Richard Bona s novým albem dnes v LMB

Richard Bona s novým albem dnes v LMB

08. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Fenomenální baskytarista, zpěvák a skladatel Richard Bona už dnes večer představí pražskému publiku své nové album Bonafied. Se svým kvartetem vystoupí v pražském Lucerna Music Baru v rámci AghaRTA Prague Jazz Festivalu, který mimochodem letos znovu představí mimo jiné také legendárního Maceo Parkera.
Zpět ale k Richardovi Bonovi, který je často přezdíván jako „Africký Sting“, hraje mj. s kapelou Pata Methenyho a spolupracoval s ním i jeho neméně kreativní kolega Bobby McFerrin. Richard Bona se narodil v africkém Kamerunu v rodině hudebníků. Maminka byla zpěvačka a otec vedle zpěvu hrál také na perkuse. Jejich syn se už ve čtyřech letech začal učit hrát na balafon a již o rok později hrál v místním kostele. Protože jeho rodina byla chudá, vyráběli si většinu hudebních nástrojů sami a to včetně flétny a kytary, která měla struny natažené přes nádrž ze starého motocyklu. Richard se na ní začal hrát ve svých jedenácti.
 

Pověst o jeho vyjímečném talentu se rychle rozkřikla, a tak byl brzy zván na nejrůznější místní slavnosti a festivaly. Vedle africké hudby se záhy dostal k jazzu, který jej natolik fascinoval, že si hned s přáteli založil v roce 1980 vlastní jazzovou kapelu, s kterou později vystupoval v jednom francouzském klubu ve městě Douala. Majitel toho místa se s ním spřátelil a pomohl mu objevit další jazzové muzikanty, zvláště pak fenomenálního baskytaristu Jacka Pastoria, který obrátil Richardovu pozornost právě k baskytaře.

Ve dvaadvaceti se pak Bona rozhodl pro další hudební studium přímo v Evropě a tak odletěl do Paříže, kde brzy začal vystupovat v místních jazzových klubech a potkávat se na podiu i mimo něj s legendami, jako jsou Manu Dibango, Salif Keita, Jacques Higelin nebo Didier Lockwood. V roce 1995 se pak přestěhoval do New Yorku, kde učí na tamní hudební univerzitě, hraje v kapele s Patem Methenym a spolupracuje s mnoha dalšími jazzmany, jako jsou Mike Stern, Larry Coryell, Michael a Randy Breckerovi nebo Steve Gadd.

Richard Bona

A právě Pat Metheny byl ten, kdo Bonu poprvé představil v Praze v roce 2002 ve velkém sale pražské Lucerny. Každému tehdy bylo okamžitě zřejmé, že si tohoto úžasného a charismatického hudebníka nevybral náhodou. Richard Bona se stal jedním z objevů AghaRTA Prague Jazz festivalu a od té doby je jeho pravidelným hostem. Naposledy tu byl v v roce 2009 v divadle Hybernia, teď se na vlastní přání vrací do útulného prostředí Lucerna Music Baru, aby tu dnes večer představil nový projekt a nové album Bonafied. Kdo dorazí, určitě nebude litovat.

Více informací na: www.musicbar.cz

Dodal: Lukáš Kolíbal, Lucerna Music Bar
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

koncert: RICHARD BONA GROUP

Úterý 8. 10. 2013
Vstup: 540 Kč v předprodeji
Vystupují:
RICHARD BONA GROUP (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika