FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Spartaque: V Brně očekávám velkou párty!

Spartaque: V Brně očekávám velkou párty!
29. 08. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (2)
(Promotion) V sobotu proběhne u brněnské přehrady druhý díl festivalu Prigl Electronic Openair. Máme pro vás rozhovor s ukrajinským headlinerem Spartaque. Dále zahrají například Da Fresh z Francie, Ladida a spousta dalších.
Ahoj Vitalii, pokud si dobře vzpomínám, v Česku jsi hrál už dvakrát. Jednou v Praze a jednou v Brně. Jak na tato vystoupení vzpomínáš? Co se ti u nás líbilo?
Byl to absolutně skvělý zážitek. Lidí jsou zde velice milí a přátelští. A samozřejmě reakce na mou hudbu byla od publika fantastická. Takže jsem se hrozně těšil na další pozvání a v Brně očekávám velkou párty.

Tvůj I Am Techno label (IAMT) se řadí mezi nejznámější západní techno labely. Jsi na něj pyšný?
Je to těžká práce. Ale label je den ode dne lepší. A samozřejmě, že jsem na něj pyšný. Ale je třeba uvědomit si jednu věc: Musíme postupovat pořád dopředu - pořád hledat v technu něco nového a nebát se experimentů. Celá IAMT crew je do této práce zapálená a jsem strašně rád, že i od fanoušků mám hodně pozitivní zpětnou reakci.
 

Kolik času z tvé práce strávíš právě kočírováním labelu?
Čistý čas spočítat asi nejde, protože se to všechno propojuje. A navíc na labelu pracuje celý tým. A&R Manager, který poslouchá došlá dema a ty nejlepší mi pak vyfiltruje. Grafik, co se stará kompletně o artwork ve všech směrech. Party / booking manager - ten se stará o naše akce, vede náš booking a dělá veškeré PR. Moje úloha je toto všechno kontrolovat. Já jsem ten, kdo má poslední slovo a já jsem ten, kdo rozhoduje, jakým směrem bude IAMT směřovat. Na druhou stranu to není tak těžké, ale odpovědnost je velká.

Jak je na tom ukrajinská scéna?
Bohužel velice špatně kvůli ekonomické krizi. Mladí lidé prostě nemají peníze, které by mohli v klubech utratit. Většina promotérů a majitelů klubů si vybrala tu lehčí a bezpečnější cestu a svůj byznys směřuje ke komerční hudbě. Já ale mám hrozné štěstí, že může spolupracovat s několika nejlepšími kluby a na Ukrajině mám úspěch. Ale většina mých kolegů je na tom strašně špatně. Doufám, že se ta situace brzo změní.

Jaký byl tvůj "vstupní bod" do elektronické hudby? Začínal jsi technem?
Nezačínal. Abych byl upřímný, hrával jsem electro-house více jak rok na začátku mé kariéry. A pak přijel do Kyjeva Dubfire! Jeho set byl něco neskutečného. A strašně mě inspirovala hudba, kterou tam Ali hrál. A to bylo léto 2007 a přesně tehdy jsem začal produkovat i hrát úplně jiný žánr, než předtím.

Spartaque

Když jsem s tebou dělal rozhovor naposledy, tak jsi zmínil, že u tebe nebyl první DJing, ale produkce. Můžeš ty svoje začátky trošku rozvést?
Je to tak, produkce byla u mě první. Začal jsem s ní, když mi bylo 14 let a moje první výtvory byly electro-funkové. Byl jsem velký fanoušek Music Instructor nebo Flying Steps a hudba z Battles Of The Year pro mě byla taky hodně inspirativní. Produkoval jsem hodně tracků a můj sen bylo stát se úspěšným DJem. Když mi bylo 17, tak jsem si uvědomil, že jestli se chci DJingem živit, musím změnit svůj styl.

Co si o tom tehdy myslela tvá rodina?
Nemůžu říct, že by byli šťastní, když jsem ji oznámil, že mým snem je být DJ. Ale má kariéra strašně rychle rostla a když jsem se dostal na první místo mezi ukrajinskými DJi tak se jejich pohled na toto změnil. Nyní jsou nadšeni, že jejich syn je DJ.

Co máš nejraději ze své produkce?
Můj aktuálně oblíbený track je remix pro Mobyho. Byl jsem hodně překvapen, když jsem dostal request na remix od tak legendárního tvůrce. A opravdu jsem na tom zamakal a v tom remixu je kus mé duše. Není to rychlý ani tvrdý track, spíš hodně melodický. Můžu ho poslouchat pětkrát za sebou a pořád mě baví. Takže se mi povedl. Nyní k němu chystáme i oficiální videoklip, který brzy vyjde.

Tvůj poslední release bylo Phantom / Code Zero EP. Slyšel jsem, že bylo inspirované zácpami v Moskvě, co je na tom pravdy?
Moskva je úžasná. Krásné a velké město s největšími dopravními zácpami na světě. Sedl jsem si na zadní sedadlo taxíku, kterým jsem měl jet z letiště na hotel. A strávil jsem tam tři hodiny. Ano, v Moskvě v pohodě strávíte v zácpách několik hodin v taxíku. Naštěstí notebook je moje mobilní studio a mám ho vždycky s sebou. Nahrál jsem kousek z tracku Phantom a moc se mi to líbilo. Pak jsem jej taky velice rychle dokončil. Mám tento release hodně rád a mám na něj i dobrý feedback. Taky jsme udělali k Phantomovi oficiální videoklip, který byl můj úplně první. Mrkněte na můj youtube kanál - youtube.com/djspartaque

Doufám, že neprozradím moc, když řeknu, že chystáš pro IAMT samplepack. Zajímá mě, proč ses pro toto rozhodl a v čem vidíš užitek z vydání svých loopů?
Vždycky se snažím najít nové věci pro promo. Abych dokázal, že můj label patří mezi ty lepší, tak jsem se rozhodl vydat pack samplů a loopů, které jej posunou zase o kousek dál. Už jsme dali dohromady demo a od producentů máme skvělý feedback. Myslím, že je to výborný balíček pro ty, co produkují techno, minimal nebo tech-house. Vše vyjde už na podzim.

Pamatuješ si na první hudební CD, které jsi koupil?
Pamatuju, bylo to Marshal Matters LP od Eminema. Dětství jsem strávil v hip-hop kultuře, tak proto.

Co používáš za sluchátka?
Na hraní Sennheiser HD-25. Do letadla a na produkci preferuji Pioneer 2000. HD-25 jsou pro DJe jednoduše nejlepší volbou. Má hodně silné a stlačené vysoké frekvence a navíc jsou i hodně lehké. Pioneery mají zase hluboké a silné basy a jsou o dost hlasitější. A to je pro mě hodně důležité, když produkuji hudbu.

Když neposloucháš techno, co si rád pustíš?
Klasickou instrumentální hudbu. To miluji. Ale nemám na ní poslední dobou vůbec čas a třeba v autě poslouchám pouze zprávy.

Můžeš nám dát tipy na zajímavé ukrajinské DJe?
Nemůžu - oni se musejí nejprve naučit anglicky! Což bohužel se ve většině zemí bývalého Sovětského svazu moc nenosí. Znám dost talentovaných producentů s dobrým materiálem, ale když čtu nějaké jejich promo nebo PR, je mi z toho smutno. S google translatorem toho prostě moc nevykouzlíte. A ani si nechci představovat, co si lidé o nich musí myslet, když čtou jejich zprávy. Je to ostuda. Myslím, že umět produkovat hudbu není všechno, musí se to kombinovat také s dobrým a chytrým PR. A každým dnem se musíte zlepšovat. Nejenom v hudbě, ale i v managementu, reklamě a podobně.

Kde a s kým jsi byl naposledy na dovolené?
Poslední dovolenou jsem strávil s mou ženou Nasťou v Paříži. Bylo to zde úžasné, protože Paříž je nejhezčí město na světě. Navštívili jsme muzea, výstavy a také můj největší dětský sen - Disneyland! Cítil jsem se tam jak malé dítě. Neuvěřitelné.

Dodal: Karel Procházka, Prigl Open Air
PRIGL ELECTRONIC OPEN AIR 2

PRIGL ELECTRONIC OPEN AIR 2

Sobota 31. 8. 2013
299 Kč do 15. 8., 399 Kč na místě
Vystupují:
SPARTAQUE (UA), DA FRESH (FR), LADIDA, Jerry, Duncan Grey, Danny Bright, Leo Lycra, MeryEn, Tokátko, Revis, Michael Scuberman, Jaqullin, Phil Albedo, Patricia, Dazy & Wolf, VanVega, Carl W, Jean Hllavinho, Pietro Bell, Pete White, Marco Key
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:
laktos | 01. 09. 2013 | 07:46:53
to Hydrokozy

Kdyz v cr mame same dreva tak nas to musi naucit nekaky borec! Coz Vitali je!
Hydrokozy | 29. 08. 2013 | 07:06:38
Ukrajina

To jsme to dopadli, drive jsme se nechavali hudebne vzdelavat a posouvat nemeckem, anglii - dnes k nam jezdi delat hvezdy ukrajinci - supr!:D

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |