Kalendář koncertů 5/2013

Kalendář koncertů 5/2013

29. 04. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
V květnu přijedou vedle velkých písničkářů a kapel i velcí-malí rockeři. V Divadle Dobeška totiž vystoupí legenda amerického nezávislého rocku Steve Albini aka Shellac. Pak ještě dorazí Astronautalis, The Residents, The XX, Efterklang a další.
1. 5. Astronautalis (LMB)
Už předtím, než se z Andy Bothwella stal Astronautalis, neměl tenhle freestyler nouzi o publikum – na střední v Jacksonwille na Floridě se zapsal jako nápaditý „něco-jako-hip-hoper“, na univerzitě v Dallasu pak svoje nápady doplnil studiem divadla. Z tohodle a mnoha jiných důvodů je Astronautalis extra zajímává postava – někde mezi alternativním hip hopem a indie, Andy naposledy ohromil deskou This Is Our Science v roce 2011. Koncert v Lucerně bude svého druhu lahůdkou – poprvé regulérní klub (od r. 2009 vystupoval spíš v menších klubech), poprvé doprovodná kapela.
 
 
1. 5. Ufomammut (Chapeau Rouge)
Tihle těžkotonážní Italové se nedávno vytasili s dvojdílným hudebním bijákem ORO – Ufomammut pocházejí z Itálie, začínali v roce 1999 a za sebou mají řadu alb, na kterých tak nějak bez povyku dokázali, že umí. Jejich dvojdílné album ORO je prozatímním vyvrcholením téhle cesty – těžké, dlouho držené kytarové riffy, ale na druhou stranu také klidné pasáže vyplněné krautrockovými spirálami. ORO je oproti dřívějším deskám jemnější a prostornější, ale zároveň mu nechybí drtivý dopad. Ufomammut i přes obrovský náklad, který servírují, dokážou udržet vaši pozornost dlouho v jednom bodě, ale zároveň rozvibrovat a uklidnit najednou.
 
18. 5. Shellac (Divadlo Dobeška, Praha)
Osobní premiéru Stevea Albiniho, Toda Turnera a Boba Westona – Shellac – jsem si odbyl v Barceloně na festivalu Primavera. Poblíž pódia, kde se právě intelektuálsky vyhlížející Albini nacházel, jsem se ocitl vlastně náhodou. Jména Shellac jsem slyšel jen letmo, naposloucháno nebylo, Albiniho jsem znal jen jako producentského gurua (naposledy úchvatní Cloud Nothings a jejich Attack On Memory, nedávno také čeští A Banquet). Shellac bývají řazeni po bok post-hardcore kapel, které využívají efektů mluveného/křičeného slova a agresivních zvuků kytar. Je pravda, že tohle označení Shellac odmítají, ovšem pořád to jejich tvorbu vystihuje nejvíc: Albini je geek, který svět kolem sebe promýšlí do hloubky a zaujímá tomu odpovídající undergroundové postoje. Koncert v Barceloně byl svého druhu vrcholem celého festivalu: Albini je skvělý nejen skvělý muzikant, ale díky jeho otevřené povaze máte pocit, že na pódiu deklamujete jeho texty s ním. Shellac!
 
 
22. 5. Sóley (MeetFactory)
Island.  Možná by stačil tenhle krátký geografický název a nemusel bych nic jiného dodávat. Jenže zástup výrazných islandských umělců/kyň nelze přejít pouhým odkazem na místo, odkud pocházejí. V pražské MeetFactory tentokrát zahraje Sóley Stéfansdóttir (Seabear, Sin Fang – vystoupí v MF o 2 dny dříve), která kombinuje jemné písničkářství, indiepop a elektroniku. Hlavní devízou je její hlas, ale jako vystudovaná pianistka a vůbec všestranně nadaná hudebnice, je Sóley dalším z výrazných zástupců už tak vlivné islandské scény.
 
29. 5. Mudhoney (LMB)
S poslední deskou „Vanishing Point“ se američtí looseři Mudhoney, kteří nikdy nedokázali prodat tolik desek jako Pearl Jam nebo Nirvana, posunuli zase o malý krůček dopředu. Jejich rukopis zůstává stejný: muzika zní jako by ji někdo napsal na koleně, vyloženě z nudy. Ostatně, kapela Mr. Epp, ve které začínal frontman Mark McLaughlin aka Mark Arm, byla jednu dobu vyhlašovaná jako nejhorší na světě. Jenže, od raných osmdesátek uplynulo ve špinavém Seattlu spousta vody a bývalí miláčci legendárního labelu Sub Popu jsou zpět. V Praze zahrají na oslavu svých 25. narozenin a zároveň pomůžou sfouknout dvacátou svíčku na dortu pořadatelské agentury Scrape Sound.
 
 
4.5. Sofa Surfers (Rock Cafe) / 4.5. Purling Hiss (007) / 7.5. Mark Knopfler (O2 Arena) / 8.5. Mac DeMarco (007) / 11.+12.5. The Residents (Akropolis Praha / Moravské divadlo Olomouc) / 14.5. Major Lazer (LMB) /15.5.French Films (007) / 16.5. Efterklang + Piano (Palác Akropolis) / 16.5. The XX (Velký sál Lucerna) / 18.5. Esben & The Witch (LMB) / 19.5. Bring Me the Horizon (Roxy) / 19.5. Joe Cocker (O2 Aréna) / 20. 5. Sin Fang (MeetFactory) / 21.5. Apparat (Akropolis) / 21.5. Kopek (007) / 27.5. White Mystery + Wild Tides (007)
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika