Křest desky Ille ve čtvrtek v Akropoli

Křest desky Ille ve čtvrtek v Akropoli

18. 09. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
V rámci pravidelné koncertní série EuroConnections slavnostně pokřtí své debutové album Ille. Exkluzivními hosty večera budou Márdi z Vypsané fiXy, Jaromír Švejdík a také švédsko-německá kapela It’s a Musical. 
Nemusíte být zrovna milovníky muzikálů, abyste propadli kouzlu hravého indie-popu projektu It's A Musical. Jejich radostná hravost očarovala fanoušky v dalekém Japonsku, kde mají It's A Musical silnou komunitu podporovatelů a za kterými často létají koncertovat. Po krátké pauze, během níž Ella pracovala jako instruktorka dívčích rockových táborů a Robert jezdil se skupinou Masha Qrella se vloni vrátili s druhým studiovým album For Years and Years. Deska si v recenzích vysloužila srovnání se severskými písničkáři, jako jsou Jen Lekman a Taken by Trees nebo americkou zpěvačkou St. Vincent.
 

K lehké náladě chytrého nezávislého popu má blízko i Olga Königová a její skupina ILLE. Hravost, chytrost, ale i svébytná poetika, opravdovost nebo působivá atmosféra jsou hlavními devizami nového CD “Ve tvý skříni” i podle odborných kritiků, kteří při recenzování debutu kapely okolo Olgy Königové (také skupina Obří broskev) body, procenty či hvězdičkami rozhodně nešetří.

Debutové album kapely ILLE “Ve tvý skříni” boduje jak u posluchačů, tak u hudebních kritiků. Deska už druhým týdnem vévodí žebříčku prodejnosti na Supraphonline.cz, na iTunes je aktuálně druhou nejprodávanější českou nahrávkou a v hitparádě IFPI patří do TOP 20.
 

“Kdo si všiml před lety EP ”V rekvizitách” nebo sleduje i další tvorbu Olgy Königové, věděl, že v její skříni ošklivé věci nenajde. Ale až když ji pootevřete a dostanou se na světlo, zjistíte, jak moc krásné jsou… Právě díky deskám, jako udělali ILLE, přestává být pop sprostým slovem, ale velmi příjemným společníkem. Milým, chytrým a hlavně opravdovým, bez blejskavýho alobalu,” napsal například Honza Průša z Musicserveru, který dal desce  9 z 10.

Ondřej Bezr z iDnes.cz, kde album dostalo 85%, si pro změnu všímá, že “zpěv Olgy Königové je podobného rodu jako třeba projev Lenky Dusilové, obě zpěvačky spojuje nejen nestylizovaný, přirozený výraz, ale i podobná barva hlasu. Se zvukem, který je dílem osvědčeného producenta Dušana Neuwertha a v němž se ladně doplňují folkrockově strunná aranžmá s jemně tepající elektronikou a teple syntetickými zvukovými prostory si tento zpěv vyloženě notuje.”

Vše výše zmíněné pak shrnuje Josef Martínek z Koule.cz, který “Ve tvý skříni” ohodnotil 90% a recenzi zakončil větou: “Olga Königová a její pomocníci mají na svědomí (zatím) nejlepší české album roku 2013.”

Účast na křtu alba ve čtvrtek 19. 9. v Paláci Akropolis by tedy měla být pro všechny příznivce kvalitní české hudby takřka povinností a to nezávisle na tom, zdali již desku slyšeli nebo jsou tvorbou ILLE dosud nepolíbení.

Další info ke koncertu najdete zde:
http://www.palacakropolis.cz/program/2013-09-19

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS

Čtvrtek 19. 9. 2013
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
ILLE (CZ), It's A Musical (DE, SWE)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika