Rozhovor s Pavlem Bidlem

Rozhovor s Pavlem Bidlem

10. 03. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Jeden z našich nejlepších současných dýdžejů o sobě může s hrdostí prohlásit, že psal historii české taneční scény. Zástupy jeho fanoušků to s nadšením potvrdí. Pavel Bidlo se vydal za svým vinylovým dobrodružstvím v 90. letech - v době, kdy byla taneční scéna u nás zatím ještě v plenkách.
Díky vášnivému zapálení a jistě také velkému talentu na sebe úspěchy nenechaly dlouho čekat. Pavel se velmi brzy stal leadrem české taneční scény u nás.
 
Jméno DJ Bidla již dvacet let táhne do klubů tisíce fanoušků house – music. Jeho house sety znají téměř po celém světě. Své příznivce si získal například v Německu, Holandsku, Brazílii, USA, nebo třeba Kanadě.
 
Pavlův styl mixování se vyznačuje vynikající technikou, citem pro okamžik překvapení, nápaditostí, smyslem pro programování celého setu a hudebním vkusem. Nejlépe se přesvědčíte na vlastní nohy. Česká legenda, Pavel Bidlo,  byl první DJ u nás, který zúročil své muzikantské dovednosti k produkování a remixování. Kritici často oceňují jeho hudební profesionalitu.  Říká se o něm, že si jeho posluchači nemůžou být jisti stylem, rád totiž překvapuje. Úspěchy DJ Bidla jsou snem mnoha DJs a producentů.  Po několika letech života v New Yorku se v roce 2011 vrátil zpět do Čech.
 
Jakou hudbu jsi poslouchal v době svého dospívání? V době normalizace u nás přecejen nebylo tolik možností.  U nás tenkrát frčely Kroky Františka Janečka - jak ses dostal k house – music? 
V době puberty, bonů a klidu jsem poslouchal českou hudbu…Olympic, Abraxas, Tři sestry, OK Band, Pražský Výběr, HNF, Laura a její tygři, ale i Michala Davida. Z kapitalistické ciziny jsem zbožňoval Kraftwerk, Depeche Mode, Alphaville, Propaganda, Sex Pistols, The Smiths, Matt Bianco, Simply Red, Prince, Run DMC, Italo disco…

House music jsem se nakazil v okolí Radia 1 a klubu Bunkr. Tam chodila hudební smetánka na drink a muziku.
 
Tvé začátky jsou spojovány s klubem Radost FX, jak na tuto dobu vzpomínáš?
Moje začátky jsou datované do časů klubu Bunkr a Radia 1, kde vše vřelo a technika byla dostupná. Teprve až později byl otevřen klub Radost, který mě dostal svou podobou nočního klubu. Měl jsem velkou potřebu v Radosti hrát a udělal jsem proto vše. Bylo to místo, kde jsem potkal všechny známé. Mezi kluby je to legenda a snad stále bude. Držím palce. Jednou měsíčně máme s Loutkou v Radosti vzpomínkový večer s hudbou let minulých.
 
Sleduješ současnou českou scénu?  Vidíš zde nějaké talenty, které mají našlápnuto jako kdysi ty?
Sleduji a snažím se najít čas a chuť ochutnávat co lidé u nás dělají. Je těžké dnes mít našlápnuto v něčem, co je již dávno objevené. Moje situace byla jednodušší v tom, že jsem našel něco nového v plenkách. Talentu je v dnešní době hodně, ale originálu je málo.

Tak aspoň jednoho… Fatty M je velmi dobrý DJ a příjemný člověk.
 
Spolupracoval jsi s kapelou Deep Dish z USA. Jak na tuto spolupráci vzpomínáš?
Byla to velká zkouška trpělivosti. Vše se událo tak rychle a pak se velmi dlouho čekalo na výsledek. Poprvé jsme se potkali s Deep Dish přes Pierra Ravana na party v Miami. Svůj test vinyl jsem velmi rád vnutil do rukou Sharama a Dubfire a měl jsem štěstí, že jsem následující den obdržel telefonát s krásnou informací, že by rádi vydali moji hudbu. Paráda.
 
Někdo by se s tvými úspěchy v tuzemsku spokojil, tys však vyrazil do světa.  Co tě k tomu přimělo?
Chtěl jsem se podívat někam jinam a ochutnat, jak to dělají jinde. Zkušenost to byla k nezaplacení.

Hraješ po celém světě, po klubech, festivalech.. Kde bylo Tvé vůbec největší publikum.
Nejsem “stadionový typ” člověka a mám rad kluby kolem kapacity 200 až 500 lidí.
Jeden z největších kotlů byl v Kolbence v Karlíně léta páně asi 1999, tam bylo asi 9000 lidi a byl to mazec.
 
Působil jsi řadu let v New Yorku, před dvěma lety ses vrátil zpátky do Čech. Plánuješ tu už zůstat?
V Praze je krásně. Moc neplánuji.
 
Jaké jsou tvé plány do budoucna? Čeká tě v příštích měsících něco zajímavého, na co se opravdu těšíš?
Moc se těším do Jameson Festival Lounge na Karlovarském festivalu, bude to krásné a vyčerpávající. Už loni jsem měl tu čest a musím říct, že v Jameson stanu se mi moc dobře hrálo. Jsem rád, že takové místo v Karlových Varech je, a že je to zrovna díky značce Jameson.
 
Hraješ stále z vinylů nebo jsi zastáncem modernějších postupů? Máš pořád své oblíbené sety z dob svých začátků?
Stále si pouštím pro mě legendární set od DJ Gartha ze San Franciska. Z vlastní zahrádky preferuji House party 8 na značce Nextera. Z vinylu hraji tak jednou do měsíce, takže kontakt s mými oblíbenými plackami stále mám. V dnešní době preferuji pouštění z CD playeru..one man..one headphones..one flashdrive.
 
Jsi jednou z tváří letošního ročníku Jameson zone, akci pořádané na oslavu svátku Sv. Patrika. Jaký máš vztah k Irsku a Irské whiskey?
Kladný a přátelský vztah spolu máme. Mám rád staré irské whiskey – například whiskey JamesonJ
 
Na hudební scéně působíš už přes dvacet let. Jak bys zhodnotil svůj dosavadní vývoj a na co se posluchači můžou těšit do budoucna?
Do budoucna bych rád vyprodal Strahovský stadion a vyprodal každou halu v Irsku.

http://www.jameson.cz/web/j-zone-index/
 
Dodal: Martin Borovička
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

JAMESON ZONE V DLOUHÉ

Sobota 16. 3. 2013
Vystupují:
Tata Bojs , DJ Bidlo, DJ Fatty M, DJ Lumiere a další
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
JAMESON ZONE V DLOUHÉ, 16.3. Roxy
1x láhev Jameson + 2 bekovky Jameson + 2 vstupy; 1x 2 bekovky Jameson + 2 vstupy
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika