Tortured Soul: V naší hudbě jsou zážitky z cestování

Tortured Soul: V naší hudbě jsou zážitky z cestování

26. 03. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Newyorští Tortured Soul hrají tak často, že nestačí točit desky. De facto jsou neustále na turné k poslednímu albu  Did You Miss Me, na které už pomalu sedá prah. Jejich show je vyhlášené po celé světě, trio elegánů hraje v nejlepších světových klubech a na nejvyhlášenějších festivalech. V pondělí 8. dubna se Tortured Soul zastaví i v Praze na Conference. A přivezou s sebou i pár nových kousků.
Jak byla skupina Tortured Soul založena?
Tortured Soul začala v roce 2001 jako studiový projekt vydáním skladby „Might Do Something Wrong“ u vydavetelství Central Park Recordings. Název kapely byl vlastně v textu této skladby. Jak se však věci vyvíjely, název začal reprezentovat většinu textového obsahu hudby. Během těchto několika prvních let to byl spíše studiový projekt, vedený Christianem. Ale my tři jsme také byli součástí rytmické sekce v acid jazzové skupině Topaz, která hodně objížděla USA na turné. Při vydání druhého a třetího singlu už nás Christian využíval jako svůj studiový doprovod a začali jsme se přeměňovat spíš v jeho spolupracovníky. Do roku 2003 jsme všichni opustili tu druhou skupinu a začali jsme jezdit po turné jako trio.
 
Nezvládali jste hrát ve dvou kapelách zároveň?
Hodně lidí se nás ptá, proč jsme se rozhodli z toho udělat živou kapelu a nezvolili jsme spíše dýdžejský přístup, který volí většina umělců věnujících se housové hudbě, ale díky našemu souznění jako rytmické sekce a našemu výcviku živých muzikantů nám to dávalo větší smysl, abychom předváděli hudbu naživo a jezdili po turné jako skupina.
 
Kdo nebo co vás ovlivňuje?
Ethan: Mě osobně velmi ovlivňují klasičtí souloví a jazzoví umělci, pokud jde o psaní textů, hru na klávesy a produkci. Když budu jmenovat jen pár: Herbie Hancock, Donny Hathaway, Stevie Wonder, Quincy Jones, Marvin Gaye a Duke Ellington. Upřímně, mohl bych jmenovat hromady dalších. Sbírám střípky z mnoha míst. Nemůžu ale mluvit za ostatní. Sdílíme hodně vlivů, proto spolu po hudební stránce tak dobře vycházíme. Ale každý máme také něco svého a díky tomu je naše hudba jedinečná.
 
Už potřetí k nám jedete s albem „Did You Miss Me“. Pověz nám o něm víc, o inspiraci, která za ním stojí.
Ethan: Pořád jsme z něj nadšení! Jedná se o skutečnou spolupráci nás tří, ve které jsou zastoupeny všechny naše individuální styly produkce, které jsou ale také zajímavým způsobem spojeny dohromady. Také jsme zapojili hodně živého hraní skupiny takovým způsobem, aby to mohli hrát dýdžejové bez ústupků v hloubce textu, která patří mezi jednu z našich největších kvalit. Většinu textů napsal Christian, i když text k písničce Usteady napsal Jason, který se podílel na psaní textu několika dalších.
 
A ta inspirace?
Většinu alba prostupuje téma cestování, které je inspirováno intenzivním ježděním po turné, které jsme absolvovali od vydání prvního alba. Za ty roky jsme prožili hodně šílených zážitků, viděli nová místa a účastnili se party s novými přáteli, ale také jsme se potýkali s nepříjemností, že jsme byli dlouho daleko od lidí, které milujeme. Všechny tyto plusy a minusy jsou tu vyjádřeny. Název alba má samozřejmě dvojí význam, protože nás lidi už dlouho žádali o nahrání nového alba. Chyběli jsme vám? ;)
 
Mnoho vašich písní se zabývá vztahy na dálku („Home To You“, „Something Wrong“). Jsou autobiografické?
Christian: Ano. Konkrétně tyhle dvě písničky jsou stránky vytržené přímo z mého mentálního diáře. Některé další písničky jsou sice postaveny na upřímných citech, ale vyhrazuju si kreativní licenci dotvořit je v silnější emotivní, hudební a dramatický zážitek.
 
Kdo se zabývá psaním a produkcí? A jak to funguje v rámci skupiny, kdo má poslední slovo?
Christian: Myslím, že je fér říct, že v kontextu skupiny Tortured Soul já trávím většinu času a energie psaním písniček a Jason a Ethan tráví víc času uměním produkce. Všichni tři jsme ale pracovali na mnoha stránkách tvorby hudby a spolupracovali jsme na většině stránek psaní, úprav a produkce u posledních dvou nahrávek. Pokud jde o „poslední slovo“, myslím, že když kdokoliv z nás něco představí a myslí si, že je to dobré, všichni s tím souhlasíme. Pokud je na straně některého z nás odpor, prozkoumáme to, abychom zjistili, čím to je, analyzujeme to, co nevypadá dobře, a snažíme se to opravit. Nebo v některých případech zahodit. Takže je to spíš tak, že máme všichni právo veta, než že by někdo z nás měl poslední slovo. Ani jeden z nás by neměl dobrý pocit pracovat s něčím, co má reprezentovat skupinu Tortured Soul, pokud by to jeden z nás chtěl vetovat.

http://www.cnfrnc.cz
 
Dodal: Pavel Eichler
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

TORTURED SOUL

Pondělí 8. 4. 2013
Vystupují:
Tortured Soul
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika