Conference přiveze The Orb live

Conference přiveze The Orb live

04. 12. 2012  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Britští průkopníci ambient house projekt The Orb přijede 23. ledna do Music Baru na Conference. Zakladatele a jediného stálého člena The Orb Alexe Patersona doprovodí dlouholetý spolupracovník Philippe Le Gonidec a Patersonův osobní VJ Michael Coles.
Fanoušci elegantní chilloutové hudby se můžou těšit především na skladby z aktuálního alba The Orbserver in the Star House, které vzniklo letos v létě v Berlíně za přispění geniálního vokalisty Lee Scratch Perryho.

The Orb jsou skutečnými legendami elektronické taneční hudby. S prvním kouskem přispěli do rave revoluce už na přelomu 90. let, kdy na dnes vyhlášeném londýnském labelu Rough Trade vydali acid houseový song Tripping na Sunshine a později také album The Orb’s Adventures Beyond The Ultraworld. Alex Paterson byl v té době silně ovlivněný newyorským zvukem a hrál ho coby DJ Mr. X na parties kolem Londýna. Pro The Orb byly v té době typické ukrutně dlouhé skladby, například singl měl dvacet dva minut, ambient-dubová pecka U. F. Orb měla sedmnáct minut.

orb

Alex Paterson v té době pracoval jako hledač talentů. Už tehdy byl zamilovaný do housu a ambientu. Vždy se kolem něj pohybovali zajímaví lidé, například Paul Oakenfoald nebo výtvarník Jimmy Cauty, ano zakladatel KLF. The Orb jsou živým dokumentem rave revoluce a britské taneční hudby vůbec. S novými alby, singly, remixy se hlásí pravidelně každé tři čtyři roky. To poslední The Orbserver in the Star House je už jedenácté studiové.

V říjnu 2010 na sebe Alex Paterson ovšem přitáhl pozornost spoluprací se špičkovým kytaristou Pink Floyd Davidem Gilmourem, s kterým natočil vynikající desku Metallic Spheres. Recenzent Musicserver.cz jí dal devět bodů s deseti se slovy: „Pro někoho neslučitelné veličiny. Skutečnost má však opačný výsledek. Jejich společný trip do nekonečných psychedelických rovin "Metallic Spheres" je návratem do dob, kdy vznikala zásadní díla. Vše je však díky moderním technologiím převráceno naruby, do zcela nových prostřihů umění.“

the orb

Paterson tvrdí, že poslední deska vydaná s Lee Scratch Perry, vůdčí osobností reggae, vznikala už od roku 2004, kdy strávil několik měsíců v Mexiku. Tam s Perrym odehrál vystoupení coby DJ a natolik si přitom sedli, že se domluvili na společné desce. A i když jejich fanoušci museli na desku čekat několik let, výsledek je perfektní, Scratchovy hutné vokály dokonale pasují do dubového zvuku The Orb.

Na Conference v Lucerna Music Baru Alex Paterson a Philippe Le Gonidec, který se podílel na třech deskách The Orb, na první už v roce 1997, nabídnou zajímavou audiovizuální klubovou show, která bude průřezem jejich tvorby. Vstupenky budou k dostání v Ticketpro a Tickeportal.

www.cnfrnc.cz

Dodal: Pavel Eichler
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

CONFERENCE

Středa 23. 1. 2013
Vstup: 440 Kč v předprodeji
Vystupují:
The Orb
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika