Wayne Shorter zakončí Struny podzimu

Wayne Shorter zakončí Struny podzimu

25. 10. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Saxofonový velikán a nesporná legenda jazzové scény Wayne Shorter za necelé dva týdny udělá příslovečnou tečku za letošním 18. ročníkem festivalu Struny podzimu. Shorter, jenž spoluvytvářel jednotlivé epochy jazzové historie a ovlivnil několik generací světových hudebníků, vystoupí ve středu 6. listopadu ve Velkém sále Lucerny společně se svým ceněným kvartetem ve složení Danilo Perez, John Patitucci a Brian Blade
Ve druhé půlce večera vstoupí do dialogu se spontánní jazzovou improvizací PKF – Prague Philharmonia pod vedením Martina Kumžáka. V Shorterových úpravách pro symfonický orchestr zazní Lucernou skladba Pegasus z novinkového alba Without A Net, stejně jako jeho starší skladby Lotus a Prometheus Unbound. A je se nač těšit: vždyť Shorterovu starší nahrávku Alegría z roku 2003 zdobí úryvek recenze The New York Times „největší živoucí jazzový skladatel“

Ačkoliv letos v srpnu oslavil osmdesáté narozeniny, je Wayne Shorter stále na vrcholu svých tvůrčích sil a jako jazzový vizionář stále udává směr a je opět na světovém turné, které odstartuje právě pražským koncertem na Strunách podzimu. Vstupenky v cenách od 450 Kč jsou v prodeji ve Vstupenkovém centru Strun podzimu a sítích Perfect System a Ticketpro. V tuto chvíli zbývají poslední vstupenky k sezení.

Jazzu bude z části patřit i festivalová klubová noc Spotlight, která se uskuteční 9. listopadu v klubu Roxy/NoD. Vedle charismatické zpěvačky Andrey Triany se tuzemskému publiku představí manchesterské trio Go Go Penguin se svým jazzem ovlivněným elektronikou a mladý jazzový talent Ian Mikyska, který přiveze elektro-jazzovou formaci Profound Bass inspirovanou tanečními styly. Více informací na www.strunypodzimu.cz.

Wayne Shorter vstoupil do světa hudby před více než šedesáti lety a po celý svůj bohatý muzikantský život neúnavně ukazuje posluchačům vzrušující jazzovou cestu do budoucnosti. Jeho dráha dokumentuje rozmanitá stadia a změny, kterými jazz procházel, a výčet interpretů, s nimiž spolupracoval, sahá od Milese Davise přes Herbieho Hancocka, Joni Mitchell až po Carlose Santanu. Na své hudební cestě se potkal i s českým hudebníkem Miroslavem Vitoušem a vídeňským rodákem Joem Zawinulem, se kterými v legendárních Weather Report po více než jednu dekádu udávali směr nového stylu fusion.

Posledních třináct let vystupuje zejména s Wayne Shorter Quartet, který je považován za jeden z nejkvalitnějších a nejstálejších bandů novodobé jazzové historie. Potkávají se v něm o několik generací mladší hudebníci. Panamský pianista Danilo Perez sbíral zkušenosti mimo jiné v kvintetu Dizzyho Gillespieho i jeho United Nations Orchestra. John Patitucci si svou pověst pozoruhodného basisty vydobyl zejména dlouhodobou spoluprací s elektrickými a akustickými soubory Chicka Corey a bubeník Brian Blade čerpal inspiraci na newyorské hudební scéně. Do jazzové historie vstoupilo kvarteto roku 2002 albem Footprints – pojmenovaného po skladbě, kterou se Shorterem nahrál už Miles Davis. O pět let později se spojili s Los Angeles Philharmonic, Royal Concertgebouw a dalšími věhlasnými symfonickými orchestry, a propojením jazzu s vážnou hudbou tak otevřeli další dveře hudebním experimentům.

Wayne Shorter vystudoval saxofon na New York University a studium doplňoval hraním s tehdejšími mistry: Horace Silverem, Maxem Roachem či Oscarem Pettifordem. Sám do první jazzové ligy vstoupil v roce 1959, kdy nastoupil jako tenor saxofonista do Jazz Messengers bubeníka Arta Blakeyho. Poté byl členem kvintetu Milese Davise a s ním prožil i historický přechod od akustického k elektrickému jazzu. Skupina ve složení Miles Davis, Wayne Shorter, Herbie Hancock, Ron Carter a Tony Williams se stala nejlepší jazzovou formací své doby a svou odvahou experimentovat překračovali hranice tehdejšího jazzového kánonu. Shorter pro kvintet napsal například titulní skladby alb Footprints, E.S.P. nebo Nefertiti.

V době zrodu elektrifikovaného jazzu se rozhodl vydat novým směrem a založil s Joem Zawinulem skupinu Weather Report, se kterou po patnáct let posouvali hranice jazzu, který se nebáli obohatit o prvky art music, ethno, R&B, funku či rocku. Wayne Shorter se vyprofiloval i jako nejvýraznější soprán saxofonista světa a je jím dodnes. Poznáte ho po pár tónech. Jeho útržkovité, křehké a sofistikované melodie tryskají rovnou z duše a jsou podivuhodné jako zvířecí výkřiky a šifrované zprávy ze života jiné planety zároveň. Pro tyto kvality si ho jako dlouholetého spolupracovníka vybrala například slavná kanadská písničkářka Joni Mitchell.


Sledujte Struny podzimu on-line
www.strunypodzimu.cz – detailní informace o koncertech, rádio Struny podzimu, videoukázky
www.facebook.com/strunypodzimu – aktuální informace z festivalového dění
www.myspace.com/stringsofautumn – hudební ochutnávky festivalového programu
www.youtube.com/user/Strunypodzimu – videa z vybraných koncertů

Struny podzimu 2013 - přehled koncertů
23. září / Státní opera BARBARA HANNIGAN & PKF – Prague Philharmonia
29. září / Rudolfinum DANIEL HOPE & orchestr L’ARTE DEL MONDO
8. října / Divadlo Hybernia MOŻDŻER – DANIELSSON – FRESCO
10. října / Pražská křižovatka JORDI SAVALL
15. října / České muzeum hudby ALBÁNSKÝ ISO-POLYFONICKÝ SBOR & HYSNI ZELA
21. října / Stavovské divadlo RUFUS WAINWRIGHT
23. a 24. října / Barrandov Studio – ateliér č. 4 ZIMNÍ CESTA / režie Jiří Heřman
30. října / Pražská křižovatka VINICIUS CANTUÁRIA
6. listopadu / Lucerna WAYNE SHORTER
9. listopadu / Roxy, NoD Klubová noc SPOTLIGHT - Andreya Triana, Go Go Penguin a další
18. – 20. října / divadlo Minor Struny dětem

Dodal: Silvie Marková, Struny Podzimu
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

WAYNE SHORTER

Středa 6. 11. 2013
Vstup: 450 Kč v předprodeji
Vystupují:
WAYNE SHORTER (USA)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika