Filmy Francoise Ozona v kině Aero

Filmy Francoise Ozona v kině Aero

11. 05. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
2 dny věnované francouzskému režisérovi Francoisovi Ozonovi. K vidění budou jeho poslední 4 filmy: 8 žen, Bazén, 5x2 a Čas, který zbývá. Ke shlédnutí 14. a 15. května v kině Aero.
5x2 – neděle 14.5. 18:00.
(2004)

Film zachycující 5 příběhů ze života dvou milenců je zvláštní tím, že se odvíjí od konce k začátku jejich společného života. Od rozvodu v úvodu přes návštěvu homosexuálního bratra s přítelem, porod a svatbu k romantickému dovolenkovému seznámení. Režisér François Ozon tímto odlehčuje jinak poněkud smutný příběh.

foto



Romantický – drama / Francie / 90 minut / HCE
Hrají:. Valeria Bruni Tedeschi, Géraldine Pailhas, Francoise Fabian, Michael Lonsdale, ANtine Chappey a další.


8 žen – neděle 14.5. 20:30.
(8 femmes)2002

Režisér François Ozon ve své provokující tvorbě rád překračuje hranice žánrů a směšuje různé styly, podobně jako jeho vzor Rainer Werner Fassbinder. Ve snímku 8 žen spojuje prvky melodramatu, tragikomedie a muzikálu a to vše na podkladu klasického detektivního příběhu s několika vloženými flashbacky. Vychází z úspěšné konverzační hry Roberta Thomase, poprvé uvedené v roce 1961. Příběh, jak vystřižený z děl Agathy Christie, se odehrává v padesátých letech o Vánocích v osamělém panském sídle. Na jeho počátku je nalezen zavražděný pán domu, který byl obklopen samými ženami. Obyvatelky, odříznuté od světa, brzy dospějí k názoru, že vražedkyní je jedna z nich. Otázkou je, která. Postupně vychází najevo, že ve zdánlivě spořádané buržoazní domácnosti, k níž patří vdova po zabitém se dvěma dospívajícími dcerami, její matka a sestra, černošská hospodyně, půvabná služebná a posléze i povětrná švagrová, rozhodně není všechno v pořádku. Téměř každá ze zúčastněných měla motiv k vraždě a navíc vyplývají na povrch velmi nepěkné věci ve vzájemných vztazích, týkající se pokrytectví, mamonu i sexuálních choutek.

foto


Muzikál – komedie – mysteriózní – krimi / Francie, Itálie / 103 minut
Hrají:. Daniele Darrieux, Catherine Deneuve, Isabele Huppert, Emmanuelle Béart, Fanny Ardant, Virginie Ledoven, Ludivine Sagnier, Firmine Richard a další.


Bazén – pondělí 15.5. 18:00.
(2003)

Ve všech Ozonových filmech hraje podstatnou roli sexualita a různě pokřivené mezilidské vztahy. Totéž platí i o novém Ozonově psychologicko-kriminálním snímku Bazén. – Stárnoucí anglická autorka detektivních románů Sarah Mortonová neochotně přistoupí na nabídku svého vydavatele Johna Bosloada, aby kvůli inspiraci odjela na nějakou dobu do jeho vily v Provence. Spisovatelčinu samotu a soukromí v odlehlém stavení však nepříjemně naruší příjezd Johnovy dcery Julie; krásná, mladá, sebevědomá, sexuálně nespoutaná a provokující dívka upjatou ženu zároveň odpuzuje i fascinuje. Autorka se cítí ohrožena ve svých postojích a hodnotách, současně jí však nezvaná spolubydlící poskytuje inspiraci k psaní. Náhle však ve vyprávění nastane vražedný zvrat… François Ozon opět rozehrává komorní psychologickou hru s jemnými nuancemi a se smyslem pro detail. Většina dění souvisí s velkým bazénem na pozemku vily; v něm a okolo něj dochází ke klíčovým událostem. Bazén však nabízí též symbolické motivy (např. klidná vodní plocha jako vizuální alternativa prázdné stránky papíru, čekající až bude popsána). Hlavní roli ztělesnila Charlotte Rampling.

foto



Mysteriózní – drama / Francie, Anglie / 102 minut
Hrají:. Charlotte Rampling, Ludivine Sagnier, Marc Fayolle, Jean-Marie Lamour, Charles Dance a další.


Čas, který zbývá – pondělí 15.5. 20:30.
(Le Temps qui reste) 2005

Život – „Nikdy neucítíš jeho chuť, dokud si neuvědomíš jeho pomíjivost.“ Příběh mladého atraktivního módního fotografa, který si na první pohled vychutnává život plnými doušky a jehož kariéra stoupá strmě vzhůru.... Pak přijde den, kdy při práci v ateliéru ztratí vědomí. Diagnóza zní ... rakovina v posledním stádiu. Uvědomujíc si svůj brzký konec, musí Romain začít přehodnocovat hodnoty svého života. „To, čeho se v životě nejvíc bojíme, nemusí být tím nejhorším v našem životě.“ „Vše to začalo myšlenkou trilogie o truchlení. Tu odstartoval film Pod pískem (2000), melodrama o vyrovnání se se smrtí milovaného člověka. Čas, který zbývá je o vyrovnání se se svou vlastní smrtí. A třetí film, který snad někdy udělám, bude o smrti dítěte.“ F. Ozon

foto



Drama / Francie / 90 minut / Intersonic
Hrají:. Melvil Poupaud, Jeane Moreau, Valeria Bruni Tedeschi a další
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika