Report z vystoupení Ellie Goulding

Report z vystoupení Ellie Goulding

26. 04. 2013  |  Autor: YannD  |  Komentáře (0)
Ellie Goulding momentálně patří k top vývozním artiklům britských ostrovů, brázdí se svou novo deskou Halcyon Evropu, a v Praze odzpívala vyprodaný koncert plný hitů, pocitů emocionální extáze i malých zklamání.
Ellie Goulding je takový malý velký britský roztomilý úkaz. Holka, co si jen tak zpívala cokoli, co zaslechla v rádiu a postupně se propracovala ke zpěvu mnohem sofistikovanějšímu a nakonec i zcela vlastních písní. A nezůstalo to bez odezvy. S lehkostí vyhrála po vzoru své kolegyně Adele, cenu BBC Sound of 2010 i Brit Awards, zazpívala královskému páru Kate&William na jejich velkém dni, jela turné s Katty Perry, pojedu s Bruno Marsem, sbalila Skrillexe, s Calvinem Harrisem natočila „lovely“ klip k songu I need Your Love a teď přijde to hlavní – vyprodala pražský koncert.

Pro někoho bylo „sold out“ překvapením, měřeno optikou četnosti objevení se jejích songů v playlistech tuzemských rádií, vlastně ani ne. Boj o lístky byl zuřivý a nedočkavost vysoká, až jsme v nedělní podvečer, někteří už odpoledne, kráčeli k branám SaSaZu. Fakt, že jdu na koncert opět do klubu, který mi příliš nesedí jsem si sám pro sebe ospravedlňoval úvahou „že v SaSaZu je alespoň dobrej zvuk“. Cestou z koncertu bych si za tuhle úvahu nejraději nafackoval. V téhle větě se v podstatě skrývá kámen úrazu celého koncertu. Zvuk je tím hlavním atributem, na kterém celé snažení stojí a padá. Jakkoli se umělec snaží, je-li zvuk špatný, jeho snaha nevyjde naplno a jen nejpravověrnější fanoušci si odepsanou ztrátu dokáží nahradit svým nekritickým pohledem (o poslechu nemůže být řeč). Bylo to jako byste šli do kina na 3d a oni vám jaksi zapomněli dát brýle. Film jste shlédli, líbil se vám, protože prostě byl dobrý, ale o dechberoucím zážitku nemohla být řeč ani na pavlači kdesi na Žižkově, kde se věří všemu, co báb od vedle povídala. Až jsem si v jednu chvíli říkal, že za tím musí být technický problém tak velkých rozměrů, že nejlepší bylo se tvářit, že vlastně žádný není, protože tenhle zvukový paskvil, musel zvukař slyšet stejně jasně jako drtivá většina.

 

Spolknout zvukové eskapády mi pomohly až dvě rychle vypitá piva a akustická pasáž v čele s úžasnou skladbou z dílny Eltona Johna, Your Song. Konečně jsem měl pocit že Ellie neposlouchám z cd v přehrávači v obýváku, zatímco se rozvaluju za dveřmi na terásce. Nakonec ale podobně jako u většiny, zvítězila touha Ellie slyšet a připusťme si, i spatřit. Už kvůli toho, že speciálně v popových vodách stojí často za hudbou samotnou mnohem více kalkul managerů, než tvůrčí přetlak. Objeví-li se pak někdo, kdo dokáže popové vody rozvířit, překročit žánrové hranice a vnést do velmi často doslova přeplácaného žánru, kus originality, je to malý zázrak a ten se patří vidět a slyšet na vlastní oči. A bylo to o to příjemnější, že Ellie přišla na scénu jako obyčejná holka, bez okázalé show o sto a jednom tanečníkovi, světlech, co z nich přechází oči a kreacích tak náročných, že aby je aktérka udýchala musí „zpívat“ z playbacku. V tomto směru vyhrávala Ellie na plné čáře a i přes velmi vlažný rozjezd nás měla všechny v kapse. Svým zpěvem i úžasným kontrastem mezi andělským zjevem a rošťáckými mrknutími ve správnou chvíli vyslanými do publika. Ostatně v rozhovoru pro musicserver Ellie uvedla, že kouří, pije a je sprostá, což dokonale bourá klišé o Barbie s parádním hlasem. Díky bohu napadne vás, když ji vidíte live s mikrofonem přilepeným na rty, oči zavřenými a s kapelou za zády jak dělá to co umí nejlépe, totiž zpívá.

Ellie Goulding
​Podívejte se na fotky z koncertu Ellie Goulding.

Poslouchat Ellie, tedy když to zrovna šlo, bylo jako objevovat nová zákoutí profláklé popové škatule, konkrétně šuplík synth-popu či dream popu. Kdesi v rozích, kam se dohlédne jen přinutí-li nás k tomu umělec samotný, se nachází Elliin hlas. Těžko uchopitelný, ne silný jako siréna, ale křehký jako její vizáž. Někde jsem četl glosu, že díky Ellie má Robyn konečně konkurenci. A to sedí. Stejně jako tvrzení konec dobrý, všechno dobré. Obstaraly jej totiž skladby, jež vynesly Ellie na vrchol a spolu s nimi i patřičná dávka entuziasmu, která zkraje tolik chyběla. Nutno dodat, že pro velkou část přítomných byly hitovky snad všechny skladby, protože sborový zpěv publiku šel na výbornou. A přidáte-li k tomu závěrečnou Lights, SaSaZu pomalu praskalo ve švech. Tolik vzájemné energie se na jinak povrchních zdejších nocích totiž nevidí.


Set List:
Ellie Goulding Praha 2013
Don't Say A Word
Halcyon
Figure 8
Salt Skin
Hanging On/Wonderman
Joy
Explosion
Guns & Horses
I Know You Care
Your Song
My Blood
Only You
Under The Sheets
Anything Could Happen
Animal
Without Your Love
Starry Eyed
I Need Your Love
Lights

 
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ELLIE GOULDING (UK)

Neděle 21. 4. 2013
Vstup: 620 Kč, VIP 1790 Kč
Vystupují:
ELLIE GOULDING (UK), Matthew Koma
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika