Million Marihuana March tuto sobotu na Letné

Million Marihuana March tuto sobotu na Letné

04. 05. 2006  |  Autor: redakce  |  Komentáře (4)
Na Letenské pláni se v sobotu 6. května uskuteční již devátý ročník demonstrace za legalizaci marihuany "Million Marihuana March". Akce bude tentokrát věrná svému názvu a začne opravdu pochodem v 13:15 hod. na Staroměstském náměstí a vyrazí Pařížskou ulicí na Letenskou pláň, kde v 14:00 začne již tradičně hudební produkce.
Podobná shromáždění či průvody se v sobotu 6.5. 2006 budou konat pod jednotným názvem Million Marihuana March ve 156 městech 31 států na pěti kontinentech. Mezi hlavní požadavky, které Občanské Sdružení za Legální Konopí vyjadřuje shromážděním MMM, již tradičně patří ukončení stíhání pro všechny osoby obviněné či vězněné v souvislosti s konopím a marihuanou v České Republice i ve světě. Dlouhodobými požadavky Občanského Sdružení za Legální Konopí je úplná legalizace konopí a jeho zrovnoprávnění s dnes legálními drogami, jako je alkohol, tabák či káva a uvolnění marihuany pro lékařské využití. Cíle happeningu přijdou podpořit známé hudební skupiny a osobnosti. Mezi stálicemi MMM jako Gaia Mesiah, Uragan Andrew, Apple Juice či Posmrtné zkušenosti se letos poprvé objeví i Daniel Hůlka. "Je již známou skutečností, že všichni umělci i početnější hudební tělesa vystupují na MMM zcela zdarma. Jen proto, aby svou účastí podpořili myšlenky a požadavky akce," podotkl mluvčí MMM Marek Jehlička.

x

Názor, že by marihuana nadále neměla patřit na stejný seznam nelegálních drog jako heroin či pervitin, na dnešní tiskové konferenci vyslovil také Ministr spravedlnosti ČR JUDr. Pavel Němec. "Jsem přesvědčen, že kriminalizace měkkých drog a především marihuany problém drog neřeší, ale spíše k němu přispívá. Jsem zastáncem dekriminalizace marihuany i s ohledem na odborné studie, které jasně ukazují, že je mnohem méně zdraví škodlivá, než alkohol," uvedl Němec.

Skutečnost, že zákon nijak nerozlišuje mezi tvrdými a měkkými drogami zbytečně komplikuje život mnoha mladým lidem. Ilustruje to například kauza devatenáctiletého Jana Chromého - studenta střední integrované školy stavební v Českých Budějovicích. Jan Chromý se chtěl pobavit na maturitním plese a za tímto účelem sehnal asi tři gramy marihuany. Když ji ukazoval svým spolužákům na školním záchodě, přistihl je učitel a bylo zahájeno policejní vyšetřování. "Když policisté zjistili, že jde jen o tři gramy marihuany, vyhodnotili to jako přestupek. Mému synovi pak uložili pokutu ve výši 1500,- korun" říká Karel Chromý, otec devatenáctiletého Jana.

Daleko vážněji než policisté ale vzal celou událost ředitel školy, který Jana Chromého kvůli marihuaně dva měsíce před maturitní zkouškou vyloučil. "Je to likvidace mladého člověka. Celé čtyři roky studoval zbytečně. Za celou tu dobu neměl žádný průšvih. Ani neomluvené hodiny. Teď ho vyhodili kvůli marihuaně, kterou dneska zkusil snad každý" uvedl Karel Chromý, který je přesvědčen, že by marihuana měla být v České republice dekriminalizovaná stejně jako v Holandsku. "Jakmile začala být marihuana v Holandsku dostupná, ubylo tam 30 % jejích uživatelů. Je to logické. Zakázané ovoce nejvíc chutná," dodal Karel Chromý.

Jeho slova potvrzuje i odborník na drogovou problematiku Ivan Douda z Nadace DROP IN. "Situace, kdy velká většina mladých lidí konopné produkty okusilo znamená, že většina mladé generace vědomě porušila zákon. Tato demoralizace ve vztahu k zákonu, je horší, než určitá drogová rizika marihuany. Zákon se prostě příliš vzdálil od zkušenosti a reality mladé generace. Jakýsi mezigenerační souboj nemůže samozřejmě mladá generace dlouhodobě prohrát. Může být ale provázen příliš mnoha zbytečnými oběťmi. Příběh mladého Jana Chromého je toho důkazem," řekl Ivan Douda.

4 KOMENTÁŘE
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:

01. 11. 2006 | 19:48:13
+0 | -0
zkus www.legalizace.cz

01. 11. 2006 | 11:23:38
+0 | -0
čus lidi potřebuju poslat na můj E-MAIL pár těch fotek z legalizace marihuany (MMM)2006.budu vděčnej moc díky kandy

01. 11. 2006 | 11:19:54
+0 | -0
napište mi prosííím kde najdu fotky z legalizace marihuany2006:)díky

08. 05. 2006 | 17:23:27
+0 | -0
napište mi prosííím kde najdu fotky z legalizace marihuany:))díky.

MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika