FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Chicane v rozhovoru k festivalu We Are One

Chicane v rozhovoru k festivalu We Are One
04. 07. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
Legendární britský projekt Chicane bude patřit vedle Paul van Dyka k headlinerům festivalu We Are One, který se již o nadcházejícím víkendu uskuteční v Berlíně. U této příležitosti nám mozek celé kapely, charismatický Nicholas Bracegirdle, exkluzivně odpověděl na několik všetečných otázek.
Nicu, připravuješ si na Berlín v rámci své show něco speciálního?
Určitě bude mé vystoupení v Berlíně v mnoha směrech výjimečné. Snažím se, aby bylo pokaždé něčím speciální a jiné. Navíc právě se nacházím ve studiu a pracuji na nových verzích některých mých starých hitů. Určitě se návštěvníci mohou těšit na novou verzi hitu “Offshore“ a “Don’t Give Up“, ale rozhodně zahraju i hodně úplně nového materiálu. Hrozně na to vystoupení těším, pohybuju se v tomhle businessu už šestnáct let a němečtí fandové patří rozhodně mezi ty nejvěrnější…

Chicane

V Berlíně se představíš naživo s doprovodnými hudebníky. Co osobně prožíváš víc - tahle živá vystoupení, nebo když si hraješ pouze za mixážním pultem jako DJ?
Teď je toho DJského hraní mnohem víc než dřív. Právě dneska hraju na Ibize, před pár dny jsem vystupoval jako DJ v Moskvě, atd. I po těch letech mě to za mixákem sice hodně baví, ale asi se to nedá úplně srovnávat. Samozřejmě, že když jde o live performance, mám mnohem větší zodpovědnost (smích) a vše se točí kolem mojí vlastní produkce, ale je to celé trošku jiné i ze strany fanoušků. Když jste za DJe, máte to vlastně hodně jednoduché - vezmu laptop, srovnám si v hlavě, jak ten celý set asi postavím, a pak už jen vnímáte publikum. Když hrajete live, plno věcí se může pokazit…

Nerad bych Ti nějak pochleboval, ale rozhodně jsi pro mě jednou z největších trancových legend. Jak moc je těžké i po těch letech přijít s něčím novým a neokoukaným, co fanoušci opět bude bavit?
Máš pravdu, je opravdu zvláštní a neuvěřitelné, jak ten čas letí. Když jsem začínal, neměl jsem vůbec potuchy, že to vydrží takhle dlouho. A navíc mám pocit, že se vlastně ani moje produkce moc nemění. Cítím tak nějak, že jsem zůstal věrný tomu, co jsem dělal vždy. Myslím, že v dnešní době jde hodně producentů s módou, která přijde a zase odejde, já si prostě stále jedu to svoje. Je opravdu až zarážející, že třeba singl “Offshore“, který mezi fanoušky stále dobře funguje, vznikl před šestnácti lety. Vůbec mi to hlava nebere, jak ten čas letí (smích). Ale třeba je to i ve způsobu produkce mých písní. Snažím se, aby byly nadčasové. Je to dlouhý, několikaměsíční projekt. Někdy na něčem začnu pracovat, pak to celé na dlouhé týdny odložím a následně se k tomu vrátím. Je to velmi složitý proces…

Když zmiňuješ svoji produkci, co vlastně na nás chystáš nového?
Mám toho rozdělaného hodně. Především dělám na nové desce, ale ta bude opravdu během na dlouho trať (opět dlouhý smích). Koncept celé desky je postaven na kolaboracích, tedy já + nějaká jiná DJská či producentská hvězda. Ale je to opravdu hodně složitá práce. Díky tomu, s kým chci na té desce pracovat, a hlavně i díky mému pracovnímu vytížení, je celý zrod opravdu velmi složitý. Například s Paul van Dykem jsme na společné písni začali pracovat před více než třemi měsíci a ještě nejsme hotovi (smích). Nové album bude pro fanoušky určitě hodně velkým překvapením a strašně se těším, až ho budu mít celé hotové. Objeví se tam například Armin van Buuren, BT, Ferry Corsten a mnoho dalších. Ale jak říkám, konec je zatím v nedohlednu…
 

Když popisuješ spolupráci s takhle slavnými kolegy, kdo bude mít u každé písně poslední slovo?
(Smích) Samozřejmě, že to budu já, je to celé můj nápad. Teď vážně! Je to hodně složité takhle říct - kolaborace s DJi z mojí branže je velmi specifickou spoluprácí. Tady se nehraje na šéfa a pomocníka. Musíme prostě všichni dojít ke stejnému názoru nebo udělat kompromis. Jinak by nikdy nic nebylo doděláno. Na druhou stranu, já jsem strašný blázen, který stále potřebuje mít všechno pod kontrolou…(smích)

Doufám, že nás do té doby potěšíš alespoň nějakým novým singlem?
To určitě! Ten vyjde zhruba za měsíc a vokály do něj nazpíval americký zpěvák Duane Harden, jehož hlas můžeš znát třeba z velkého hitu Armana van Heldena “You Don’t Know Me“. Tenhle song v Berlíně rozhodně taky zazní.

Vraťme se k Tvému poslednímu albu “Thousand Mile Stare“. Popisoval jsi, jak složitě každá Tvoje píseň vzniká. Je něco, co bys s odstupem času na této desce změnil? Jsi k sobě třeba hodně kritický?
To si ani nedokážeš představit, jak strašně moc kritický k sobě jsem. Je hodně mého materiálu, z kterého jsem byl třeba na počátku velmi nadšený, ale postupem času jsem se v něm začal natolik plácat, že jsem ho celý vyhodil. Někdy svoje hudební myšlenky taky hodně měním. Vzpomeň si třeba na titulní píseň desky “Thousand Mile Stare“. Ta je vlastně hlavní hudební inspirací pro můj aktuální singl s Ferry Corstenem “One Thousand Suns“, na kterém jsme s Ferrym pracovali v minulém roce. Následně jsme letos singl vydali znovu s vokály a hudba se opět trošku změnila. Moje produkce často prožívá jednu velkou “očistu“(smích).

Prosím neber tento dotaz nějak negativně, ale pro mě byli například hosté Tvé poslední desky vcelku divní. Jak vokalisty pro své songy vlastně vybíráš?
Ono je to vlastně hodně jednoduché. Když dělám nějaký song, mám i nápad, jaký by měl v něm být vokál. A je mi úplně jedno, jestli bude ten dotyčný slavný nebo nebude. Někdy je to hledání ale hodně složité. Jsou třeba již hotové skladby, které mám v šuplíku, a ty jen čekají na ten správný vokál. Je to dlouhý proces. Trávím hodně času poslechem hudby a hledám a hledám…Opravdu to není jednoduché.

Díky tomu, co popisuješ, asi nebudeš mít letos moc času na dovolenou, nebo se pletu?
Ne, ale budu pracovně hodně na Ibize, takže doufám, že si najdu čas, abych na pár dní sebou plácnul na lehátko. Chceme si tu udělat menší volno s Ferry Corstenem, ale jak se znám, určitě zase budeme pracovat (smích).

Svoji poslední desku si nejprve vydal v takové luxusní sběratelské edici, kde byla například i flashka s několika demonahrávkami tvých písní. Jak tě tohle vlastně napadlo?
Ono to vychází z aktuálního vývoje na hudebním trhu. Dát lidem v dnešní době jen hudbu, prostě nestačí. Snažil jsem se proto zajít dál a nabídnout fanouškům něco navíc. Nechtěl jsem samozřejmě ukázat ze své kuchyně až moc, ale cítil jsem, že něco speciálního asi i čekají…

Řekl jsi teď jednu velmi pravdivou leč smutnou větu “Dát lidem v dnešní době jen hudbu, prostě nestačí“. Co myslíš, že je důvodem?
Ani nevím. Nacházíme se pro hudbu ve velmi zvláštní době. Vše se velmi rychle mění a vyvíjí. iTunes určuje vlastně to, co v prodejích hudby letí. Byla třeba doba, kdy vycházelo mnoho zásadních kompilací, které lidi kupovali po tunách. Kompilace jsou v dnešní době mrtvé, a tak se hledají jiné cesty a jiná odvětví hudby. Je to globální vývoj, který mě osobně hodně zarmucuje, ale asi s tím nic neuděláme. Je to vlastně vidět i v tom, co nás DJe živí. Dříve to byl prodej desek, dnes tvoří většinu našich příjmů hraní…

Nicu, musím říct, že nekončíme náš rozhovor zrovna vesele, ale věřím, že v Berlíně v něm budeme moci pokračovat face2face. Strašně moc Ti děkuji za Tvůj čas, přeji hodně štěstí s novým singlem a v práci na novém albu…

Já taky moc děkuju a budu se těšit v Berlíně…

Připravil Jaromír Koc
WE ARE ONE FESTIVAL (DE)

WE ARE ONE FESTIVAL (DE)

Sobota 6. 7. 2013
29 - 65 Euro
Vystupují:
Paul van Dyk, Chicane, Aly & Fila, Arnej, Stoneface & Terminal, Shato & Paul Rockseek
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |