Fuck Buttons se vrací do Prahy

Fuck Buttons se vrací do Prahy

24. 09. 2013  |  Autor: Lukáš Pokorný  |  Komentáře (0)
Toužebně očekávaná novinka anglického dua s „hvězdičkovým“ názvem Fuck Buttons je na světě a s ním i turné. MeetFactory už jednou tu čest měla, teď tedy víme, do čeho jdeme. Opravdu?
Koncerty ostrovního dua Fuck Buttons jsou nevyzpytatelnou záležitostí: před jejich prvním vystoupením v MeetFactory před třemi lety jsem měl pocit, že skladby z tehdejší novinky Tarot Sport nemůžou zabodovat. Tedy ve srovnání s debutovým albem Street Horrrsing, které působilo jako procházka elektronickou džunglí. Jenže, na koncertě, lépe řečeno uprostřed zvukového mallströmu, působily dynamické Surf Solar (tehdy, před olympiádou v Londýně, ještě panensky nedotčená mainstreamem) nebo Lisbon Maru jako elektrický šok. Křeče, které nebolí.

Novinka dua Hung-Power s názvem Slow Focus jakoby opravdu měla dokázat, že se tempo zpomalilo, že se frenetická aktivita zapustila do sebe: ostatně, Powerova bokovka s názvem Blanck Mass je toho částečným dokladem – do sebe obrácené černé ambientní plochy, protáhlé do extrému. Ale i poslech dnes už vlastně antikvariátního debutu a následné srovnání s novinkou vezme dech: Fuck Buttons se posunuli (a posunují, o tom nepochybuji) mílovými kroky. Kam? Kdo ví…
 

Jedno je jisté: nová deska mi k srdci nepřirostla – a vím, že tohle by možná u jiných znamenalo odložit album do kouta, u Fuck Buttons to věští něco jiného. Výzvu. Odosobnělé zvuky synezátorů, naskládané po tunách na obrovitánských ambietních plochách. Elektronické šimrání v Year of the Dog, řízlé jarréovským motivem a hororovým zvukem smyčců - je to právě tato kakofonie a šílené balancování na hraně žánrů, se kterou si Fuck Buttons pohrávají nově nejvíc. A přiznám se, jejich přebíhání mi nesedí – skladby jako Sentiens nebo The Red Wing sice na konci vrcholí tím, co mám u FB nejraději, ale dříve stihne odradit dlouhý, experimentální úvod. Stopáž sahající za 10 minut byla na Street Horrrsing/Tarot Sport logická a hlavně slastná – budování tenze a výsledný noisový klimax si prostě vyžadoval čas. Pohráváním si s beaty a téměř akademickými smyčkami – navíc bez náznaku extatických melodií z dřívějška - novou práci Fuck Buttons kompromituje a v důsledku nudí.

Jak už jsem ale říkal: sluchátka ani sebelepší obývákové repráky vám Fuck Buttons nepředstaví tak, jako setkání tváří v tvář.

Fuck Buttons, MeetFactory, 29. 9. 2013
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

BOHEMIAN LIKE YOU

Neděle 29. 9. 2013
Vstup: 290 Kč v předprodeji
Vystupují:
Fuck Buttons (UK) + Zan Lyons (UK)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika