Radio 1 oslaví své 22. narozeniny

Radio 1 oslaví své 22. narozeniny

20. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Radio 1 bude v únoru a březnu slavit své 22. narozeniny. Na programu je opět „vzpomínkové hraní“, tentokrát ale bude jiné než v minulých letech. V týdnu od 25. února do 1. března bude radio hrát skladby z let x-1999, od 4. do 8. března poté hudbu, která vyšla po roce 2000, a pokračovat se bude až do současnosti.  
Během vzpomínkového vysílání se v éteru představí hosté pozvaní moderátory radia. Posluchači se mohou těšit na bývalé kolegy, muzikanty a další osoby spjaté s historií Radia 1.  

HISTORIE RADIA 1:
Radio 1 vzniklo na jaře roku 1991, ale skutečný začátek vysílání přišel na podzim roku 1990 během výstavy Totalitní zóna v podzemí bývalého Stalinova pomníku v Praze na Letné. Vysílání tehdy ještě pirátské rozhlasové stanice Stalin vzbudilo mimořádný ohlas, bylo ovšem po několika dnech úředně zastaveno. Petici za znovuobnovení vysílání a proti monopolu státního rozhlasu a televize podepsalo na 30 000 lidí. Na začátku roku 1991 bylo zařízení vráceno a Radio 1 se tak stalo první českou soukromou nezávislou rozhlasovou stanicí v této republice.
 
Radio 1 se od začátku své existence lišilo od ostatních komerčních stanic svou alternativní hudební dramaturgií, která není svázaná hitparádovými pravidly. Hlavní charakteristikou Radia 1 je maximální otevřenost, a to jak k různorodým hudebním žánrům, tak i v přístupu k posluchačům.
 
Vysílání Radia 1 se v průběhu let přizpůsobovalo nastupujícím světovým hudebním trendům, ale pokaždé pouze na základě kvality a nikoli komerčních vlivů. Prošli jsme hudebním vývojem od čistě rockových provopočátků po nástup anglické kytarové scény a začátek taneční hudby.
 
Dnes tvoří hlavní součást programu různé formy současné elektronické a kytarové hudby. Své stálé místo ve vysílání mají i další hudební žánry (hip hop, jazz, hard rock, reggae, world music, filmová hudba a mnoho dalších).
 
 V programu Radia 1 nechybí specializované pořady a publicistické relace. Těžištěm vysílání ale zůstává kvalitní hudba provázená civilním projevem moderátorů, z nichž mnozí jsou významnými osobnostmi domácího kulturního a společenského dění.
 
Radio 1 se významně podílí na propagaci nejrůznějších akcí - filmových či divadelních představení, koncertů a sportovních událostí.
 
Radio 1 rovněž vysílá přímé přenosy z festivalů či záznamy koncertů. Za podpory Radia 1 byly vydány stovky alb domácích interpretů a zajímavé knižní tituly a byly uvedeny do kin některé slavné nezávislé filmy.
 
Během své existence se Radio 1 stalo významným kulturním fenoménem, zcela ojedinělým v evropském prostoru.
 
Radio 1 je možné poslouchat na frekvenci 91,9 FM nebo po internetu na www.radio1.cz.
 
Dodal: Klára Vlková, Radio 1
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika