John Cale v Roxy již příští týden

John Cale v Roxy již příští týden

20. 02. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Už ve čtvrtek 28. 2. vystoupí v Roxy živoucí legenda hudební avantgardy John Cale, který se v Praze zastaví v rámci turné ke své loňské albové novince Shifty Adventures in Nookie Wood. A jak napovídají dosavadní, zpravidla vyprodané koncerty vitálního spoluzakladatele kultovních Velvet Underground i pochvalné recenze nové desky, je opravdu na co se těšit!
Jak ale Cale řekl v rozhovoru pro server Novinky.cz, nepůjde v Praze jen o nové věci: "Bude tam i starší materiál, který se nikdy nehrál a hodně nových věcí. Nových věcí tam bude víc, moc se nám líbí."

Neúnavný experimentátor, který si i v sedmdesáti pohrává s moderní elektronikou, vokodérem nebo autotune jako rozverný mladík se tentokrát v Praze nepředstaví jen sám s kytarou, houslemi a piánem, nýbrž s kompletní doprovodnou kapelou, kterou si vybral na konkursech v americkém Los Angeles, kde má vlastní studio.

"Nyní dávám přednost hraní s muzikanty, při nahrávání alba jsme hodně pracovali na živé podobě písní. Když jsme vytvářeli finální mixy, přišli jsme i na to, jak pojmout písně naživo, jak je hrát, aby měly zvuk jako na desce. Přistupovali jsme k tomu velmi patrně. Jen tu a tam jsme přidali nějakou drobnost," okomentoval to uznávaný multiinstrumentalista a producent pro Novinky.cz.



Dodejme, že rodák z velšského města Amman Valley vstoupil na hudební dráhu coby student vážné hudby a právě jeho hudební vzdělání stejně jako multiinstrumentalismus se staly jedním ze základních stavebních kamenů kultovních Velvet Undergound, které založil společně s Lou Reedem v roce 1964 v New Yorku.

Po rozpadu Andy Warholem managovaných Velvet Underground v roce 1968, jež byl dán přílišnou koncentrací silných osobností v kapele, se Cale vydal na sólovou dráhu. Uplatnil se nejen jako vele originální tvůrce vlastních alb ale také jako vyhledávaný producent řady zásadních desek (mj. spolupracoval s lidmi jako Nico, Patti Smith, Siouxsie And The Banshees, Happy Mondays, Iggy Pop či Brian Eno) a autor spousty filmových soundtracků.

Ať už jsou to jeho ranější alba jako Paris 1919 (1973), Helen of Troy (1975), výjimečný společný usmiřovací opus s Lou Reedem Songs For Drella (1990) nebo novější počiny HoboSapiens (2003), blacAcetate (2005) či letošní Shifty Adventures in Nookie Wood, pro Calea je typické neúnavné experimentátorství a jinakost.

Jeho talent a možnost opřít se o klasické hudební vzdělání mu umožňuje střídat styly, koncepty i nástroje s lehkostí, invencí a energií, jež jsou typické jak pro jeho studiové nahrávky, tak pro živé koncerty. Jedinečnou příležitost ověřit si to naživo, budeme mít už ve čtvrtek 28. 2. v ROXY. Vstupenky však rychle mizí, proto doporučejeme s jejich nákup příliš neváhat!

http://www.roxy.cz

Dodal: Lukáš Kadeřábek, Roxy PR
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JOHN CALE

Čtvrtek 28. 2. 2013
Vstup: 700 Kč
Vystupují:
John Cale
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
urzug
22. 02. 2013 | 14:50:00
+0 | -0
Sakra lidi, Amman Valley je údolí kolem řeky Amman. Jeho rodným městem je Garnant...
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika