FESTIVALY 2024

duben
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
DOPORUČUJEME FESTIVALY
ZAHRANIČNÍ FESTIVALY

Program festivalu světla Signal

Program festivalu světla Signal
26. 09. 2013   |   Autor: redakce   |   Komentáře (0)
(Promotion) V říjnu Praha poprvé ožije světlem a na čtyři večery se tak stane centrem moderního audiovizuálního umění světové úrovně. Festival světla Signal se bude konat od 17. do 20. 10., slibuje nezapomenutelné zážitky, je zdarma a na svůj program láká tisíce návštěvníků.
VELKOLEPÉ VIDEO-MAPPINGY* NA VÝZNAMNÉ BUDOVY
Programu vévodí čtyři video-mappingové projekce na architektonické skvosty metropole. Romain Tardy z uskupení Antivj visual label se zapíše do paměti města díky video-mappingu na divadlu Hybernia. Ruská Sila Sveta připravuje originální mapping na Tyršův dům. The Macula, česká dvojice proslavená mappingem Staroměstského orloje, rozsvítí kostel svaté Ludmily na náměstí Míru. A katalánské uskupení umělců Telenoika ztvární ve svém mappingu na Arcibiskupský palác oživlé siluety týkající se české kultury. Video-mappingové show začnou každý večer festivalu v 19:30 hod a budou se v pravidelných intervalech s krátkou pauzou opakovat až do 23:30.
 

*Co je to video-mapping?
Video-mapping je směr audiovizuálního umění, založeného na VJingu. Podstatou je projekce šitá na míru vybraným plochám nebo objektům tak, aby rozbila divákovo vnímání perspektivy a reality. Projektor umožňuje ohýbání a zvýraznění jakéhokoliv tvaru, linie nebo prostoru. Sugestivní hra světla na objektech doprovázená hudbou vytváří nový rozměr a mění vnímání zdánlivě obyčejného. Všechno se stává iluzí.

Signal

The Macula oživí video-mappingem kostel sv. Ludmily
Dvojice českých umělců Amar Mulabegovič a Dan Gregor, kteří působí pod názvem The Macula a jejich video-mapping na orloj sklidil nejen u českého publika ohromný úspěch, rozsvítí kostel sv. Ludmily na náměstí Míru. Svou show připravenou exkluzivně pro SIGNAL festival nazvali Khôra. The Macula: „Khôra (Khora nebo Chora, starověký Řek: χώρα) je filozofický termín popsaný Platónem v jeho díle Timaeus jako nádoba, prostor nebo interval. Není to ani bytí, ani nebytí, ale interval mezi, ve kterém "formy" původně jsou. Khora "dává prostor" a má mateřské podtexty (děloha, matice). Beztvaré a nepojmenovatelné "to", co nemůžeme určit, ale pouze vyvolat pomoci obrazů neidentifikovatelných jevů – nekonečná noc.“

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/the-macula/

DESÍTKY SVĚTELNÝCH DĚL V CENTRU PRAHY
Festival znamená výzvu i pro řadu dalších českých významných uměleckých osobností. Z Petřínské rozhledny český umělec Krištof Kintera udělá na čtyři dny maják, Karlův most budou strážit dvě velké oči Milana Caise, Rony Plesl rozzáří skleněnou plastiku z uranového skla v kostele Svatého Martina ve zdi, František Skála představí na Kampě svůj dům stínů, ožije dvacet let starý původní projekt tvůrce letenského Metronomu Vratislava Karla Nováka, SPAM a Vladimir 518 vzdá poctu významnému českému malíři Zdeňku Sýkorovi projekcí na muzeum Kampa, přímo na budově Nové scény Národního divadla si budete moci zahrát staré dobré 8bitové hry v rámci instalace Adama Širokého, díky festivalu se také doslova roztančí Tančící dům a podobných zážitků bude mnohem více! Zde najdete aktuální mapu více než 30 festivalových instalací: http://www.signalfestival.com/mapa-instalatci/. Světelná umělecká díla budou k vidění všechny 4 festivalové dny od 19:30 do 23:30 hod.

Signal - mapa

Krištof Kintera udělá z Petřínské rozhledny maják
Známý český umělec Krištof Kintera bude prezentovat své světelné dílo na jednom z nejvyšších míst Prahy – Petřínské rozhledně. Jeho instalace nese název „Maják“ a bude pomyslným srdcem celého festivalu. Dokud bude nad Prahou Kinterův maják kroužit, bude SIGNAL festival žít.

Krištof Kintera: „Platí, že tam, kde jednou byla voda, bude zas? Její objem zůstává stejný, ale v různých skupenstvích. Světlo brousí krajinu a varuje před možnou zkázou lodí. Nám suchozemcům vzdálený signalizační systém přináší světlo v jeho varovném poslání. Přináší vítr a vlny šplouchají o hrad. Z Petřína ostrov jest a z jeho majáku světlo se šíří. Karel Hynek Kintera“

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/kristof-kintera/

Staroměstskému náměstí bude dominovat světelná krychle velikosti třípatrového domu
Jednou z hlavních dominant letošního SIGNAL festivalu bude dílo s názvem HyperCube od francouzské dvojice 1024 architecture. Obrovská krychle velikosti třípatrového domu v noci uchvátí návštěvníka svou světelnou show a přes den poslouží jako odpočinkové místo.

1024 architecture: „HyperCube je futuristickou velkoformátovou instalací ve veřejném prostoru, která si klade za cíl proměnit zásadně návštěvnickou zkušenost se srdcem pražského Starého Města. Budoucnost a minulost se taví na hranici HyperCube.“

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/1024-architecture/

Tančící dům se poprvé roztančí světlem
Tančící dům, též nazývaný jako Ginger a Fred, se stal ikonou porevoluční pražské architektury. Budova úzce spjatá s novodobou českou historií vznikla na místě postiženém bombardováním Prahy během 2. světové války a její architektonický návrh vznikal během období totality. Projekt byl následně realizován až v porevolučních letech. Ginger a Fred nemusí nutně reprezentovat slavnou taneční dvojici, ale také strnulost totalitní éry a dynamiku doby po revoluci. Festivalové osvětlení Tančícího domu vznikne za podpory společnosti Philips. “Toto speciální nasvícení je inspirované bohatou historií Tančícího domu a pracuje s významnými momenty a myšlenkami, na kterých tento dům stojí,“ říká Filip Müller ze společnosti Philips.

Více na: http://tinyurl.com/qbla7rz

Caisův hlídač bude střežit Karlův most
Milan Cais: „Instalace Karlův hlídač je jakýmsi volným pokračováním projektu Noční hlídač z roku 2000, který byl tehdy instalován na Goethe institutu v Praze. Zasazením projekce velké plastické bulvy pohybujícího se oka pod gotický oblouk mosteckých věží vzniká absurdní, mírně zneklidňující pohled na jednu z nejzásadnějších památek hlavního města Prahy. Kontext prastaré architektury a současného vizuálního uchopení detailu lidského oka by měl působit kontrastně a v souladu zároveň. Věže jsou dvě a oči jsou také dvě. Průměr jednoho oka je cca 2 metry. Pod klenbou Malostranské i Staroměstské mostecké věže bude z každé strany Karlova mostu po dobu festivalu SIGNAL shlížet na turisty a obyvatele města jedno upřené živé oko. Možná to jsou oči Karla IV.“

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/milan-cais/

Lidé si zahrají tetris na fasádě Nové scény Národního divadla
Projekt 8bitový syndrom přinese do veřejného prostoru, na fasádu Nové scény ND, počítačové hry, které se staly legendami. Tetris, snake nebo pong – roky ověřené principy her zůstávají, provedení však v rámci SIGNALU získalo zásadní inovace. Klávesnici vystřídá dotykový displej a hráčem se tak může stát každý kolemjdoucí se smartphonem nebo tabletem. Stačí se na piazzetě Národního divadla připojit do připravené Wi-Fi sítě. Nejen náhodní hráči, ale také diváci si přijdou na své – nazelenalý terminál je nahrazený projekcí na budovu Nové scény Národního divadla a obrovské skleněné pixely na fasádě tak evokují nízké rozlišení 8bitových her.

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/adam-siroky/


Světelný paprsek na metronom symbolicky propojí historii a budoucnost Prahy
Již v době stavby letenského metronomu (1991) jeho autor Vratislav Karel Novák zamýšlel využít světla pro prohloubení významu a efektu této jedinečné kinetické plastiky. Jeho záměr spočíval v metaforickém propojení historie a budoucnosti města Prahy jediným paprskem světla, tedy vyslat laserový paprsek z vikýře domu na Staroměstském náměstí skrze Pařížskou třídu až na rameno samotného metronomu a tam jej pomocí zrcadla zlomit k nebi. V dané době technologie laseru nebyla zdaleka tak pokročilá jako dnes, a proto k realizaci této jedinečné myšlenky nedošlo. Festival SIGNAL si vytyčil za cíl ji po více než dvaceti letech zrealizovat.

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/vratislav-karel-novak/

Vladimir 518 a David Vrbík (SPAM) interpretují Zdeňka Sýkoru
Skupina SPAM se s padesátiletým odstupem od vzniku prvních struktur Zdeňka Sýkory pokusí s využitím vlastních výrazových prostředků o jejich nové “přečtení” a interpretaci. Pod povrch obrazů se dostane prostřednictvím svých tradičních nástrojů a to hned dvěma způsoby. Vizuální stavební materiál prozkoumá pomocí laseru a videoprojekce, alfanumerický kód, podle kterého Sýkora své struktury sestavoval, poslouží jako předloha pro originální zvukovou kompozici. Projekce navíc poodhalí metody, které autoři ze skupiny SPAM použili při práci s původními daty.

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/spam/

Speciální nasvícení Emauzského kláštera vyjádří milníky jeho historie
Tato světelná instalace se pokusí pomocí barev a dynamiky symbolicky vyjádřit nejdůležitější a zároveň nejzajímavější milníky historie Emauzského kláštera. Partnery instalace jsou Philips a Eltodo.

Více na: http://tinyurl.com/q4rnwcs

Zářící mrak od Kanaďanů C. Brown a W. Garrett zapojí stovky lidí
Instalace na náplavce u Hegerovy cihelny bude vytvořena z tisíců starých žárovek, které společně vytvářejí živoucí svítící oblak. Návštěvníci mají možnost si s mrakem hrát díky desítkám lampičkových šňůr.

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/cloud/

Pleslova plastika z uranového skla bude zářit v kostele sv. Martina ve zdi
Umělec a designer Rony Plesl vytvořil pro SIGNAL festival světelnou plastiku z cca 35 trubic ze zeleného uranového skla, která bude zavěšená v kostele sv. Martina ve zdi. V každé z trubic je zavedena zářivka svítící ve spektru UV, která dodává sklu intenzivní zářící zeleno-žlutý signální jas…

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/rony-plesl/

Na Staroměstském náměstí vznikne největší virtuální galerie v ČR
Během festivalu SIGNAL vznikne na Staroměstském náměstí virtuální galerie CISCO – největší virtuální galerie v České republice. Návštěvníci si do chytrých telefonů budou moci stáhnout festivalovou aplikaci a díky ní si prohlédnout či přímo umístit svou fotografii do virtuálního prostoru na Staroměstském náměstí.

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/virtualni-galerie-powered-by-cisco/

Na Kafkově náměstí proběhne dialog mezi dvěma levitujícími lustry
Speciální umělecká instalace představí dialog mezi dvěma levitujícími lustry, které zároveň komunikují s kolemjdoucími. Rozvíjí jejich fantazii. Mnohdy rozporuplné vnímání klasického lustru, který se v tomto případě stává objektem, jenž na sebe bere schopnost oproštění se od konvencí. Instalace, která rozvíjí vnímání české firmy Preciosa.

Preciosa: „Stále jsme považováni za výrobce klasických svítidel. Tato instalace spojuje klasický prvek – svítidlo MT s moderní technologií programově řízené světelné LED technologie. Samotná instalace je tvořena s nadsázkou, levitujícími lustry, které visí jinak, než klasicky. Hra, která je založena na naší přednosti, řešit technicky náročné, projektové realizace. LED programované světlo dokáže svým pulsováním rozpohybovat jindy statický objekt.”

Více na: http://www.signalfestival.com/installation/imaginace-dialogu-klasickyneklasicky-dialog-jaroslav-bejvl-jr/

Další zajímavé instalace:

Phosphor 360 ver. B – pebe/lab

Urban Void – Jan Šrámek a Martin Búřil

Dům stínů – František Skála

Můra – Jakub Nepraš

Signal Column – Michal Cimala

ArchiBio – Andrej Boleslavský (SK)

Slunce – Josef Šafařík

Připoj se! – 3D Sense

Noční motýl – Pavla Beranová & Julie Boniche

Potrubí – Vojmír Křupka

V novém světle – Filip Müller

Budoucnost světla – Philips

Video-mapping na automobil VOLVO

signal festival

BOHATÝ DOPROVODNÝ PROGRAM
Festival nabídne bohatý doprovodný program, kterému vévodí plavby za světlem po Vltavě. Parník Vyšehrad a Vltava, které se staly letos kulturní památkou, diváky provedou setmělou Prahou a postupně rozsvítí významné památky na potemnělém břehu řeky. Diváci se mohou účastnit řady workshopů zaměřených na práci se světlem, určených i pro rodiny s dětmi. Doprovodný program nezapomíná ani na profesionály v oboru – o světleném designu a využití světla ve veřejném prostoru se bude diskutovat na šestém ročníku odborné konference „Světlo pro naše města 2014“ pořádané festivalem SIGNAL a společností Philips.

Festival světla SIGNAL proběhne v Praze od 17. do 20. října 2013 vždy od 19:30 do 23:30 hod. Pro více informací sledujte www.signalfestival.com, náš Facebook nebo Twitter.

Dodal: Nikola Lörinczová, Signal Festival
SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

SIGNAL - FESTIVAL SVĚTLA

Čtvrtek 17. 10. 2013 až Neděle 20. 10. 2013
zdarma
Vystupují:
Light art v ulicích Prahy
DISKUZE
Jméno:                   Nadpis:   
Text:
Zadejte číslo 144:

Tipy na zajímavý obsah

© Copyright Poslouchej.net 2003-2011  |    ISSN 1801-6340  |