Report z party Pulse v Mecce

Report z party Pulse v Mecce

07. 11. 2012  |  Autor: Martinez  |  Komentáře (8)
Venku zima, déšť, vítr. Podzim rozhodně nepřeje romantickým večerům v přírodě. Zato ale přeje klubovým akcím, při kterých se dozajista rozehřejete na nejvyšší možný stupeň. A přesně takový hudební večírek, který mě nažhavil a především nabil pozitivní energií, se odehrál v sobotu 3. listopadu v pražském klubu Mecca.
Do tohoto nově zrekonstruovaného klubu zavítal maďarský tech-housový mistr Jay Lumen a i když jsem příliš nevěřil, že dokáže Meccu naplanit, opak byl pravdou a příjemným překvapením. Ale to bych předbíhal. Dovolím si ještě jedno zamyšlení. Jak již bylo řečeno, Jay Lumen pochází z Budapešti, čili hlavního města Maďarska, které se co rozlohou, tak počtem obyvatel, téměř rovná České republice. Je tu ovšem jeden markantní rozdíl a to ten, že Maďarko představilo světu v posledních letech několik opravdu hodně talentovaných umělců.

Za všechny, když nepočítáme Jay Lumena, jmenujme například dvojice Crazibiza, Belocca and Soneec nebo Muzzaik. Všechno bezesporu hvězdy současné tech-house scény. A teď si představme české umělce, kteří se se svými tracky objevují na předních místech nejrůznějších žebříčků a jejichž produkce je celosvětově známa. Nikdo vás nenapadá? Nebojte se, mě také ne. Nevím, kde se stala chyba a proč jsou Maďaři, ač velikostně i populačně stejný národ, tak daleko před námi. Osobně jsem v Maďarsku nějaký čas žil a měl jsem možnost navštívit nespočet klubů po celé zemi a překvapilo mě, že ve městech s počtem obyvatel kolem 5ti tisíc, mají kluby pro zhruba dva tisíce lidí, kam Vám uprostřed pracovního týdne přijede hrát Dubfire. A světe div se, klub je plný, lidé paří a co víc, znají hudbu, co DJ hraje. U nás na takových místech zaslechnete maximálně Gangam Style desetkrát za noc.

Bohužel otázku toho, proč jsou Maďaři hudebně tolik před námi, asi nevyřeším a tak se vrátím zpět k párty Pulse s Jay Lumenem. Do Meccy jsem přišel cca. v půl druhé v noci. O tom, jak klub vypadá, jsem psal již dříve v tomto reportu (https://poslouchej.net/19114-Report-z-oteviraciho-vikendu-nove-Meccy.html) z otevíracího víkendu, a tak bych se opakoval, kdybych řekl, že se mi nová Mecca moc libí a že se opravdu může zařadit mezi světové kluby. Překvapil mě klid, který byl před klubem a v hlavě mi blikla myšlenka na nejhorší scénář, tedy že přišlo málo lidí a párty bude propadákem. Byl jsem však na omylu. Jen co jsem vešel do hlavního sálu, viděl jsem plný klub bavících se lidí, kterým zrovna začínal servírovat ten nejluxusnější tech house mistr Jay Lumen.

Musím se přiznat. Dlouho jsem neslyšel tak úžasnou hudbu, jako Jay do Prahy přivezl. Hodně melodických basových linek. Tu temný sound, tu veselejší melodie, ale především našlapaný beat po celou dobu jeho setu. Byla radost sledovat plný klub, dle mého názoru zde bylo tak 800 tančících lidí, jak se všichni baví, usmívají a užívají si tuto hudební extázi. A evidentně si večírek užíval i sám Lumen, který rozdával úsměvy na všechny strany a to i ve chvílích, kdy byl „atakován“ obřími létajícími balony, které organizátoři vhodili mezi tančící dav a které lítaly po celém klubu a občas letěly i nad hlavou samotného DJe, který měl co dělat, aby je odpinkl zpět do publika. Bral to s humorem. Aby také ne, když podstatná část jeho setu byla složená i z jeho produkce a jak vám zajisté každý DJ potvrdí, není nic lepšího, než vidět plný klub tančit na hudbu, kterou jste vy sami vytvořili. Všem, kteří třeba jméno Jay Lumen tolik neznají, doporučuji navštívit jeho SoundCloud a poslechnout ukázky jeho produkce nebo záznamy vystoupení. Milovníci undergroundové house music si přijdou jednoznačně na své.

Během setu Jay Lumena, jsem si také na chvilku odskočil na druhou stage, která byla tentokráte věnována deep house, ale těžko škatulkovat. Své umění tam zrovna předváděla česká DJka, žijící v Berlíně, DJka Sonja. A musím říci, že ji podporovala početná skupina přátel/party people, kteří dokázali Sonju ocenit potleskem a hlasitým skandováním jejího jména. Sonju jsem slyšel naposledy v dubnu a musím říci, že pobyt v Berlíně na ní zanechává pozitivní stopy. Jen tak dál!

Blížila se půl čtvrtá ráno a s ní i konec setu Jay Lumena. Mecca byla stále plná skvěle se bavících lidí a závěr jeho setu všichni ocenili potleskem. Co jsem zase ocenil já, byl přístup samotné hvězdy, která zůstala v klubu ještě dlouho po svém setu a ochotně se fotila a rozdávala úsměvy všem kolem sebe. To jen podtrhlo můj dojem z celé sobotní noci. Skvělý večírek se skvělou hudbou ve skvělém klubu.

Na závěr svého reportu bych chtěl ještě vyseknout poklonu skvělému zvuku, jaký v Mecce je. Přiznám se, že po otevíracím víkendu jsem na něj žádné ódy na radost nepěl, ale během setu Jay Lumena to prostě byla pastva pro moje ušní bubínky. Skvělý zvuk po celém klubu, který přesně zdůraznil ty části tracku, které měly být zdůrazněny. Výšky nebyly moc vysoko, basy zase nebyly moc hluboké, prostě vše znělo úžasně a to jen podtrhlo můj skvělý pocit z hudby. Organizátorům rovněž patří velký dík a poklona za to, že se nebáli Lumena do Meccy dovést. Dle mého názoru je potřeba lidem ukázat, že sem nemusí jezdit jen a jen ti samí DJs, aby se párty povedla. Je potřeba lidem otevřít hudební obzory a kdo ví, třeba se za pár let někteří čeští DJs dočkají stejného úspěchu, jako ti maďarští. Bude to ale ještě dlouhá cesta!
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

PULSE WITH JAY LUMEN (HU)

Sobota 3. 11. 2012
Vstup: 190 Kč / 290 Kč, VIP 490 Kč / 690 Kč
Vystupují:
JAY LUMEN (HU), PETE WALK & ADAM CLOUD, DA MOON, SUBGATE, REVIS, JAG KIRANMAY (UK), ROB SMILE, SONJA, VAN VEGA (RU), PETER COSTA
Další informace
8 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
Mildosss
14. 11. 2012 | 23:35:06
+0 | -0

neurazil - nezklamal

Já na akci byl, musím TROCHU nesouhlasit s výkonem Jay Lumena. Když jsem měl možnost ho slyšet dvakrát na Balatonu, zahrál mnohem jinak, rychleji a kreativněji. Trošku se mi zdálo, že hrál moc tvz. absolut house, ale je fakt , že když vycítil, že to lidi třeba až tak nebere dokázal vše rychle napravit. Jay Lumen mě teda nepřekvapil ani nezklamal, palec hole, že se aspoň něco děje PHA .

Určitě takových podobných akcí chceme více.

Minusy: zvuk a ucpané toalety



poslední věc se kterou musím souhlasit je že, mladí lidi se bohužel o nic extra z EDM nezajímají. Stačí jim deset-tisíckrát ohraný Gangam Style........ :-)
Nikola
08. 11. 2012 | 23:08:47
+0 | -0
Ty jsi tam nebyl, i kdyz jsi se na Lumena tesil? Aha... Mozna, kdyby jsi slysel na zvuku, ktery tam byl a vnimal to s atmosferou, ktera tam byla, mluvil by jsi jinak. Mimochodem Lumen byl hodne moc spokojeny se supportujicima DJs kolem nej! Ponechavali vyniknout hlavni hvezdu. Pro me to melo od zacatku do konce vyvoj, a tak to dle meho ma byt.
Petr
08. 11. 2012 | 16:38:57
+0 | -0

Souhlas

Ja jsem tam sice nebyl ikdyz jsem se na Lumena tesil a stve me to jen z jeho pritomnosti, podle setu nahranych klukama co jsou k poslechu na soundcloud to bylo vazne pomale a tak me ani nevadi ze jsem tam nebyl. Pro priste mozna zvolit dynamictejsi tracky, sestavu bych nechal klidne stejnou, ptz kluci maj odehrano spoustu kvalitnich vecirku. see u.
čéša
08. 11. 2012 | 11:49:25
+0 | -0

produkce

Martinez, ale to enní pravda, máme skvělé producenty .) Jen v jiných sférách třeba ... Co takový Floex, Neo, jinak holky Lucca, Ladida, ty už mají také něco za sebou .)
marty
08. 11. 2012 | 11:06:12
+0 | -0

coze?

Jako sorac, ale to uspavadlo co hrali kluci me fakt nebavilo. Jinak Jay byl luxusni!
čéša3
08. 11. 2012 | 10:51:03
+0 | -0

článek

Díky za report, jen tronezmínění se o českých klucích kteří zde předvedli super výkony také :) Rozjíždějící DaMoon se svým specifickým zvukem, výborný Subgate s našláplým setem před hlavní hvězdou a skvělý závěr v podání Adama Klouda s Prochym a ráno šlapavej revis. Super mejdan od začátku do konce a ta rozloha Budapešti, to bude spíš srovnání s Prahou ne? Ne s celou ČR :D Díky a ať se daří :)
čéša3
08. 11. 2012 | 10:28:08
+0 | -0
Škoda, že není více popsáno jak zahráli naši hoši :) DaMoon se svým specifickým soundem za načátku a co teprve Subgate, ten to před Lumenem rozjel dokonale, fakt parádní tracky a závěr v podání Adama Klouda s Prochym a i Revis na konci ...Prostě mejdan od začátku do konce :) Jinak s tou rozlohou, to si spíš myslel Prahu než ČR :) Díky a ahoj
Martinez
08. 11. 2012 | 10:26:09
+0 | -0
zajimal by me vas nazor na to, proc cesti producenti markantne zaostavaji za zbytkem sveta.
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
MP3 KE STAŽENÍ
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika