Začíná 35. International Jazz Festival Praha

Začíná 35. International Jazz Festival Praha

15. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Letošní podzim v klubu Reduta se vybarví opět ve festivalových odstínech. Jeden z nejstarších jazzových klubů v Evropě bude mít na podzim letošního roku čest hostit jubilejní 35. ročník International Jazz Festival Praha. Začíná již ve středu 16. října.
V komorní klubové atmosféře se mezi 16. říjnem a 7. listopadem spolu se světovými hudebníky zvučných jmen tradičně objeví i špičky české jazzové scény. Své projekty představí dvojnásobný držitel ceny Grammy, umělecký ředitel Mingus Big Bandu, skladatel a aranžér BORIS KOZLOV společně s krajanem ALEXEM SIPIAGINEM, dále pak famózní trumpetista z New Yorku JEREMY PELT, jihoafrický saxofonista RUS NERWICH, britská bluesová legenda OTIS GRAND a mnoho dalších bravurních, svérázných muzikantů v různých formacích, z nichž nejpočetnější bude čtyřicetičlenný EAST WEST EUROPEAN JAZZ ORCHESTRA.
 

Program festivalu nabídne i několik zářivých unikátů – spojení jazzu a folklóru ve hvězdně obsazeném projektu RADOVANA TARIŠKY, pozvánku na narozeninové koncerty české jazzové legendy EMILA VIKLICKÉHO, zcela dámský kvartet v čele s vibrafonistkou LUDMILOU ŠTEFÁNIKOVOU. Své nové CD pokřtí americký pianista SKIP WILKINS a také talentovaná polská zpěvačka ASIA KUCHARCZYK.

Opravdu sametovým pohlazením v podání exotické DENISE GORDON bude festivalový dozvuk v druhé polovině listopadu, na který naváže řada dalších jedinečných koncertů věnovaných 55. výročí založení jazzového klubu Reduta.

PROGRAM

6.10. BERENIKA MEETS JAZZ  - zahajovací večer festivalu
Zahajovací koncert jubilejního 35. ročníku International Jazz Festival Praha naznačuje směr moderní dramaturgické linie, která v úvodu festivalu představuje nový projekt mezigenerační synergie.  

17.10. MARCEL FLEMR BAND feat. OTIS GRAND /UK/  
Mladý český talent versus jeden z padesáti nejlepších bluesových kytaristů všech dob. Nespoutaná dravost společně s několikanásobným oceněním nejlepšího kytaristy, přezdívaného jako britský B.B.King.

18.10. BORIS KOZLOV & ALEX SIPIAGIN & BAND /RUS/
Ruský mistr kontrabasu a umělecký ředitel legendárního Mingus Big Bandu, oceněný 2xGrammy jako leader bandu  společně se svým krajanem, který se proslavil především spoluprací s Ericem Claptonem, Michaelem Breckerem a dalšími světovými hudebními velikány.

19.10. RUCHADZE BAND*AMSTERDAM BEYOND /NL/
Evropské uskupení kosmopolitního kytaristy a zpěváka Konstantina Ruchadzeho. Respektovaný mezinárodní rhythm & bluesový band se špičkovými holandskými a českými hudebníky.

20.10. JEREMY PELT QUINTET /USA/  
Koncert v rámci turné renomovaného, kritikou uznávaného New Yorkského trumpetisty, 5x držitele ocenění Rising Star od Downbeat Magazine a Jazz Journalist Association.

21.10. RUS NERWICH QUARTET /SAR/
Jihoafrický umělec, hudebník a producent Rus Nerwich se představí jako leader své nové jihoafrické kapely doplněné o českého kontrabasistu.

22.10. JAZZ EFTERRÄTT
Dnes již populární česká formace, opravdový hudební zákusek. V rámci úzké spolupráce s Českým národním symfonickým orchestrem doprovázel Jazz Efterrätt hudební hvězdy Andreu Bocelliho, Chrise Brubecka, Barryho Masona a další

22.10. JAZZ EFTERRÄTT
Today already popular Czech formation, the real music delicacy. Of course of tight cooperation with the Czech National Symphonic Orchestra the Jazz Efterrät band accompanied music stars like Andrea Bocelli, Chris Brubeck, Barry Mason and others.

23.10. RYAN CARNIAUX GROUP /USA,EU/
Dynamické uskupení mladého rodáka z druhé strany Atlantiku v současnosti působícího převážně na německé hudební scéně.

24.10. FOLKLORE TO JAZZ /SK,VE, USA/  
Výborný hráč na altsaxofon, slovenský rodák Radovan Tariška se obklopil skvělými osobnostmi světového významu – Benito Gonzales, Dwayne Burno a Gene Jackson.

25.10. EAST WEST EUROPEAN JAZZ ORCHESTRA /EU & USA, BALI/
Legendární čtyřicetičlenné bigbandové těleso pod taktovkou Uwe Platha je již potřetí ozdobou mezinárodního jazzového festivalu.

26.10. METROPOLITAN JAZZ BAND
Profesionální jazzband hrající dixielandové a swingové evergreeny je ozdobou nejen pražské jazzové scény již od roku 1972.

27.10. 65 LOOKS OF EMIL VIKLICKÝ
Festivalová pohlednice z připravovaného listopadového cyklu koncertů věnovaných šedesátým pátým narozeninám známého českého skladatele a pianisty.

28.10. CJC 2013 WINNERS – JAN STEINSDÖRFER TRIO, S GUSTEM
Večer věnovaný mladému českému jazzu – představí se dva finalisté letošního ročníku Czech Jazz Contest.

29.10. SKIP WILKINS /USA/ - CZECH DREAMS
Bostonský rodák pokřtí své nové CD, které vydává u českého labelu New Port Line.

30.10. JUWANA JENKINS & THE MOJO BAND /USA/
Energický zpěv, pronikavý zvuk foukací harmoniky, nářek kytary a neutuchající rytmus – kapela , která dokáže zaujmout nejen svými původními skladbami, ale také výběrem převzatého repertoáru od těch nejlepších králů, královen a legend blues.

31.10. 19.00 YOUNG STAGE – CONSERVATORY JAZZ ORCHESTRA
22.00 PRAGUE BIG BAND

V rámci 35.ročníku IJF Praha startuje nová spolupráce, která znamená výrazný počin pro mladou generaci pražských hudebníků. Na prvním čtvrtečním podvečerním koncertu bude Konzervatoř Jaroslava Ježka Praha  prezentovat pod vedením Milana Svobody jeden ze svých nejlepších projektů. Tentýž dirigent pak představí publiku svůj dnes již legendární orchestr.

1.11.   ASIA KUCHARCZYK QUARTET /PL,CZ/
Výborná mladá polská zpěvačka se sametovým hlasem v čele evropského bandu pokřtí své nové CD.

2.11.   GOSPEL & SOUL CONNECTION
Hudba a duchovno k sobě měly vždy velmi blízko, a jejich spojení je proto velmi přirozené. Maranatha Gospel Choir je opravdovou lahůdkou na programu letošního festivalu.

3.11.   ELISABETH LOHNINGER QUARTET /USA,CZ/
 „Nesčetně barev a možností“ – to vám přijde na mysl, pokud se budete snažit popsat hlasové umění zpěvačky Elisabeth Lohninger. Evropský a americký tisk ji samotnou označuje jako "oslnivou"  a její hudbu jako "nádherně emotivní", "inspirující" a "dokonalou".

4.11.   BENSON MCGLASHAN TRIO /CA, JP, CZ/
Mladičký kytarista McGlashan, který v kanadském Montrealu „daleko předběhl svůj věk“ se prý dokáže napružit jako kočka a připomene klon Wese Montgomeryho a Joe Passa.

5.11.   ALESSANDRO DI LIBERTO TRIO  /IT/
Vynikající jazzové trio ze Sardinie se nám během festivalového koncertu představí se svými novými kompozicemi.

6.11.   OSA COMPOSER WINNER - NEDABA
Hudební projekt Tomáše Sýkory, držitele ceny OSA za skladbu pro rok 2013

7.11.   ĽUDMILA ŠTEFÁNIKOVÁ QUARTET /SK,USA/
Čistě dámské seskupení složené z mladých a krásných instrumentalistek.

22.11. DENISE GORDON /UK/ & J.J.JAZZMEN  
Festivalový dozvuk v podání zpěvačky, která vládne opravdu úžasným a podmanivým hlasem za doprovodu ostřílených jazzových bardů.

Dodal: Stanislav Raška , Reduta Jazz Club
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI
Vystupují:
Berenika Meets Jazz
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika