Luke Nova: Naše underground scéna je zabitá

Luke Nova: Naše underground scéna je zabitá

25. 10. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (4)
Při příležitosti další akci COONK, resp. jeho speciální narozeninové edici, která proběhne 9. listopadu v brněnském klubu Perpetuum, vám přinášíme exkluzivní rozhovor s jedním z třinácti djs, kteří zde vystoupí. Naším respondentem je Luke Nova, který odstartuje tento večírek na hlavní stage. Přejeme příjemné čtení.
Ahoj Lukáši, představ se nám ve zkratce pro ty, co tě ještě nemají nastudovaného.
Ahoj, mé jméno je Lukáš Nováček, je mi 24 let a momentálně žiji v Praze. To stačí ne?

Řekni nám něco o svém hudebním vývoji, kdy ses vůbec nakazil a jaká cesta vedla k tomu, co v současnosti prezentuješ?
No nejvíc mě asi nakazil brácha, když mi bylo tak 14. Kupoval si tenkrát Xmagy, Tripmagy a další podobný “časáky”, já do nich nakukoval a četl si o všech možných slavných djích, vystřihoval si fotky, lepil je všude možně a poslouchal jejich “cédéčka”. Trvalo tak dva roky než mě máma pustila na moji první párty. Každopádně už od mé první akce jsem chtěl být djem a dělat lidem svými mixy radost stejně tak, jako tenkrát djs dělali mně.

luke nova

Jak bys popsal slovy hudební styl, který zastupuješ a co tě na tom naplňuje? Jaké další žánry vyhledáváš?
V tuto chvíli se snažím prezentovat deep house. Spíš než “happy deep” se mi líbí hypnotičtější tracky s pořádným beatem. Mám rád kombinaci pomalé a zároveň tvrdší hudby a v každém tracku, které hraji, by měl být určitý příběh. Bezhlavé “tuc tuc” už není dávno nic pro mě.

A z těch jiných žánrů? Rád si poslechnu rock, triphop a nebráním se ani popu, když to má hlavu a patu. Takový Jamiroquai, Groove Armadu nebo Radiohead bych mohl poslouchat pořád.

Co Tě vůbec přivedlo k DJingu a jak hodnotíš sám sebe? V jaké oblasti by ses chtěl ještě zdokonalovat?
Byl to opět brácha. To u něj jsem si poprvé sáhl na gramce a zkoušel svoje první přechody. Sám sebe hodnotit nebudu - to nechám na ostatních. Né, tak dobře... Jsem úžasný, skvělý, báječný.

Zdokonalit bych se chtěl především jako producent. Právě ve vytváření hudby nové a zanecháním tak odkazu dalším generacím vidím velký smysl, a tak se budu snažit svoje nápady převést do elektronické podoby, jak jen to pujde.



Co miluješ a co Tě naopak štve na české scéně? Zajímá mě jak hudební stránka, tak chování promotérů či clubberů.

Bohužel u nás je underground scéna celkem zabitá. Komerční house a podobné “tralalánky” všechno pohltily a lidi, promotéři a kluby dávají přednost právě těmto stylům. Je to celkem smutná kapitola. I přes to se u nás najdou menšiny, které se snaží tlačit svoje a dávají tomu tady trochu naděje. Takoví mají u mě respekt a plnou podporu.

Jaké jsou tvoje aktuální TOP3 tracky?
Tale Of Us & Visionquest - Equilibrio
Jori Hulkkonen & Third Culture - Technowater
JP Soul - Backsliding (Q-Burns Abstract Message Remix)

Producenti?
Tale Of Us
My Favorite Robot
Visionquest

A DJs?
Tale Of Us
Seth Troxler
Richie Hawtin

Tvoje nej párty vůbec, jednak na které jsi hrál a za druhé, které ses zúčastnil?
Nedávno jsem si zahrál na 10. výročí založení Insect Elektrika a nic to asi dlouho nepřekoná. Malý klub plný nadšených a otevřených tanečníků. K tomu super zvuk. Co víc si přát:) A nejlepší akce, na které jsem byl jako posluchač? Určitě Balaton Sound Festival.

9. listopadu vystoupíš spolu s dalšími dvanácti DJi na speciální edici Coonk v brněnském Perpetuu, kde podle očekávání má proběhnout velkolepá oslava Tomikových 30. narozenin. Co Tě jako první napadne, když se řekne Tomika, a jaká je Tvoje první vzpomínka na něj?
Tomika? Maďar! Kamarád, se kterým si rozumím nejen v hudbě a co to umí na mejdanu pořádně rozjet. Proto nepochybuji, že jeho třicátiny budou hodně velký. První vzpomínka? Pořád mi úchylně zíral na moji holku. Ale on je prostě takovej...

V čem si myslíš, že se bude tato párty Coonk lišit od těch standardních? Jaký bude tvůj podíl na akci jiný, než jindy?
Stačí se podívat na nabitý line-up a podle toho co vím, tak je připravena spousta překvapení. Kluci to chtějí udělat tak trochu jinak a myslím, že se máte na co těšit. Přijďte a přesvědčte se.

Co víš o Maďarech – CrossNineTroll a Dandy –, kteří vystoupí spolu s tebou na hlavní stage?
CNT znám hlavně díky Snillocovi, který tvoří společně s Nigelem Snorterem. Jejich produkce je čím dál lepší a už teď prohání jejich placky nejlepší tech-house djs jako Marco Carola nebo Loco Dice. Ještě o nich hodně uslyšíme.

No a Dandy? Maďarský fenomén, miláček všech fanynek, skvělý DJ a producent. Už jednou nám v Perpetuu ukázal, co znamená plně využít dj techniku a jak se správně mazlit s CD přehrávači. Nezbývalo nic jiného než stát s otevřenou pusou. A jeho produkce je taky parádní - sám jeho tracky rád hraju a každý jeho podcast si užívám.

Co bys na závěr dodal Ty, na co jsem se nezeptal, ale rád bys to sdělil?
9. listopadu v 21 hodin vás chci vidět na značkách!

Děkuji za tvůj čas, budeme se těšit!
Ciao.

Facebook event

Dodal: Tomáš Méheš
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

COONK SPECIAL

Pátek 9. 11. 2012
Vystupují:
CrossNineTroll Dandy Devis, Shala, EliO, Pete White, Luke Nova, Archie Holic Christian Cardwell Kellys , Guga & EliO
Další informace
4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

02. 11. 2012 | 18:48:37
+0 | -0

2 oldclubber

Samozrejme na urcite urovni nejaky underground tady existuje, ale moc toho neni, resp. je to az mozna prilis underground :))), nema to tady poradne kulturu, coz je skoda.
oldclubber
31. 10. 2012 | 13:09:45
+0 | -0
naše underground scéna není ani omylem mrtvá, jen je nás asi tak 1000x míň než třeba v DE.
Tempa
31. 10. 2012 | 11:37:03
+0 | -0
Mucinek jeden :)
Da Moon
26. 10. 2012 | 14:53:53
+0 | -0
Jsme rád, že i mezi mladou krví se najdou lidi s citem, kteří jdou proti proudu a mají přehled.

Jen tak dál!
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika