Zaměřeno na Palác Akropolis

Zaměřeno na Palác Akropolis

09. 04. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Pro Palác Akropolis a jeho umělecký provoz se stal rok 2006 zlomovým udělením čtyřletého grantu hlavním městem Prahou, který tak nastartoval novou éru fungovaní Paláce Akropolis a umožní realizaci dlouhodobých plánů.
Palác Akropolis je instituce orientovaná na multikulturní produkce. Za uplynulých téměř deset let si vybudoval v rámci aktuální kulturní nabídky výsostné postavení a stal se nepřehlédnutelnou součástí kulturního a společenského života Prahy.

Dramaturgie se zaměřuje na neustálé objevování nových uměleckých počinů s důrazem na aktuální a původní českou hudební tvorbu v širokém spektru a ve stálém kontextu s děním ve světě. V celosvětovém měřítku se pak orientuje zejména na evropský region s nutností komunikovat se zahraničním a umělecky se konfrontovat. V tomto směru se snaží být nejen otevřen vůči Evropě a světu, ale důležitá je také prezentace českých umělců v zahraničí.

Umělecká produkce je vytříbená a má své stálé diváky a posluchače. Koncerty a DJ sety, divadelní a multimediální představení, filmové projekce. V Paláci Akropolis vystoupily skutečné hvězdy z oblasti tzv. nezávislého či alternativního hudebního a divadelního umění – The Strokes, Kosheen, Youssou N´Dour, Fanfare Ciocarlia, Sigur Ros, Apocalyptica, Rachid Taha, Young Gods, Boban Markovic Orkestar, Iva Bittová, Ida Kellarová, The Levellers, Forced Entertainment, Vertigo Dance Company, Teatr Novogo Fronta atd. Prostor dostaly i další tvůrčí aktivity, jako jsou např. divadelní a výtvarné workshopy pro děti a dospělé.


Hudební projekty Paláce Akropolis

EuroConnections

Pravidelný měsíční hudební seriál funguje od roku 1998 a představuje evropskou hudbu. Jeho hlavním posláním je prezentovat rozmanitost současné hudební produkce, seznámit umělce z participujících zemí s místní hudební scénou a umožnit českému publiku kontakt se specifickou hudební tvorbou. Žánrový rozsah pokrývá většinu z aktuálních trendů mladých hudebních tvůrců jako je např. hip hop post rock, experimentální elektronika či různé fůze world music. V příštích letech Palác Akropolis hodlá rozšířit spektrum spolupracujících zemí o skandinávskou scénou (Finsko, Švédsko, Dánsko, Norsko) a hudební děním našich východních sousedů (Polsko, Slovensko Maďarsko).

Respect Plus
Od roku 2004 spolupracuje Palác Akropolis s Agenturou Rachot a navazuje na letní Respect – Ethnic & World Music Festival. Každý měsíc přináší formou živých koncertů, přednášek, workshopů a výstav vybrané umělce etnických žánrů a rozšiřuje obzor o nejrůznějších kulturní a náboženské oblasti umění. Někteří interpreti patří mezi poslední reprezentanty „své kultury“, jiní jsou živým svědectvím dynamického hudebního vývoje, kde se tradice mísí se současnými hudebními trendy.

akropolis

Future Line
Vyhledává talentované skupiny nebo projekty prostřednictvím živých koncertů s prvkem divácké soutěže. Vybraným skupinám se dostane komplexní podpory a profesionálního zázemí, včetně opakované možnosti vytvořit vlastní scénografii. Future Line nabízí umělcům pomoc při pódiové prezentaci, produkčním zajištění koncertů, pomoc s prvními kroky ve studiu. Garanty projektu jsou známé osobnosti hudebního světa: Jan P. Muchow, Monika Načeva a Petr Korál. Projekt funguje od roku 2001 ve spolupráci s agenturou 10:15 a Junior klub.

Zahraniční koncertní vystoupení
navazuje na předchozí dramaturgickou linii Paláce Akropolis, která se letos objevuje v upravené podobě. Česká aktuální hudební scéna je stále ve velké mezinárodní izolaci a není schopna konkurovat zahraniční. Palác Akropolis orientuje svůj výběr na zahraniční skupiny, které se již stačili proslavit, ale u nás jsou stále neznámé.

Music Infinity
je nová komorní hudební řada orientované na vysoce sofistikovonou část publika s pouze poslechovými nároky a s přesahem do tzv. nové hudby. Koncerty se realizují měsíčně a ve spolupráci s Radiem 1 a TV pořadem Paskvil

MOVE
je zcela nový druh festivalu, který odráží aktuální kulturní trendy. Vychází mj. z know-how francouzské agentury Gato Loco production a jejích zkušeností z produkovaných akcí (např. festival Le Printemps de Bourges, vybudovaný na stejném principu, navštívilo vloni přes 200.000 návštěvníků). Tento trend je orientován na současnou městskou „avantgardní“ kulturu. Festival MOVE je koncipován jako tzv. festival bez megahvězd, zato s účastí neokoukaných a zajímavých interpretů z různých evropských metropolí. V rámci festivalu se uskuteční řada koncertů a parties, ale také další neodmyslitelné součásti dnešního života ulice zahrnující taneční, divadelní vystoupení, výtvarné umění nebo vybrané druhy adrenalinových sportů. V rámci festivalu se uskuteční konference hudebních odborníků zemí Evropské unie na téma Evropský hudební trh a jeho perspektiva. Snahou Paláce Akropolis bude též pozvat na širší diskuzi o kulturní politice EU některé z předních evropských specialistů na tuto oblast.

Export české hudby
Palác Akropolis zintezivní činnost na poli propagace a exportu české živé hudby do zahraničí. Kromě dalších výjezdů českých interpretů a rozvoje partnerské sítě je prioritou Paláce Akropolis získat podporu státních institucí a založit oficiální Music Export Office.


Divadelní projekty Paláce Akropolis

Divadelní představení jsou pravidelnou součástí programu Paláce Akropolis od roku 1997. Nová éra divadla však začala v roce 2004, uvedením divadelního festivalu Fringe Off – ozvěny světových fringe festivalů a začal pravidelně spolupracovat s pražským Divadlem Nablízko.

Akropolis First Run
je zaměřený na premiérová představení, která vznikají v Paláci Akropolis. Prostor dostávají převážně mladé soubory a jednotlivci, kteří mají za sebou již první úspěchy a dostávají k dispozici technické zázemí a produkci. Projekt úspěšně funguje od roku 2000 a realizuje se vždy 2x ročně.

Akropolis stagiona
je součástí Paláce Akropolis již bezmála deset let a hostí domácí i zahraniční soubory. Novinkou je snaha výrazněji orientovat originální interiér Paláce Akropolis na divadlo a navýšit počet představní se zaměřením na „nezávislou“ divadelní produkci z tuzemska, Slovenska a z východní části Evropy.

Fringe Off
nabízí 4x do roka českému divákovi možnost pravidelné konfrontace s mezinárodním divadlem všech forem. Projekt odstartoval v květnu 2004, avšak jeho koncepce navazuje na několikaleté fungování Fringe festivalu Praha a jeho dramaturgii.


Multimédia v Paláci Akropolis

Akropolismultimediale

Festival AKROPOLISmultimediale navazuje na úspěšnou pilotní přehlídku umění a nových technologií z roku 2000, která pod hlavičkou ENTERmultimediale byla dosud nejrozsáhlejší akcí svého druhu v České republice a jehož druhý ročník v roce 2005. V roce 2006 představí AKROPOLISmultimediale sérii multimediálních performancí a jako doprovodný program průřez domácí experimentální videotvorbou. Ve spolupráci s Mezinárodním centrem pro umění a nové technologie (CIANT), o. s.

Galerie Paláce Akropolis
Palác Akropolis již od počátku svého fungování poskytuje své prostory pro výstavy fotografií, obrazů, grafik a objektů mladých talentovaných umělců, postižených občanů, cestovatelů, zahraničních umělců i etablovaných tvůrců. Výstavní prostory jsou ve foyer Paláce Akropolis a v Kavárně Paláce Akropolis. Měsíčně shlédne výstavu na 50.000 hostů. Koncepce výstav je zaměřena na mladé talentované umělce, studenty či absolventy uměleckých škol či amatérské umělce.

Mezi další projekty Paláce Akropolis patří také charitativní večery, Festival integrace Slunce, setkávání lidí se zdravotním postižením se zdravými lidmi nebo projekt DEMO, který nabízí hudebním skupinám technické zázemí pro jejich nahrávání.

www.palacakropolis.cz

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika