Nemastní a neslaní Beach House

Nemastní a neslaní Beach House

15. 11. 2012  |  Autor: Veru  |  Komentáře (0)
Tolik lidí jsem v Meet Factory snad ještě neviděla. Koncert dream-popové kapely z amerického Baltimoru přilákal 12. listopadu stovky návštěvníků hlavně z řad v Praze žijících cizinců. Koncert Beach House byl prostě vymodlený sen každého zasněného hipstera. Přání se vyplnila, katarze se avšak nedostavila. Vezměme to ale popořádku.
Už z tramvaje vidím tu dlouhatánskou frontu táhnoucí se od vchodu až k rohu fabriky. Deset minut okolo sebe poslouchám natěšené konverzace hlavně v angličtině a už jsem konečně uvnitř Meet Factory. Překvapuje mě, jak je narváno. Hraje Holy Other, týpek z Manchesteru, který za v srpnu vydané album Held dostal na Pitchforku neskutečných 8.0 bodů. Atmosféra je temná jako zatažená obloha, jako by Holy Other do hudby přenesl veškerou bolest světa a samotu. Za tohle přiznání bez přikrášlení si zasloužil překvapivě veliký potlesk, uvážíme-li, že lidé si přišli poslechnout naprosto opačné emoce.

Technici odkrývají veliké bedny – bedny vpředu s vodorovnými pruhy, uvnitř s velikými větráky a vzadu s reflektory. Vcelku působivá scéna vytváří zajímavé a přitom jednoduché světelné efekty. Zpěvačka Victoria Legrand a kytarista Alex Scally své hodinu a čtvrt dlouho trvající vystoupení nakousli skladbou Wild z letošního alba Bloom (které má na Pitchforku ještě více neskutečných 9.1).

Hlas Victorie je trochu chraplavější než na nahrávkách a kapelu na bicí doplňuje Daniel Franz, to jsou ale jediné rozdíly. Kdyby podium překryla opona a někdo mi řekl, že to pouští z reproduktorů, věřila bych mu to. Velmi jsem postrádala jakoukoliv nadhodnotu. Koncert byl neosobní, nemastný, neslaný a unavený. Nohy byly extrémně těžké a nemohla jsem se ubránit zívání. Takovou hudbu a v takovém podání lépe poslouchat od horkého čaje v měkoučkém křesle. Publikum bylo naštěstí velkoryse trpělivé a unaveným hudebníkům jednotvárnost a neosobnost vystoupení prominulo. Oči zavřené, alespoň na chvíli se mi podařilo nechat se pomalu plynoucími plochami odnést někam mimo tenhle svět.

Chci, aby bylo zřejmé, že nekritizuji hudbu jako takovou, ale jen performanci. Zasněný pop Beach House zní jako z pohádky. Stačí zavřít oči a poletuju na růžovém obláčku. Poslední doušek téhle slaďoučké popové limonádičky tvořila přídavková Irene, které koncert uzavřela stejně tak, jako uzavírá již zmiňované nejnovější album. „It’s a strange paradise.“ Byl to jednoznačně vrchol celého koncertu, třešnička na hodně mdlém dortu, která mi trochu spravila chuť.
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: BEACH HOUSE

Pondělí 12. 11. 2012
Vystupují:
Beach House
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika