Saschienne: Láska a hudba, jediné na čem záleží

Saschienne: Láska a hudba, jediné na čem záleží

10. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po lednové Flow s kompletně českým line upem láká více než dva roky fungující klubová noc v sobotu 16. 2. do ROXY poprvé v roce 2013 také na zahraniční hosty! Budou jimi manželé Sascha a Julienne Vofrei, které budete však spíše znát pod jmény Sascha Funke a Julienne Dessagne.
Společně v ROXY v tuzemské premiéře představí svůj projekt Saschienne Live, který loni debutoval na německém labelu Kompakt deskou Unknown. Ještě než se tak stane, máme tu pro vás exkluzivně rozhovor, který se Saschou a Julienne spáchali rezidenti Flow Roman Rai a Fatty M...

Facebook události: http://www.facebook.com/events/385818611502448

Úvodem díky, že jste si na nás našli čas ve svém nabitém programu. Začněme zlehka – co je u vás nového a jak se máte?
Máme se skvěle! Zrovna si užíváme pár dní volna a líbánky na překrásném mexickém ostrově, kam jsem si odskočili z tour, kterou zrovna jedeme po Mexiku...

Saschienne live

Jsme opravdu rádi, že po Mexiku zavítáte také k nám do Prahy. Prozraďte nám prosím víc o Saschienne – jak dlouho už spolu skládáte muziku a kolik času vám zabralo nahrávání a produkování překrásného loňského alba Unknown?
Skládat hudbu společně jsme začali v listopadu 2010, kdy jsme si pronajali dům na francouzském venkově a na měsíc si tam zařídili takové naše malé studio. Právě tehdy se zrodily první náznaky toho, z čeho vzešel náš loňský debut Unknown. Když jsme se vrátili zpátky do Berlína, byli jsme z nových věcí a celého pobytu ve Francii tak nakopnutí, že jsme dál pokračovali v práci na skladbách Saschienne, což vyvrcholilo v březnu 2011, kdy jsme si opět dali měsíc oraz od čehokoli jiného než Saschienne a finišovali. V červnu 2011 pak následoval mix, který pro nás udělal v Cologne náš kamarád Superpitcher.
 

Díky hudbě a DJingu procestoval Sascha světa kraj, předpokládám, že cestovat společně se svou láskou je ale asi mnohem příjemnější a náležitě si to užíváte, že?
Samozřejmě! Jsme extrémně šťastní, že máme šanci všechny tyhle úžasné momenty sdílet společně. Je to tisíckrát lepší, než to absolvovat všechno sám. Je to skvělá zkušenost, ale i tak je to svým způsobem práce, a když je třeba, nesmí se na to úplně zapomínat. V běžném životě jsem pár, když jsme ale na stage, jsme duo. Navíc v žádném z měst, kde hrajeme netrávíme zase tak moc času, takže je to dost rozdílné od toho, kdybychom společně cestovali jen tak pro zábavu...

A máte vůbec někdy čas zůstat v některých zemích déle a dát si něco jako dovolenou?
Tohle se bohužel neděje příliš často. Cestujeme za hraním prakticky každý víkend a v mezičase se tak v ideálním případě rádi vracíme domů, abychom nabrali energii na další štaci nebo pracovali ve studiu. Někdy si ale samozřejmě dopřejeme nějakou tu dovolenku mezi jednotlivými vystoupeními jako třeba zrovna teď v Mexiku, kam jsme utekli před depresivní berlínskou zimou...

Nějaké oblíbené země nebo destinace?
Aktuálně patří mezi naše nejoblíbenější země na světě právě již zmiňované Mexiko. Náš kamarád Rebolledo nám pomohl to tu trochu víc detailně prozkoumat, díky čemuž jsme si Mexiko fakt zamilovali. Jídlo, lidé i většina parties – je to tu prostě skvělé! Podobně se nám líbilo také v Kolumbii, kde jsme si teď také zahráli. Zdejší lidi na nás působí dojmem, že jsou vyloženě dychtiví po zajímavé muzice, což nás hrozně těší. Oblíbených míst máme ale samozřejmě spoustu i v Evropě. Ten seznam by byl fákt dlouhý!
 

Někde jsem četl, že je Sascha unešen z rumunského techna a z lidí jako je Raresh. Má zvuk rumunského tanečního undergroundu nějaký vliv i na tvorbu Saschienne?
Vůbec ne. Zrovna tohle jsem zmiňoval už před hodně dlouhou dobou. Upřímně řečeno se ale o rumunskou scénu nijak extra nezajímám, nebo rozhodně ne víc než o jakoukoliv jinou „scénu“. Je dost pravděpodobný, že v době, kdy jsem tohle řekl, jsem zrovna procházel něčím jako, řekněme, „krizí vkusu“.

Když už jsme se dostali ke vkusu a vlivům – ve vaší biografii na Kompakt.fm se člověk může mimo jiné dočíst, že Juliennin hudební vkus je hodně ovlivněn prací skladatelů moderní vážné hudby jako je Philip Glass nebo Louis Sclavis. Jsou nějaká další jména nebo vlivy, které stojí za zmínku v souvislosti s muzikou Saschienne?
V naší muzice je spousta různých vlivů, ale je poměrně obtížné je nějak víc konkretizovat. Spíš se sluší říct, že u Saschienne se kumulují věci a zvuky ze všech koutů našich vlastních hudebních zkušeností. A náš vkus v sobě zahrnuje opravdu obsáhlé množství dobré muziky nezávisle na žánrech.

Pojďme k živému hraní. Preferujete spíš větší kluby a prostory nebo naopak komornější místa, kde je sice méně lidí ale o to více zapálených?
Ve skutečnosti jsme na začátku preferovali malé kluby, ale zažili jsme taky pár skvělých momentů i při hraní na velkých fesťácích, takže na to nemáme žádné dopředu dané preference. Raději se necháme překvapit. V podstatě je to vždycky především o tom najít tu správnou chemii...

Hrajete někdy společně také DJ sety?
Doposud jsme společně hráli jen na živo. Pomalu už ale začínáme přemýšlet i o tom, že bychom někdy v budoucnu mohli hrát i DJ sety. Hrát na živo je hodně vzrušující a bezprostřední ale ne tak flexibilní jako, když hraješ DJ set. Tak jako tak ale budeme hrát i nadále na živo, protože to je to, o čem jsou Saschienne především. Navíc Julienne by se na stage asi cítila trochu osamoceně bez svého Moog Voyageru...:)

Přiblížíte nám, jak vlastně vaše živá show vypadá a co používáte za mašinky?
No, nejlepší je samozřejmě přijít 16. 2. do ROXY a poslechnout si nás, ale když už se ptáš... Live show Saschienne je poměrně dost odlišná od toho, jak zní Saschienne z desky. Je to víc klubový, pozitivnější, radostnější a je tam méně zpěvu. Snažíme se během hraní vytvořit takovou atmosféru, která posluchače vtáhne a, řekněme, zhypnotizuje... Co se mašinek týče, Julienne hraje na Moog Voyager a zvuk řeší přes svůj laptop, Sascha pak jede své pasáže přes vlastní laptop. Kromě toho používáme ještě EFX procesor na vokály. A to je vše, 30 kilo zavazadel každý víkend!!!

Naznačili jste, že váš zvuk se na živo od toho studiového liší. Rozvedete to prosím víc?
Lepší je asi říct, že se liší především od alba Unknown. Od té doby jsme ale vyprodukovali několik zatím nevydaných tracků, které hrajeme právě během našich live shows. Ne vždy se tedy zvuk naší živé show liší od studiové produkce, je to především o nějaké kontinuitě a komplementaritě.

A jak vlastně pracují Saschienne ve studiu? Jak se to třeba liší v porovnání s tím, když dělá něco jen Sascha sám za sebe?
V porovnání se Saschovou sólovou tvorbou se to liší ve všem, logicky se to odvíjí od skutečnosti, že místo jednoho producenta jsme tu v případě Saschienne dva. Nemělo by žádný smysl tvořit duo, když by to vznikalo stejným procesem, jako když Sascha produkuje sám. Společně vždycky musíme dosáhnout toho nej, protože když si hrajeme se zvukem a zkoumáme jeho možnosti, víme, že máme možnost přesvědčit o své pravdě toho druhého ještě před tím, než se posuneme dál...:) Je to perfektní koncepce a přináší to dvakrát tolik nápadů.

Teď něco málo z vašeho soukromí – prozradíte nám, kdy a jak jste se vy dva seznámili? :)
No...když je to aspoň trochu možné, soukromé věci by měli zůstat soukromé... Ale něco málo prozradíme:) Bylo to na začátku roku 2010 a potkali jsme se v Londýně.

Jak už jsme zmínili 16. 2. zahrajte v ROXY. Sascha už v Praze byl, ale co Julienne?
Byla jsem v Praze jednou a to právě když hrál Sascha naposledy v ROXY. Praha je překrásné město a už se dost těším, až se k vám teď znovu vrátím.

Měli jste minule čas si to v Praze trochu projít a strávit tu pár dní?
Nene, zatím se nám to nepoštěstilo. Doufáme, že se to podaří, až u vás budeme teď o víkendu. Soudě už třeba jen dle množství lidí, kteří Prahu rok co rok navštěvují, je rozhodně o co stát.

A co ROXY, jak se vám líbí?
Má skvělý soundsystém a chodí tam skvělé publikum, takže líbí...:)

Děkujeme za rozhovor a těšíme se, až vás 16. 2. v ROXY na Flow uvidíme naživo!
I my děkujeme a těšíme se na vás všechny do ROXY! Doufáme, že to bude jedna z těch magických nocí, kdy máte pocit, že láska a hudba je to jediné, na čem opravdu záleží...:)

SOUTĚŽ
 
O co hrajeme: 3x2 vstupy

Otázka: V jakém roce Sascha Funke vystoupil na Flow poprvé?

Váš tip:


Jméno:


Příjmení:


Email:

 


Více informací na Roxy.cz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

FLOW

Sobota 16. 2. 2013
Vstup: 100 Kč / 150 Kč
Vystupují:
Saschienne, Roman Rai, Fatty M, mattyB & Zjook
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika