Girls Against Boys a Chokebore v Praze

Girls Against Boys a Chokebore v Praze

13. 09. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Newyorští Girls Against Boys od Touch And Go Records a losangeleští Chokebore od Amphetamine Reptile. Dvě bez nadsázky naprosto klíčové skupiny vzešlé z post-punkového undergroundu devadesátých let se potkají na jednom pódiu exkluzivně v Praze.
Obě kapely přizpůsobily své současné koncertní plány tomu, aby si mohly 8. prosince zahrát právě u nás. Celý večer zahájí české duo Tomáš Palucha, jehož jméno je poslední rok, co na sebe upozornilo, na tuzemské noisové DIY scéně vyslovováno s čím dál větším uznáním.
 

Vstupenky jsou k dostání v předprodejních sítích Ticketportal, Ticketpro, Eventim a Ticketstream, bez distribučních poplatků pak na pokladně Lucerna Music Baru nebo v record/book-shopu Rekomando. Cena je v předprodeji 450,– Kč; v den koncertu budou k dispozici vstupenky v hodnote 550,– Kč.

Více informací na:
www.musicbar.cz
www.silver-rocket.org
www.scrapesound.org

25 let s GVSB a 20 let s CHOKEBORE

Devadesátá léta – to byly roky, kdy jste na MTV mohli běžně vídat kapely jako Melvins, Swans nebo Dinosaur Jr. Fenomén „alternativní hudby“ rezonoval celým světem a do centra pozornosti se dostávaly i formace, které by jinak strávily celou kariéru v garáži. Ne všechny kapely unesly náhlý zájem a s ním související balík pokušení. A jen naprosté minimum z nich zůstalo relevantní až do dnešních dnů. Girls Against Boys a Chokebore k nim bezesporu patří.

Girls Against Boys

Průměrný rockový fanoušek si možná Girls Against Boys (zkráceně oficiálně též GvsB) pamatuje jen jako předkapelu Rage Against The Machine nebo Garbage. To samé platí v případě Chokebore a jejich předskakování na jednom z posledních turné Nirvany. Girls Against Boys jsou ale unikátním fenoménem i bez velkých jmen: jejich valivý a sugestivní zvuk, podpořený dvěma baskytarami, patřil dlouho k ozdobám legendárního labelu Touch and Go. Po báječných deskách, z nichž namátkou vybíráme Venus Luxure No. 1 Baby (1993) nebo House Of GvsB (1996) se kapela v roce 2003 odmlčela, čehož využili zpěvák a kytarista Scott McCloud a bubeník Alexis Fleisig (dnes mimo jiné člen subpopových Obits a také skupiny Bellini) k založení i u nás velmi dobře známých Paramount Styles. Nyní jsou ale GvsB zpět v plné síle a vydávají EP The Ghost List, jež navazuje na její nejsilnější alba. „Cítili jsme, že je čas věnovat se zase naplno Girls Against Boys,“ říká McCloud. „Jsme ve fázi, kdy nás všechny hrozně baví pracovat společně na nových věcech.“ Že jejich lídr nemluví jen tak do větru, dokázali GvsB tuzemskému publiku již letos v létě svým dech beroucím vystoupením na festivalu Colours of Ostrava. Chuť být spolu a nová energie byly evidentní! A po tomto úspěchu jsou GvsB na Prahu natěšení o to víc! I zde s nimi na postu původního člena Eli Jenneye s druhou basou a klávesami vystoupí dlouholetý „rodinný“ přítel kapely John Schmersal jinak známý z Enon, Brainiac či Caribou.

Girls Against Boys: www.gvsb.com

Podobný případ jsou i Chokebore, kteří byli dlouho oporou katalogu dalšího mimořádně vlivného labelu 90. let: Amphetamine Reptile Records. Podivně pokroucené kytary a naléhavý hlas zpěváka a kytaristy Troye Von Balthazara uchvátily dokonce i Kurta Cobaina, jenž si Chokebore vybral coby předkapelu Nirvany pro společné turné s Butthole Surfers. Čtveřice, jejíž kořeny jsou až na Havaji, ale byla pro mainstream vždy příliš „podivná“ a její hudba příliš „smutná.“ Chokebore ovšem nikdy nepřestali vydávat mimořádné nahrávky (poslední EP Falls Best vyšlo v roce 2011) a letos slaví dvacet let od vydání geniálního debutu Motionless (1993). Ne, z Chokebore se nikdy nestali „noví Pixies,“ jak jim bylo svého času prorokováno, ale to je možná dobře...

Chokebore

Nám se sluší ještě dodat, že Chokebore se stali stálicí našeho koncertního promotérství. K prvnímu jejich vystoupení u nás došlo již v roce 1995 v někdejším a dodnes legendárním pražském klubu Bunkr, k dalším pak na různých místech v roce 1997, 2000, 2002 a 2010. Poslední tři pražská Chokebore vystoupení byla navíc zcela vyprodána. Vyprodají i malou Lucernu? V tandemu s GvsB je to pravděpodobné.

Chokebore: www.chokebore.net

Hudba Tomáš Palucha, která celý večer zahájí, staví na precizní souhře dvou minimalisticky pojatých kytarových linek, z nichž ale roste mocná zvuková stavba. Hypnotický účinek, jenž kapela dovede jen coby duo navodit, je místy zcela nečekaný. Studijní materiál: letošní 12“ split s Unkilled Worker Machine na labelu Silver Rocket.

Tomáš Palucha: tomaspalucha.tumblr.com

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: GIRLS AGAINST BOYS, CHOKEBORE

Neděle 8. 12. 2013
Vstup: 450 - 550 Kč
Vystupují:
GIRLS AGAINST BOYS [USA], CHOKEBORE [USA], TOMÁŠ PALUCHA [CZ]
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika