FESTIVALY 2024

březen
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Program festivalu Boskovice 2013

Program festivalu Boskovice 2013
11. 06. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) Od čtvrtka 11. do neděle 14. 7. se v historickém centru města Boskovice uskuteční již 21. ročník unikátního festivalu, který je věnovaný zdejší jedinečné urbanistické památce – židovské čtvrti. Proslul nejen kvalitní nabídkou hudby, výstav, divadelních představení, filmů či autorských čtení, ale především příjemnou atmosférou a dobrým zázemím, které si užívají i rodiny s malými dětmi
Festival začne ve čtvrtek 11. 7. v 16.00 vernisáží výstav v Muzeu Boskovicka, oficiální zahájení pak obstará v 17.00 v zámeckém skleníku kapela RabiGabi a.G. Ta nepatří rozhodně k žádným nováčkům našich pódií. Přestože kapela vznikla až v roce 2010, její členové projeli s Hradišťanem, Cimbálovou muzikou Jaroslava Čecha a brněnskou Natalikou v uplynulých 20 letech prakticky celý svět. Nezaměnitelný zvuk plný emocí, který dnes kapela vytváří, vychází ze spojení haličského klezmeru s moravskou folklórní melodikou.

Během čtyř dnů festival nabídne bohatý program na následujících scénách i mimo ně:

LETNÍ KINO
Boskovický festival jako jediný v létě představí izraelskou kapelu Psoy Korolenko & Oy Division! Na hlavní hudební scéně dále zahrají: česká legendární kapela Mňága a Žďorp, stálice alternativní hudební scény Už jsme doma, polští Klezmafour, špička české world music Čankišou, slovenská skupina Kubo Ursiny & Provisorium, maďarská kapela Kerekes Band a další.
 


UNI SCÉNA ZA MUZEEM
Tato scéna nese, stejně jako minulý rok, název kulturního magazínu UNI, který vydává sdružení Unijazz. Letos se scéna přesune z prostoru za muzeem do panského dvora, žánrové zaměření této scény ale zůstane stejné: folk, rock i alternativa rozezní toto zajímavé místo. Zahrají zde například: Kittchen, polští Plum, ze Slovenska přijede kapela Longital se speciálním akustickým setem, legendární Vladimír Václavek, Květy, boskovická kapela Karlovy hračky a mnoho dalších.

BLUES ALIVE BOSKOVICE 2012
Bluesovou scénu pořadatelé opět chystají ve spolupráci s nejrozsáhlejší přehlídkou tohoto druhu – festivalem Blues Alive. Tentokrát se představí skvělé bluesové duo z Polska Przytula & Kruk, dále projekt hudebníků z Česka a Slovenska Petra Börnerová Duo, nejlepší rakouské trio hrající Chicago blues The Roosevelt Houserockers a v také česká bluesová kapela The Kingsize Boogiemen.

ČESKO-NĚMECKÁ JAZZOVÁ SCÉNA
Na česko-německé jazzové scéně ve skleníku se letos představí např. česká kapela Nano Illusions, která je složená z pěti energických, nadšených a zkušených muzikantů v čele s talentovanou zpěvačkou Martou Kloučkovou. Dále pak kytarové trio z Drážďan Axiom, to čerpá inspiraci v hudbě 70. let (v hudbě Zappy nebo Led Zeppelin), k té přidává své vlastní nápady, kterými své publikum vždy okouzlí. V sobotu se pak představí zpěvačka Vladimíra Krčková a klavírista Martin Brunner. Ti začali spolupracovat – v současné době velmi prozaickým způsobem – díky Facebooku. Vladimíra má totiž zvyk psát na svou zeď místo statusů básně a Martin právě hledal poezii, kterou by zhudebnil... Výsledkem toho je rychle vznikající projekt jazz-popových art songů a návštěvníci se mají určitě na co těšit.

SYNAGOGA
V synagoze se od čtvrtka do neděle opět uskuteční komornější koncerty. Vystoupí zde Petr Linhart a 29 Saiten nebo zpěvačka, textařka a skladatelka Beáta Bocek. Její hudba je melodická, propletená emocemi. V textech se posluchači mohou setkat s duchovní, duševní a také přírodní tématikou. Využívá zvukomalebnosti polského jazyka, ve kterém je většina jejích textů. Další program v synagoze připravujeme.

DIVADLA
Divadelní sobota na hradě bude ve znamení ekvilibristiky, neděle pro změnu pohádková. Těšit se můžete na norské divadlo Zirk Mir a jejich představení Ad Undas. Ad Undas (latinsky Do vln) je norské rčení, které se používá, když jde něco tzv. do háje. A o tom je jejich představení. Je o mořeplavbě a zároveň i o spiritualitě. Ze St. Petersburgu pochází ruský divadelní soubor Teatr Novogo Fronta. Ti představí alegorickou grotesku o složitosti lidské duše – Causa Fatalis. Mezi další, neméně zajímavá divadla patří Ústaf a Cirkus TeTy. Cirkus TeTy je malý novocirkusový soubor se zaměřením na visutou akrobacii, kterou propojuje s divadelními představeními. A je také jediným souborem u nás, který se věnuje technice cloud swing (prověšené závěsné lano).

V neděli se ve farské zahradě představí například Loutky bez hranic a Toy Machine, kteří si připravili nejen divadlo, ale také navazující výtvarnou dílnu pro děti. Dále pak kočovné divadlo Rózy Blechové zahraje hru Apolena a divadlo Kolárka vystoupí s pohádkou O Koblížkovi.

FILMY
Již od prvního ročníku festivalu je nedílnou součástí boskovického festivalu filmová přehlídka. Dramaturgie se pravidelně zaměřuje jak na dokumenty, reflektuje zločiny minulého režimu, lidská práva či významné osobnosti naší kultury, studentské filmy různých škol v Čechách i na Slovensku, tak i na hrané filmy.

kino Panorama:
Profil Juraje Jakubiska:
Kristove roky (Československo, režie: Juraj Jakubisko, 1967, 95 min.)
Zbehovia a pútnici (Československo/Itálie, režie: Juraj Jakubisko, 1968, 120 min.)
Dovidenia v pekle, priatelia (Československo/Itálie, režie: Juraj Jakubisko, 1970, 73 min.)
Slovenský filmový den:
Můj pes Killer (SR, 2012, režie: Mira Forrnayová, 87 min.)
Dům (SR/ČR 2011, režie: Zuzana Liová, 100 min.)
Babička (SR, 2008, režie: Zuzana Piussi, 74 min.)
Krehká identita (SR, 2012, režie: Zuana Piussi, 70 min.)
45. výročí okupace – srpen 1968:
Holka Ferrari Dino (ČR, 2009, režie: Jan Němec, 68 min.)
Dlouhý srpen Jiřího Krejčíka (ČR, 2011, režie: Jiří Krejčík, 57 min.)
Zločiny českého komunismu:
Do Berlína! (ČR, 2010, režie: Petra Všelichová, Marcel Petrov, 26 min.)
Třináctá komnata Zdeny Mašínové (ČR, 2012, režie: Zuzana Zemanová, 26 min.)
Vrahem z povolání (ČR, 2012, režie: Pavel Paleček, 80 min.)
Ozvěny festivalu Jeden svět:
Hra o kámen (ČR, 2012, režie: Jan Gebert, 56 min.)
Šmejdi (ČR, 2012, režie: Sylvie Dymáková, 75 min.)
Vítězné filmy soutěže Cena Pavla Kouteckého:
Trojmezí (ČR, 2012, režie: Klára Řezníčková, 60 min.) vítězný film v roce 2012

vítězný film za rok 2013 bude znám v úterý 11. 6.
Evropský film:
Hořící keř I.-III. (ČR/Polsko, 2013, režie: Agnieszka Holland, 3x80 min.)
Je to jen vítr (Maďarsko/Německo/Francie, 2012, režie: Benedek Fliegauf, 87 min.)
V temnotě (Polsko/Německo/Francie/Kanada, 2011, režie: Agniezska Hollandová, 138 min.)
Lore (Austrálie/Německo/Velká Británie, 2013, režie: Cate Shortlandová, 109 min.)
Osmnácté putování pohádkovým světem:
Animované filmy Břetislava Pojara a ještě něco navíc.
Hudební film:
Pátrání po Sugar Manovi (Švédsko/Velká Británie, 2012, režie: Malik Bendjelloul, 86 min.)
Filmové školy uvádějí:
VŠMU Bratislava
FAMU Praha
Vyšší odborná škola filmová + Akademie Miroslava Ondříčka Písek

VÝSTAVY
Výstavy budou zahájeny ve čtvrtek 11. července v 16 hodin v Muzeu Boskovicka.

Muzeum Boskovicka
Michal Cihlář - Z pravé zadní
69 cestovních deníčků a něco navíc

Michal Cihlář několik desetiletí rozvíjí techniku barevného linorytu, která se mu stala velmi osobitým vyjadřovacím médiem, skrze které vytváří práce nejrůznějšího charakteru.

Základem boskovické výstavy je 69 autorských deníčků, které si Cihlář pečlivě vytváří na téměř každé své cestě po celém světě. Někdy rychlý záznam v deníku slouží později jako podklad k vytvoření samostatné práce v linorytu. Výstava v Boskovicích je kombinací obého – vlastních deníčků, kopií některých dvoustran v autorské instalaci a několika grafik, které z nich vycházejí.

Letošní výstava v Muzeu Boskovicka se dokonale se doplňuje s celkovou atmosférou festivalu - je v ní touha po poznání, vnímání a pochopení odlišného, krása bytí na cestě a hlavně radost a zaujetí.

Tomáš Džadoň
Podstatou tvorby Tomáše Džadoně je reflexe tradičních hodnot a jejich proměna v soudobé společnosti. Do svých překvapivých instalací kromě objektů zapojuje i vjemy pro další smysly. Pro arkádu Muzea Boskovicka připravuje instalaci spolu s Barborou Šimonovou, která se ve svých performance věnuje novodobým podobám rituálů a postavení žen ve společnosti. Projekt zrealizují s architektkou Markétou Mráčkovou.

Panský dvůr
Fotografický projekt Katedry fotografie FAMU vedený Jaroslavem Bártou: Pod proudem

Výstava s názvem Pod proudem reflektuje vliv výroby elektřiny v Česku na životní prostředí. Projekt si všímá různých typů elektráren, včetně těch na obnovitelné zdroje energie a jejich vlivů na okolí a na krajinný ráz. Soubor fotografií tak zároveň podá i obraz o dnešní české krajině a v obecnější rovině i o současné společnosti a jejích hodnotách. Výstava v Panském dvoře bude opět instalována osobitým způsobem odpovídajícím tématu.

I letos se zapojí do festivalového programu boskovická Všehodílna Blanky Matuškové. Na pátek, sobotu i neděli je připraven doprovodný program jako jsou výtvarné a řemeslné dílny, čtení pohádek pro nejmenší, besedy, přednášky a další překvapení. U UNI scény a na hradě budou připraveny výtvarné dílny pro děti i dospělé. Návštěvníci si budou moci potisknout tašky, mošny a polštáře, dále pak vyrobit drátované šperky pro stromy a domy, a mnoho dalšího.

ONLINE PŘENOSY / FREE WIFI
Po velmi příznivých ohlasech z minulého roku, jsme se i letos rozhodli přenášet koncerty z jednotlivých scén online. K dispozici všem návštěvníkům bude opět zdarma wifi. A budeme pokračovat i ve vydávání festivalových novin. Návštěvníkům tak nabídneme aktuální informace ke každému dni, zajímavé rozhovory, články a ankety.

PŘEDPRODEJ VSTUPENEK (Ticketportal, Ticketpro, Ticketstream)
Permanentka na 4 dny (platí v letním kině, na hradě, v zámeckém skleníku, v muzeu, na UNI scéně v panském dvoře a ve farské zahradě)
základní: 450 Kč
studentská: 350 Kč / pro držitele karet ISIC, ALIVE(IYTC), ITIC, STAFF
členská: 250 Kč / k zakoupení pouze v čítárně Unijazzu a na místě
držitelé karet ZTP a držitelé karet ZTP-P + doprovod: 250 Kč
Permanentka na místě: 590 Kč, studentská 490 Kč
Filmová permanentka: 150 Kč / platí na všechny filmy v kině Panorama i v Letním kině – k dostání pouze na místě
Vstupenky na jednotlivé akce k dostání na místě od 20 do 290 Kč.   
Děti do 12 let v doprovodu rodičů zdarma.

Vstupenky bez servisních poplatků v hodnotě 450 Kč a 350 Kč je možné koupit
v čítárně Unijazzu (www.unijazz.cz), v prodejně Rekomando (http://rekomando.eu) a MIS Boskovice (http://www.boskovice.cz/).

UBYTOVÁNÍ
Ubytování návštěvníků v krásném prostředí parku pod zámkem ve vlastních stanech nebo v tělocvičnách.

PSI
Nutné je vodítko a košík. Pozor, do hradu psi nesmějí.

Dodal: Petra Černá, Unijazz
BOSKOVICE

BOSKOVICE

Čtvrtek 11. 7. 2013 až Neděle 14. 7. 2013
450 Kč / 590 Kč
Vystupují:
Už jsme doma, Mňága a Žďorp, RabiGabi a.G., Przytula & Kruk (PL), Petra Börnerová Trio (CZ/SK/H), The Kingsize Boogiemen, Roosevelt Houserockers (A), Klezmafour (PL), Čankišou,, Kill The Dandies!, Už jsme doma, Kubo Ursiny & Provisorium (SK), Kerekes Band (HU), Vladimír Václavek, Longital (SK), noAR+IS+, Kontroll, Posledné decembrové dni (SK), Kittchen, Plum (PL), Beata Hlavenková trio, Dorschner-Kaczinsky (GER), Twain (GER), Pitch Bender, Schmetterling (GER), Vladimíra Krčková a Martin Brunner, No Kissing (GER) Nano Illusions, BBP, Permon Balet Superstar, Fru Fru, Květy, divadla Teatro Novogo Fronta, Loutky bez hranic a další
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |