prosvih.
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika