Sto zvířat vydávají své první 2-DVD

Sto zvířat vydávají své první 2-DVD

03. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Křest DVD proběhne na samotném místě činu, tj.v Paláci Akropolis, koncertem dne 10. května 2006 od 19:30. Hosty a kmotry DVD budou Miro Žbirka a Marek Eben. DVD Jste normální? vychází na vlastním labelu skupiny Animal Music.
Sto zvířat se na české hudební scéně pohybují již šestnáctým rokem. Za dobu své existence absolvovala kapela na tisíc koncertů v Čechách i na zahraničních turné ve Francii, USA, Německu a Švýcarsku. Nejraději ale hrají doma, pro lidi, kteří rozumějí jejich textům. A pořád je to baví. Jsou normální?

Na svém kontě má kapela pět řadových alb: Sto zvířat (1993), Druhá brada (1996), Bambule (1998), Ty vole, na základní škole… (2002) a Nikdy nic nebylo (2004). V květnu vychází první zvířecí DVD, jehož název snad oslovuje fanoušky a snad míří i dovnitř souboru: Jste normální?

Hlavní náplní DVD (které obsahuje dva disky) je záznam dvou koncertů, kterými Sto zvířat v listopadu loňského roku završili v Paláci Akropolis za účasti řady hostů své úspěšné celoroční turné Nikdy nic nebylo podporující stejnojmenné album.

sto zvirat

Příznivci kapely zaplnili po oba dny sál Akropole až k prasknutí. Odměněni byli nabitou a poctivou muzikou. Na pódiu zaznívaly nejen skladby známé z desek Zvířat, ale rovněž coververze v podání hostů, kteří si troufli i na několik perel světového repertoáru. Nejodvážněji zřejmě v Largu z Dvořákovy Novosvětské symfonie, které s muzikanty předvedla houslistka Gabriela Demeterová. K dalším vzácným hostům patřili Marek Eben, Meky Žbirka, David Koller, bratři Homolovi ze skupiny Wohnout, Saša Langošová z November 2nd, Marka Rybin ze skupiny Gaia Mesiah či Jarda Svoboda z Trabandu.

DVD poskytuje také prostor pro provětrání archivů, takže na druhém disku bude připojeno devět videoklipů (některé velmi raritní), televizní vystoupení Sto zvířat v pořadu Na kloboučku, dokument o francouzském putování skupiny v letech 1993-1994 s výstižným názvem Zvířata ve Francii, sestřih vtipných momentů historie Sto zvířat a reprezentativní fotoarchiv.

DVD vzniklo ve spolupráci s mnoha obětavými jedinci a společnostmi, mezi které patří ACE Prague, Republica, Studio SONO, Soundsquare, Tobogang, Avion Postproduction, Polas, Studio Najbrt a další. Režisérem záznamu koncertu je Rudolf Vodrážka.

Křest DVD proběhne na samotném místě činu, tj.v Paláci Akropolis, koncertem dne 10. května 2006 od 19:30. Hosty a kmotry DVD budou Miro Žbirka a Marek Eben.

DVD Jste normální? vychází na vlastním labelu skupiny Animal Music v distribuci společnosti Sony BMG Music Entertainment.


Rozhovor S Petrem Ostrouchovem

Proč DVD…?

„Loňské koncerty s hosty v Paláci Akropolis jsme od počátku příprav považovali za něco výjimečného, takže jsme se ve výsledku logicky rozhodli zaznamenat je pro budoucí generace. Snad to nebude znít příliš nabobtnale, ale naše kapela platí za koncertně celkem úspěšnou a oblíbenou a některým naším starším albům bylo kdysi vytýkáno, že to hlavní, co nabízíme – tedy koncertní údernost – se ve studiu nenachází. Zde jsme snad dostatečně úderní, forma dobrá, přípravu jsme nepodcenili, třísla v pohodě, takže optimální konstelace. Proto jsme se do toho vrhli po hlavě a společně s nácvikem spousty nových písní jsme loňský podzim vyplnili ještě organizací natáčení. Obzvláštní radost máme z přístupu našich hostů, které spolupráce s námi evidentně bavila (anebo dokonale předstírali…). Energie, se kterou Marek Eben buší do cowbellu v refrénu vlastní písně, se kterou Gabriela Demeterová trestá své housle v reggae verzi Dvořákova Larga z Novosvětské symfonie, se kterou bratři Homolovi ze skupiny Wohnout přistoupili k nácviku naší hitovky Nikdy nic nebylo nebo se kterou David Koller jako dočasný frontman naší kapely podává ska verzi Černých andělů, je záviděníhodná…“

Co všechno na DVD bude?
„Kromě hlavního koncertu, o kterém již byla řeč, nabídneme reprezentativní výběr našeho video a foto archivu. Nebudou například chybět všechny zvířecí videoklipy s remasterovaným zvukem a digitálně aktualizovaným obrazem (včetně těch nejstarších z roku 1992), záznam našeho vystoupení v TV pořadu „Na Kloboučku“, náš francouzský videodeník z turné v letech 1993-1994 atd. Též bude možno zavzpomínat si nad archivními záběry, jak Petr Čtvrtníček uváděl tiskovku při vydání našeho prvního alba v roce 1993.“

DVD vydáváte opět na vlastním labelu Animal Music. Co vás k tomu vede?
„Podobné otázky nám byly kladeny už při vydání alba Nikdy nic nebylo v roce 2004 a má to stále stejná pozitiva: nad vším si sami držíme vládu a odpovědnost a máme o to větší radost z dobrého výsledku. Taky nás baví překonávat překážky (samozřejmě, jen když se to daří…) a vytyčovat si pořád složitější cíle. Tou nepříjemnější stránkou věci je, že musíme na všechno sami sehnat peníze nebo přemlouvat různé lidi a firmy, že právě nezištná pomoc s výrobou našeho DVD je to, po čem touží. Takových firem a jedinců se zde naskytlo několik, bez nichž bychom to nikdy nedali dohromady. Jejich výčet najdete na dvou posledních stránkách bookletu DVD…“

Kdy se můžeme těšit na další album?
„Přestože letos na podzim uplynou už dva roky od doby, kdy vyšlo naše poslední album Nikdy nic nebylo, máme pořád pocit, jakoby to bylo včera a taky ho pořád máme velice rádi a překonat ho další sbírkou novinek bude více než obtížné. Navíc se nijak zvlášť nenudíme. Po vydání alba jsme začali brázdit české kluby a festivaly, celý loňský podzim jsme chystali repertoár na koncert s hosty v Akropoli, celé jaro zasvětlili výrobě DVD a do toho pořád koncertujeme. Až se přes léto trochu zklidníme, vrhneme se opět do nějakých nových písniček. Startérem našich aktivit je vždycky Tomáš Belko, výhradní zvířecí textař a saxofonista, který přislíbil dodat do léta almanach nových textů, o které se poté s kolegou Honzou Kalinou popereme coby potenciální autoři hudby. Snad nebudu přehnaně optimistický, když řeknu, že v roce 2007 bychom snad něco jako album nabídli…“

Jste normální?
„Těžko říct…“

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika