Tipy na koncerty 11/12

Tipy na koncerty 11/12

29. 10. 2012  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Listopad je až na jednu výjimku předčasné finále roku 2012. Dj Shadow, Orbital, FlyLo, Grimes, ale také vynikající Vídeňáci Elektro Guzzi. Jako bonus Muse, Blood Red Shoes nebo Swans. Měsíc splněných přání.
4. 11. The Pains of Being Pure at Heart (MeetFactory)
Deska Belong byla jedním z mých světlých bodů minulého roku. Po vynikajícím eponymním debutu vydal tenhle kvartet z NYC desku, na které je těžké najít slabé místo. Kapela se přiklonila na Belong k nostalgii, která prostřednictvím levitujícího hlasu Kip Bermana, nasládlé elektroniky a rozvazbených kytar odkazuje k osmdesátkám, ale zároveň ustojí benchmark současného indie.

9. 11. Elektro Guzzi (Kabinet Múz - Brno)
Tihle analogoví maniaci se před rokem blýskli čistou, přesnou, ale hlavně uchvacující deskou Parquet. Bernhard Hammer, Jakob Schneiewind a Bernhard Breuer se pevně chytili konceptu čisté, ničím nezkreslené práce a po pěti letech úmoru přivedli na svět Parquet. Člověk se v jejich případě musí na vlastní oči přesvědčit, že to, co slyší, v sobě nemá ani pikosekundu digitálu. Oceňovaní Elektro Guzzi v poprvé v ČR!



12. 11. Beach House (MeetFactory)
Beach House patří k baltimorské vlně snílků, kteří pocit ze světa jako nepochopitelného organismu plného tajemství přenášejí do hudby. Jejich poslední deska s názvem Bloom vyšla na vlivném labelu Sub Pop a okamžitě byla katapultována na přední příčky dream popového žebříčku, také díky extrémně štědrému hodnocení Pitchforku. Victoria Legrand a Alex Scally na ní po 8 letech existence přišli po Teen Dreams s další extrémně působivou intimní zpovědí – svět v jejich podání totiž není něco, co by se mělo v duchu karteziánsko-newtonowské západní vědy pitvat a analyzovat. Svět v obýváku Beach House je totiž intenzivní a hluboká odzpívaná emoce. Beach House doprovodí Holy Other.

24. 11. Blood Red Shoes (Roxy)

Úplně z jiného konce na to jde Laura-Mary Carter a Steven Ansel, kteří se po rozpadu svých kapel dali dohromady v roce 2004. Název vybraný podle zkrvavených tanečních bot světoznámé herečky Ginger Roberts, skromné začátky, o to strmější vzestup. Jejich první EP se skladbou Victory for the Magpie šlo na dračku a divoká, punkem inspirovaná dvojka měla zaděláno na úspěch daleko přesahující rodný Brighton. Jejich poslední deska In Time To Voices ovšem znamená ještě další posun: pryč jsou úderky „z první“, víc reflexe ovšem zároveň neznamená menší impakt. Důkazem budiž to, že všechny skladby zabírají na první poslech, ale časem se vám v uších neopotřebují.



27. 11. Swans (Lucerna Music Bar)

We love you, Michael Gira – někteří doufali, že právě tato skladba zazní na koncertě Bena Frosta. Nedočkali se. Asi proto, že to dopadlo úplně jinak. Swans, Girovi obnovení andílci, se objeví na konci listopadu v Praze a Frost se k nim pak připojí na šňůru po Austrálii. Swans přijíždí do Matičky s novou deskou The Seer, která je, podle mě, na rozdíl od minulé My Father Will Guide… daleko stravitelnější, přístupnější a vůbec, na pohodu. Tím nechci říct, že bych se chtěl snad vyhýbat slastné anihilaci, která doprovází každý Girův koncert. Vůbec ne. A neměl by to dělat nikdo – je to zážitek vpravdě duchovní.

2. 11. Keane (Lucerna) / 2. 11. Submotion Orchestra (Palác Akropolis) / 3. 11. Mindphones/Kittchen (Auto Da Fé Kladno) / 6. 11. Stimul: Shearwater, Jesca Hoop, Odeur de Violletes (LMB) / 6. 11. Alvik (Palác Akropolis) / 7. 11. Stimul: DJ Shadow / Acid Mothers Temple (Archa) / 8. 11. Caspian (007) / 9. 11. Why (MeetFactory) / 10. 11. Low Sea + Dorcelsius + Avoxblue (Boro, Brno) / 11. 11. Xiu Xiu (Strahov007) / 11. 11. Godspeed You! Black Emperor (LMB) / 12. 11. Orbital (Velký sál Lucerny) / 13. 11. Parov Stelar Band (Velký sál Lucerny) / 14. 11. Flying Lotus (MeetFactory) / 20. 11. Sophie Hunger (Palác Akropolis) / 21. 11. Grimes (LMB) / 21. 11. Cribs (MeetFactory) / 22. 11. Muse (O2 Aréna) / 25. 11. Cassandra Complex (LMB) / 26. 11. Arve Henriksen + Jan Bang (Palác Akropolis) / 29. 11. Kris Kristoferson (Kongresové centrum) / 30. 11. Cranberries (Tipsport Aréna)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika