59. ročník festivalu mezinárodních filmů Cannes.

59. ročník festivalu mezinárodních filmů Cannes.

17. 05. 2006  |  Autor: Pierre  |  Komentáře (0)
V Cannes dnes začíná festival mezinárodních filmů, potrvá až do 28. května.
Minulý rok začal Mezinárodní filmový festival v Cannes dalším dílem Hvězdných válek, tento rok 59. ročník festivalu bude zahajovací film opět americký – film podle knižní předlohy bestselleru Šifra mistra Leonarda.

Stejně jako loni Hvězdné války se i letos Šifra mistra Leonarda promítá mimo soutěž, ale to zájem o ni, dobře živený masivní reklamou i přitažlivostí námětu, nijak nezmenšuje. Dobře režírován je i příjezd štábu filmu, který má v čele s režisérem Ronem Howardem a s hlavními hvězdami Tomem Hanksem a Audrey Tautouovou přijet do Cannes v předvečer festivalu jako za starých časů přímým vlakem z Londýna.

Teprve pak bude moci začít festivalová hlavní soutěž, na jejímž konci bude kýžená Zlatá palma, i promítání filmů ve vedlejších kategoriích. Z 55 snímků, které budou promítnuty ve všech kategoriích dohromady, jich bude mít v Cannes 48 světovou premiéru.

Letošní ročník označuje umělecký ředitel festivalu Thierry Frémaux za ročník "adolescentů" vzhledem k přílivu mladých a zatím nepříliš známých tvůrců. Týká se to i asi poloviny režisérů dvacítky filmů, které byly zařazeny do hlavní soutěže.
Velká jména ale ani tak nechybí. Španělský režisér Pedro Almodóvar předvede v Cannes svůj nový snímek Volver (Návrat), který předchází velmi dobrá pověst, Ital Nanni Moretti svou satiru na právě doslouživšího italského premiéra Silvia Berlusconiho nazvanou Kajman, už poosmé bude přítomen i britský režisér Ken Loach.

Z mladších, ale už známých režisérů je to především Američanka Sofia Coppolová, jejíž otec Francis Ford Coppola dostal v Cannes Zlatou palmu v roce 1979 za slavný snímek Apokalypsa. Režisérka, která si získala proslulost filmem Ztraceno v překladu, představí v hlavní soutěži životopisný snímek o francouzské královně Marii Antoinettě.

Mezi filmy, které budou promítnuty v dalších sekcích, je například Paříži, mám tě rád, ve kterém dvacítka režisérů dostala po pěti minutách na načrtnutí milostného příběhu vztahujícího se k francouzské metropoli. V těchto minipříbězích si zahrála řada velkých hvězd, například Gena Rowlandsová, Fanny Ardantová, Nick Nolte, Gérard Depardieu nebo Bob Hoskins. Na festivalu bude mít premiéru i filmový portrét hvězdy jiného druhu - francouzského fotbalisty Zinédina Zidana.

Snahu obměnit tvář festivalu je vidět i ve výběru předsedy festivalové poroty, kterým tentokrát bude čínský režisér Wong Kar Wai, tvůrce filmu Naladěn na lásku, který se stal prvním Číňanem v čele poroty v dějinách festivalu řekl:“Mým cílem bude ocenit největší talenty současné kinematografie.“ Kar Wai se v Cannes v roce 2004 ucházel o hlavní cenu, Zlatou palmu, se snímkem 2046. Loni s režiséry Michelangelem Antonionim a Stevenem Soderberghem vytvořil třídílný snímek Eros. V porotě bude také Monica Bellucciová, která byla před třemi lety konferenciérkou úvodního i závěrečného ceremoniálu festivalu. V této roli ji letos střídá její manžel, francouzský herec Vincent Cassel.

V Cannes se stejně jako každý rok sejde několik desítek tisíc zájemců o světový film, čeká se 200.000 diváků, všechny hotely jsou už týdny vyprodané a město se těší, že festival zase vynese několik desítek milionů eur.

Česká republika není v soutěžních kategoriích zastoupena a bude přítomna jen v obchodní sekci festivalu - na světovém filmovém trhu, kde se čeká účast přes 10.000 odborníků a kde bude bude promítnuto cca 1500 filmů. Češi zde budou opět mít společný stánek se Slováky a Poláky.

Filmový festival v Cannes se pořádá od roku 1946, nekonal se v roce 1948 pro finanční potíže a v bouřlivém roce 1968 byl v polovině přerušen a nebyly uděleny žádné ceny. Mezi filmy, které zde získaly hlavní cenu, jsou i některé opravdové legendy světové filmové historie, například Felliniho Sladký život nebo Viscontiho Gepard.

Z českých filmových tvůrců byl v historii Cannes nejúspěšnější Vojtěch Jasný, který v letech 1959 až 1969 získal v různých kategoriích tři ceny za filmy Touha, Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci. Ceny v Cannes si ale vysloužili také Jiří Trnka, Jiří Brdečka, Karel Zeman a Miro Bernát.

O tom jak celý festival dopadne Vám samozřejmě dáme vědět.

Oficiální web festivalu
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika