Lixx: Track můžeš namixovat na milión způsobů

Lixx: Track můžeš namixovat na milión způsobů

21. 04. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (1)
Dj Lixx, který se představí na páteční Break4Beats s Roni Sizem, je trojnásobným držitelem titulu Nejlepší dj Slovenska. V čem tkví tajemství jeho úspěchu se dočtete v následujícím exkluzivním rozhovoru.
Ahoj, jak se vede?
Ahoj, jsem rád, že venku je konečně teplo, to je super. Jinak kopec práce jako vždy, takže řeším, jak a kdy se trošku zrelaxovat v přírodě.
 
V současné době se můžeš pyšnit držením třech titulů „Nejlepší d‘n’b DJ na Slovensku“, a to z let 2008, 2009 a 2011. Zdá se teda, že děláš něco správně. Dokázal bys říct, co přesně to je?
Haha, to jsou vlastně všechny roky, kdy ta anketa na Slovensku probíhala, ale toto fakt moc neřeším. Beru to spíš jako feedback od lidí, kterých si vážím. Nic speciálního za tím není. Samozřejmě se snažím v co největší možné míře dělat to, co mě baví. Hlavně upřímně, bez přehánění.


 
V minulém roce jsi zvítězil i v DJ soutěži pořádané v rámci velmi populárního Sunandbass festivalu. Jak sis to tam užil a co tě nejvíce překvapilo? A co plánuješ vyhrát letos? :)
Sunandbass je pro mě hudební oáza, kde hudba, kterou miluju, dostává náležité uznání. Místo, díky kterému vím, že „I takto se to dá dělat“. Pro mě bylo splněným snem už jen hraní na samotném festivale. První místo v soutěži byla už jen taková příjemná třešnička na dortu. Jsem za to neskutečně rád. Hraní bylo úplně skvělé, i když nejdříve jsem byl jako tradičně pěkně nervózní. Měl jsem ale fantastický support slovenské crew a atmosféra byla i díky nim perfektní! Jsem vděčný za to, že jsem to mohl zažít. Jedno nečekané překvápko ale určitě bylo – já jsem počítal s hodinovým setem, ale těsně před hraním mi pověděli, že hraju jen 25 minut. Potom byla pořádná makačka narvat do toho času co nejvíc věcí, které jsem chtěl zahrát. A jinak věci moc neplánuju, uvidíme, do čeho budu mít sílu investovat svoji energii nejdříve. ;)
 
Jsi znám tím, že máš hodně široký hudební záběr nejen co se d‘n’b týče. Nesetkal ses někdy s narčením z toho, že je to jen alibismus, abys mohl hrát všechno, a tedy i to, co je zrovna trendy, co letí?
Ten záběr byl v minulosti ještě širší, ale před nějakým časem jsem se rozhodl ještě víc soustředit na to, co je mému vkusu nejbližší. Skvělé hudby je tak strašně moc, že je skoro nemožné ji všechnu obsáhnout. S tím, co zmiňuješ, jsem se skutečně nestřetl. Spíš to byl problém pro mě, protože lidi mají často potřebu škatulkovat a u mě to mají asi komplikované. A co teď letí? Mám pocit, že toto už moc nestíhám sledovat. Miluju hudbu, kterou hraju, baví mě to, a když to baví i lidi na parketě, pak je puzzle správně poskládanej. Momentálně spíš řeším, jak servírovat moji selekci, která až tak mainstreamová není.

 

Dj Lixx - Breaking Soundz Promo Studio Megamix 2011 by Lixx on Mixcloud

 

Co pro tebe znamená „být DJ“? Co všechno to podle tebe obnáší?
Já myslím, že při množství hudby v dnešním digitálním věku je v djingu dost podstatná role dje-selektora. Pro mě je djing zábava. Baví mě nechat sebou procházet všechnu tu skvělou hudbu, energii a hledat ty správné kombinace, aby to stejně cítili i lidi na parketě.
 
Má podle tebe DJ nějakou zodpovědnost vůči svému publiku? A pokud ano, tak jakou? Měl by bavit, vzdělávat…?
Určitě ano, ale ono to dost často závisí i na publiku, resp. promotérovi. Dokážeš si představit, že by někdo do line-upu Therapy Sessions dal např. Calibra? Když už se něco podobné stane, dj v úloze „toho jiného“ moc nezmůže. Mám strašně rád, když promotéři umí dobře sestavit line-up a lidi ví, na jakou hudbu jdou. Potom to funguje a dj může dělat přesně to, co i já od každého očekávám: hrát „svůj“ sound nejlépe, jak umí. Dát do toho srdce, užít si to. Když lidí přijdou na takového dje a on ze sebe dá maximum, vznikne ta pověstná „vlna“, na kterou je naladěný celý klub a krásně to funguje. Mě baví občas do setů přimísit i staré dobré klasiky, některé tracky jsou prostě nadčasové.
 
Myslíš, že je možné vysledovat nějakou „hudební formuli“, která vždycky zaručeně zabere, nebo je potřeba ke každému tracku přistupovat individuálně?
Já myslím, že je to úplně individuální a opět záleží na trojúhelníku dj-promotér-návštěvník. Když hraješ pro „vzdělané publikum“, je to obrovská radost, protože ocení i ty starší věci hlasitým křikem a užívají si sound, na který se přišli bavit. Žádny zaručený návod nemám, ale baví mě sety, které jsou pestré, nenudí mě stále jedním druhem soundu a zároveň jsou stále v rámci mého hudebního vkusu. Jeden track můžeš namixovat na milión způsobů. Někdy je to nuda a někdy to naopak dokonale funguje. Tracky a sound, které jsou u nás úplně nedoceněné, fungují např. na zmiňovaném Sunandbasse úplně fantasticky a baví se celý klub s rukama nahoře. Nakonec, je to vždy o hudebním vkusu a ten se vyvíjí u každého z nás.
 
Jsi také „master mind“ v pozadí SIGNAll_FM, d‘n’b pořadu na Rádiu_FM. Kolik času týdně ti vezme příprava této show?
Je to v podstatě one-man show. Jsem autorem, selektorom, moderátorem, řeším i produkci, PR, grafiku, eventy, všechny side-projekty a věci okolo toho. Dělám na tom průběžně přes celý týden, ale výrobu a přípravu standardního vysílání tipuju tak na 2 dny.
 
Kteří čtyři producenti tě momentálně nejvíc baví?
To myslíš vážně, že mám vybrat jen čtyři? Calibre, dBridge, Phil Tangent, Enei.
Samozřejmě o 5 minut později bych napsal jiné, ale Calibre tam zůstává úplně stabilně.
 
Máš pro d‘n’b fanoušky nějaké tipy pro rok 2013? Který producent podle tebe půjde „big“?
Až tak to možná nesleduju, ale podle mě ještě výš půjde i Phil Tangent, Clarity anebo Tokyo Prose, který se právě stěhuje do UK.
 
Jednou ses nechal slyšet v tom smyslu, že Inner City Life od Goldieho ti otevřel nové obzory, co se d‘n’b týče. Jaký máš v tomto ohledu vztah k Roni Sizovi?
Roni Size je legenda. Kdysi jsme se předbíhali v tom, kdo bude mít víc desek od Full Cycle a album New Forms, které dal do kupy s partou Reprazent, je zlatý poklad drum&bassové historie. Tyto věci mě zasáhli stejně jako Goldieho „early years“. Snapshot FTW!

http://www.fleda.cz

Dodal: Ivo Pezlar, Level B production
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

RONI SIZE

Pátek 26. 4. 2013
Vstup: 250 Kč / na místě 290 Kč
Vystupují:
Roni Size Dj Lixx Sayko b2b Soldik Mystique Hrr.nec Stanzim Mireau b2b B-style Motouch Indigoboy
Další informace
1 KOMENTÁŘ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
smaller
22. 04. 2013 | 18:56:07
+0 | -0
Lixx paradička...ale ten preklad je na smiech :D
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika