Rio de Riviera je za dveřmi

Rio de Riviera je za dveřmi

03. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Brněnský první ročník festivalu Rio De Riviera se neúprosně blíží a tak je na čase si krátce představit učinkující, kteří vystoupí na koncertní stagei.
Priest a Saddan
Pochází z Gainesville na Floridě. Začal cestovat s rodinou již jako tříletý. Na jednom místě nezůstával déle než 4 roky, snadno navazoval přátelství a vždycky byl výborný bavič. Od svých 8 do 17 let se věnoval zpěvu; působil v různých kostelních sborech; v 17 letech začal zpívat ve 2 Rnb kapelách, později začal sám organizovat vlastní parties.

Na čas se usídlil v Evropě, kde působil jako DJ a MC na různých akcích, v ČR získal na čas rezidenturu na akcích Groovin´ a měl příležitost pořádat vlastní akce Switch v klubu Mersey. Na akcích Switch byl rezidentním DJem mladý DJ Saddan, který se spolu s Priestem na festivalu Rio de Riviera představí.

Tibet
Ačkoli by se podle názvu mohl méně informovaný posluchač domnívat, že jde o etno,není tomu tak. Hudba Tibetu je ovlivněna americkým alternativním rockem a evropskou nezávislou rockovou a popovou scénou. Inspirací v tom nejlepším slova smyslu jsou pro kapelu jména jako Red Hot Chili Peppers, Pearl Jam, U2, Alanis Morissete, Dave Matthews Band ....

To, co produkuje Tibet, jsou především písničky. Lze na ně tancovat, poskakovat a zpívat si je, ale lze o nich i přemýšlet - jak se komu líbí a na co má kdo náladu. Důležitým pro TIBET je čeština a v tomto smyslu navazuje kapela na kořeny českého bigbítu.

Daen & Groove Comp.
Kapela byla založena v březnu roku 1993. Hráli jsme HC, metal, punk. Řezali jsme do našich nástrojů, až to v nich praskalo. To bylo dobře slyšet na prvním studiovém pokusu "Za sto let". Po roce naší existence odešel bubeník Honza a na jeho místo usedl Sandy. Vznikla další nahrávka "Zas si se splet". Následovalo cestování po krásách českých klubů a festivalů a pár koncertů v klubech německých. Na jaře roku 1997 vzniklo demo "Keramická tlama". Postupem času se náš styl obohatil o prvky funky, což se odrazilo na nahrávce "Live just one day". Práce s dechy, kterou jsme si právě na těchto snímcích vyzkoušeli, se nám zalíbila a tak se kapela rozrostla o dechovou sekci, kterou tvoří trubka, pozoun a saxofon. Nesmím také zapomenout na vokalistky Lucku a Ivetu, které obohaucjí naše písně svými hlasy. Lucka a dechová sekce si začali říkat "the Groove company", takže nový název naší kapely je DAEN & the Groove comp. Po odletu Sandyho do teplých krajin hraje na bicí Mífa, rytmiku doplňuje sampler, PC a Pepíno na konga.

Indy & Wich
Tahle trojčlenná sestava /+ La4/ hraje od konce 90tých let. Vzešla z klubového podhoubí rapových nocí na strahovské Sedmiččce. Nejdřív sázka a parodie, potom seriozní pokus. Jejich první singl se jmenoval "Pohyb Nehybnýho/Indyvidual" (BBaRáK label) - byl vůbec první hh singl u nás a hostoval na něm Orion z PSH. Poté se kapela účastní kompilace "East Side Unia" s prvními natočenými tracky "Léto/Téma". Těsně před natáčením debutu kluci vydali společný singl "Cesta Štrýtu/Hlasuju Proti" s Penery Strýčka Homeboye (Terorist?).

Wich sklízí první úspěch s produkcí alba PSH - "Repertoár" - klasika klasik. Ten samý rok je oceněn výroční cenou Akademie Anděl v kategorii Dj Roku. Indy a Wich vydávají půl roku poté debutovou desku "My3" (MadDrum), která byla dalším průlomem v českém hiphopu. Prodeje desky dosáhly prvních velkých čísel v českém nemainstreamovem hiphopu, kapela která nebyla major labelu a přesto získala pozornost velkých médií. Deska byla nominována v kategorii "Nováček roku" na cenu Akademie Anděl 2002, dále pak získala v Czech Dance Music Awards titul "Nejlepší album roku 2002", stejně tak obdržela "Překvapení roku" výročních cen Žebřík. Mezitím Indy a Wich vydávají další singl - "Ještě Pořád/Originalny Pilsner" (MadDrum) s hostem Eldokou z polských Grammatik a třetí oficiální člen kapely La4 se soustředí na svůj solo singl "Na Světlo Denní/Elá Pro" (MadDrum). Dj Wich je nejvyhledávanějším a nejuznávanějším českým hiphopovým producentem, který velkou měrou spolupracoval na obou solových "Teritoriích" leadera PSH Oriona. V roce 2004 vydává Wich svou první producentskou desku s názvem "Time is Now" (MadDrum), která obsahuje ty nejlepší české a slovenské kapely plus hosty ze zámoří, Polska a Švédska (K-Otix, Looptroop, WWO, Kontrafakt).

V současné době natáčí Indy a Wich své další album a třetí člen kapely La4 se krom společných věcí soustředí také na svou solo desku. Poslední věcí která je od kluků ke slyšení je "Velrybí Hovězí"- track, který ještě s dalšími strhl na české scéně velký poprask.

Naše Věc
Naše věc je šestičlenná (MC´s Dup, Apoka, Drone, Scissal, 2Jay a Dj Opia) hudební skupina z Brna, která již osmým rokem upíná svou energii a snažení k vytváření hiphopové muziky v plně českém znění. Již na přelomu roku 97/98 vychází první dema, kterážto jsou ale pouze okoukávání terénu a pokus se z daným směrem více sblížit . Na začátku roku 99 přichází první cd-demo u firmy Indies music : Trust no one a je jakýmsi prvním oficiálním počinem této hudební formace. Díky materiálu na něm obsaženém se hudba Naší věci dostává do podvědomí lidí, což má za následek častější koncertování a tím tak pilování dovedností v daném hudebním žánru. Na začátku nového milénia se připojuje k Naší věci poslední oficiální člen - Dj Opia, spolupracující již na demu Trust No One a kterýžto tak doplňuje touto poslední personální změnou již "hotovou" kapelu. Live vystoupení přibývá a tímto nabité zkušenosti se zužitkovávají na prvním oficiálním albu pojmenovaném Blázni jsou ti.. vycházejícím v lednu roku 2001. Lp vychází na jejich vlastním labelu ZEE PRIME, kterýžto byl založen, při pomoci leckterých přátel, právě za účelem vydávání hudby Naší Věci. Blázni jsou ti.. vyplouvá svižnou rychlostí do světa a koncertní boom na sebe nenechává dlouho čekat.

Naše Věc objíždí celou republiku a prezentuje materiál převážně s této desky. První studiové zkušenosti a neustále se rozvíjející znalosti vyúsťují v první hiphopový vinylový singl na území celé Moravy nesoucí název "Jméno writera" , nahrávaný ve studiu Audioline a mixovaný na Berounce za asistence člena známých Ohm Squere-Dušana Liprta. Singl byl předzvěstí nového alba, které však na sebe dává nějaký čas čekat, jelikož si kapela chtěla býti jistá vydařeným výsledkem a tím tak potvrzení stále stoupající popularity a obliby u fanoušků. Ve výčtu koncertů jež má Naše Věc za sebou zmiňme třeba úspěšnou účast na obou ročnících největšího hiphopového festivalu střední a východní Evropy HIPHOPKEMP, předskakování známému americkému raperovi JERU THE DAMAJOVI v pražské Roxy, vystoupení na obřím a hvězdami nabitém festivalu GO PLANET ROXY v Táboře či četná show na domácí půdě na řadě úspěšných akcí v brněnské Flédě. V srpnu 2003 po zhruba tříměsíčním nahrávání v pražském studiu Jižák za asistence Tomáše Sochůrka vychází kýžené album pojmenované HOŘKÉ MENU, vydávané již pod hlavičkou X Production, s nimiž Naše Věc podepisuje smlouvu na dvě dlouhohrající alba a díky této úspěšné spoluprácí vychází album na CD i 2LP.

kNot photogenic
Před dvěma lety se vracel Boris Carloff z Londýna, kde s London Records neuzavřel smlouvu na vydání alba, jelikož z něho chtěli udělat pop star. V letadle se potkal s Angličanem Bobem Mustardem, který letěl do Prahy na casting `Bob and Dave` pro Budweiser. Dali se do řeči a Boris navrhl, ať se mu v Praze ozve, že zajdou na drink. Když Bob na konkurzu nepochodil měl najednou moře času, a tak se zakrátko stavil do Borisova studia, kde z legrace narapoval jeden track. První pecka kNot Photogenic `Like Jimi Hendrix` byla na světě. Oba byli výsledkem tak nadšeni, že Bob přišel s nápadem přizvat ještě Little Miss Late, sestru jeho kámoše, která se kdysi hlásila do soutěže Pop Idol se songem `Never Trust a Stranger` od Kim Wilde.

Khoiba
Je tomu něco přes dva roky, co z nadějné tuzemské formace Roe-Deer odešli zpěvačka Ema Brabcová a kytarista Filip Míšek, aby se věnovali skupině Khoiba. Ta za poměrně krátkou dobu své existence stihla nejen natočit album "Nice Traps" a udělat několik věcí mimo Khoibu, ale také prorazit na zahraniční pódia a zahrát si například v Berlíně před slavnými The Cure. V Německu si ostatně získala řadu fanoušků, pročež se rozhodla, že její první letošní koncerty budou právě zde.

Monkey Business
Monkey Business není třeba obsáhle představovat. K jádru skupiny patří zpěvák Matěj Ruppert společně s šéfem kapely Romanem Holým a baskytaristou Pavlem Mrázkem, nejnovějším členem je zpěvačka Tonya Graves.

V roce 2004 vystoupili na koncertní stagei festivalu Hradhouse v Boskovicích v hlavním čase, tentokrát završí celý program na tomto pódiu vystoupením od 22,30 h do půlnoci.

0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika