Javas v rozhovoru k Rollability

Javas v rozhovoru k Rollability

08. 08. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Na několik otázek odpověděl v rozhovoru brněnský dj Javas. Poslední srpnový den zahraje na nové párty Rollability v Pasáži Dominik, jejími hlavními hosty  jsou dj Marky & Stamina MC.
Ahoj Honzo, dlouho jsme se neviděli. Co se u tebe stalo za tu dobu zásadního a čím momentálně žiješ nejvíc?
Momentálně žiju hlavně pátečními resident večery Garden of Eden, v hudebním baru Runway a taky vytvářením vlastních skladeb.

V posledních dnech se o tobě hodně mluvilo v souvislosti s tvým releasem "Dirty Pants Romance". Jak se to celé seběhlo a jak těžké bylo, dostat se do katalogu labelu Deep Wave?
Jelikož jsme se s provozovatelem (Ian Metty) Deep Wave Records, potkali před rokem v Praze za DJ pultem, pobavili jsme se vzájemně o muzice. Vzhledem k našemu společnému zájmu o deep house, mi byla nabídnuta spolupráce. Šanci jsem využil a poskytl labelu svůj vhodný track, ke kterému pak vytvořili další remixy kolegové Alex Deep, Luke Nova, A-Bee &Tom Vagabondo. Mimochodem mě potěšila spousta pozitivních ohlasů od DJs z celého světa a zařazení tracku Dirty Pants do palylistu několika vlivných radiových pořadů.

Javas dj

Vydaných tracků máš už za sebou spousty, jak u tebe proces tvorby probíhá a na co se můžeme těšit v budoucnu? Rýsuje se nějaký další release?
Někdy mám plodnější období, jindy zase o něco méně. Momentálně spíš dodělávám nápady z dřívějška, které mi zůstaly nedokončeny a snažím se je postupně zrealizovat do finální podoby. Mám vždy připraveno několik tzv. loops, ty které se mě i po několika přehráních zdají pořád akceptovatelné, rozvinu a snažím se dodělat do podoby celistvého tracku. Využívám hodně různé zvukové banky a beru si z nich jednotlivé samply ke zpracování, ještě dřív než vůbec nějaký loop vznikne.

Máš za sebou taky hodně spoluprací a improvizovaného hraní s živými nástroji, potažmo hudebníky. Jak na toto období vzpomínáš a v čem si myslíš, že byl pro tebe největší přínos těchto projektů?
Jasně, moje nejvýraznější spolupráce se týkala hlavně zpěvačky Ivy Bittové, se kterou jsme v roce 2005 vydali i společnou, mixovanou kompilaci The Party a projezdili hodně klubů, či festivalů po ČR a Slovensku. Potkal jsem taky hodně dalších schopných hudebníků a instrumentalistů, vždycky je ale důležité hlavně cítit pozitivní vibrace, které člověku pomohou najít vzájemné porozumění, potřebné k vytvoření hudebního zážitku. Od lidí, o kterých si myslím nebo vím, že toho o muzice vědí mnohem víc než já, se učím pořád!

Naše poslední setkání bylo tuším na party Pohon Nite, kde jsi zahrál speciální DnB set. Podařilo se ti od té doby dostat se k tomuto zlomenému stylu?
Popravdě si DnB pustím maximálně občas v autě, nebo když na něj narazím při návštěvě klubu, ale nevyhledávám ho. Ten old school „drumec“ co mám rád, se zdá už nikdo moc u nás neprezentuje a mě jsou bližší mnohem pomalejší taneční styly s house základem. Když někde zaslechnu dobrou DnB skladbu, co mě dokáže rozhýbat, pak je to ale v pořádku.

Rozhovor děláme u příležitosti tvého vystoupení na akci Rollability, kde jsou headlinery legendární DnB dvojice dj Marky a Stamina MC. Setkal ses někdy s jejich produkcí, jaký na ní máš případně názor?
Ano Markyho už jsem slyšel na párty a příjemně mě překvapil svým velice vkusným výběrem tracků pro svůj set. Staminu neznám, ale nechám se rád pobavit, jeho zajisté působivým projevem.

Zmíněná párty se bude konat v sálu a přilehlých prostorách Pasáže Dominik, kterou jako pravověrný brněnský kluber a DJ určitě znáš (pozn. v minulosti se zde již parties konaly). Jaké máš na toto místo vzpomínky a co na jeho výběr říkáš?
V druhé polovině devadesátých let, zde probíhala řada zajímavých akcí, se spoustou zahraničních hostů a bylo představeno mnoho právě se rodících elektronických stylů. Užil jsem si tu nejeden pěkně nadupaný mejdan, který určitě očekávám i tentokrát. Prostor je to variabilní, takže každý návštěvník si tu najde svoje místo pro vnímání hudby.

Dle tvého DJ profilu se pohybuješ na taneční scéně již 17 let. Kde se vidíš za dalších 17 let? Myslíš, že budeš stále křepčit za mixážním pultem?
Za pultem zůstanu do té doby, co mi budou uši a nohy sloužit, a dokud mě bude chtít někdo poslouchat J.

Ptal se dj Kotlyk

Dodal: DJ Kotlyk, Pohon Crew
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ROLLABILITY

Sobota 31. 8. 2013
Vstup: 165 - 280 Kč
Vystupují:
Dj Marky & Stamina MC, Philip TBC, IM Cyber, AKA, Yaadel, Rybizz, Formitox, Prague Nightmare, The Maniak, Mephisto, Dirty-Z, Calagary, Hardcore Fuckers, Javas, Pako djs, Fiomitronic, The Designer
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika