Rozhovor s Mr. Moustache

Rozhovor s Mr. Moustache

06. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Přinášíme vám videopozvánku od Afriky Islama na Dolská Opening party a rozhovor s nadějným producentem Mr. Moustache, který také vystoupí na této akci. Ta již příští sobotu 16. 11. odstartuje novou éru klubu Dolská ve Špindlerově mlýně.


Než začneme, jak by jsi se představil?
Abych to shrnul do pár hesel, tak jsem kluk z malého města, kde se toho nedalo moc dělat a když jsem objevil elektronickou hudbu, měl jsem jasnou vidinu jí dělat. Pak jsem objevil Justice a bylo hotovo. Před tím jsem poslouchal rock a punk a jezdil na skateboardu, takže přejít na disco a funk byl pro mě nový level, ale rock poslouchám pořád. Moje další koníčky jsou skateboarding, hudba, hudba a ještě hudba..

To zní jako klasický příběh: Kluk z malého města, něco ho zaujme a jde za tím. Odkud přesně jsi ? Justice - tedy elektro, image černých kožených bund, vybavuje se mi trailer na jejich koncertní turné kde je v pozadí track Phantom II? Byl jsi na jejich vystoupení?
Jsem z Kolína a pamatuji si přesně, když jsem zevloval u babičky na obědě, koukal na MTV v roce 2007 a zrovna tam běžel klip Justice - Dance. Říkal jsem si, že ten klip je naprosto geniální a ta kapela musí být mazec. Hned jak jsem přišel domů, první video od nich po Dance co jsem viděl, bylo I love Techno 2006, kde hráli dj set. To video je pro mě pořád inspirující. Na jejich koncert jsem se dostal až loni do Berlína, a kde už hráli věci z nového alba.

Co vlastně hraješ (to oblíbené škatulkování) nebo co v tvých setech můžeme slyšet ? Vím, že i produkuješ můžeš o tom něco říci?
Kolín je pěkně depresivní, pokud chceš dělat cokoli jiného než být fanoušek aut, makat v OVB nebo ve fabrikách. Neni tam nic, čeho bych se mohl jako producent taneční elektronické hudby chytit, nikoho tam hudba moc nezajímá.. To co hraji vždycky záleží na akci, když si můžu dovolit hrát větší brajgly je to hodně electro, techno, house. Na velkých akcích rád hraji agresivní hudbu, v menších klubech často i nějaký starý funky a jemnější taneční pecinky. Momentálně hodně koukám ,,přes rameno,, jménům jako Gesaffelstein, Djedjotronic, Jacques Lu Cont, kteří jedou strašně taneční techno masakry.

Nicméně k té produkci: Na základce jsem na PSone miloval hru Music 2000, kde jsem si nějak natrénoval kompozice a modlil se, ať existuje nějaký podobný program na PC. K tomu jsem se ale dostal až v roce 2008, kdy mi kamarád rapper dal FL studio, že se v tom dá skládat.. Dělám v něm do teď, ikdyž mi hodně lidí řeklo, ať přejdu na něco jiného. Ale podle mě je jedno v čem děláš, ale co z toho leze..

Vím, že djs testují své hudební počiny na své rodině (mamina, brácha, ségra, babička, děda). Děláš to taky ?
Dlouhou dobu moji hudbu poslouchala jenom moje mladší sestřička s mamkou a do teď mě maximálně podporují a věří mi. Když jsem to testoval třeba u kámošů, jen pár z nich to ocenilo ale většinou jedním uchem dovnitř a druhým ven..

Když jsem hledal nějaké informace o tvé maličkosti, moc jsme toho nenašel, ale jednu přeci jen. Jedna tvoje melodie se dostala za hranice naší republiky což není úplně špatné...

Udělal jsem free download track s názvem ,,FR,, kterým jsem chtěl vzdát holt právě francouzský elektronický scéně. Po půl roce mi přišel mail od jedné americké společnosti, že točí reklamu na Mountain Dew s Lil Waynem a chtějí použít 30 sekund toho mého tracku. Pro mě to byla velká výhra, nicméně to nikoho z mého okolí moc nezajímalo. Reagovali spíš na to, že jsem za to dostal peníze, než že by ten song byl kvalitní. V tuhle chvíli je venku ,,FR II.,, na který máme roztočený videoklip a bude venku někdy koncem listopadu. Včera jsem se dozvěděl, že to bude úvodní song do jednoho kanadského seriálu, jenž se točil tady v CZ. Samozřejmě mám v plánu v té sérii pokračovat, takže ,,FR III.,, in progress.
 

To nezní úplně špatně..... V produkci máš velice slušně našlápnuto. Pokud je hudba to, co tě baví, co je to, co tě živí?
Nedodělal jsem žádnou školu, chodil sem strašně za a dělal muziku, chvíli jsem právě makal ve fabrikách, ale nikdy jsem tam nevydržel Dělal jsem pár potupných jobů, ale většinou jen chvilkově. Včera jsem slyšel zrovna větu: Makej tvrdě na svém snu, jinak budeš makat na snu někoho jinýho.. Ted jsem naštěstí potkal kámoše, který mě zatáhnul k filmařině, a občas mne veme na plac pomáhat. Díky němu jsem se vlastně mohl přestěhovat do Prahy, poznal jsem nové lidi a pro některé z nich dělám hudbu, takže si netroufnu říct, že mě živí jenom hudba, ale nechci dělat nic jiného. Mám štěstí na lidi kolem sebe, většina mi vždycky pomůže se dostat někam dál.

Teď už to je jak z filmu. Tvoje jméno je Dominik Novák, ale vystupuješ pod přezdívkou MR.Moustache. Proč? Má to nějaký hlubší význam?
Když mi bylo 16, chodili jsme kalit a já si vždycky po pár pivech nakreslil lihovkou kníra. V tý době jsem si hodně čmáral. No a když jsem později začal poslouchat Mr.Oiza, měl album Moustache´s. Pro hodně lidí prakticky neposlouchatelná záležitost, ale mě se to hrozně líbilo, tak jsem si nejdřiv řikal Monsieur Moustache, ale pak jsem to zkrátil na půl anglicky, napůl francouzsky jako to má právě Oizo, což znamená pták. On je pro mě stejný idol jako Justice.

Probrali jsme, co tě inspirovalo, co tě motivuje, kam se ubíráš. Zajímalo by mne, co české publikum na "francouzký druh music"? Hodně djs hraje house, tech-house, techno, ale na větších parties jako by tento druh chyběl. Jaký je tvůj postřeh a reakce lidí na tvoji prezentaci hudby v setech?
Většinou to lidi baví, záleží na tom, kde a s kým tam hraju. Tady v Praze je hodně cizinců, takže kolikrát znají ty tracky a ocení to moc, to je paráda. Stalo se ale taky, že mi s kámošem přišel na stage lísteček od vyhazovače, na kterém bylo napsáno: ,,koleno, pěst, loket,,. Nemám z mých vystoupení nějak špatný pocit, když dorazí lidi, vždycky se baví. Ve skutečnosti si ale myslím, co lidi neznají, tomu nechtějí dát moc prostor..

Tak to je typicky český postoj k čemukoliv. :) Tvá hudba za hranicemi zní v reklamě a seriálu. Co ty a zahraničí hrál jsi někde?
Zatim jsem hrál jen dvakrát v Polsku, kde ty párty byly celkem nesrovnatelné s CZ. Naprostá lahoda, dost lidí a supr atmosféra. Pozvali mě tam skrz moje EP, které vyšlo pod francouzskym labelem, takže věděli, co budu hrát. Nebyly žádné problémy s penězi, ve všem mi vyhověli, připadal jsem si tam jak v bavlnce. Jednou až udělám pořádné dlouhohrající album, které bude skvěle fungovat v klubech, rád bych jel na tour na pár míst po Evropě, kde mám šanci se posunout zase dál, jako třeba Berlín, Paříž, Londýn, ale to je ještě kus cesty...

Každý umělec má své faninky. Co ty a tohle téma ? Nějaká historka z hraní?
Moje druhý EP ,,Female,, je vyloženě pro jednu dívku... song ,,Mrs No. zase o jedné dívce... já jsem ale stydlivý a proto jsem asi teď volný...

Nicméně vtipná historka: Jednou jsem hrál na narozkách kámoše, kde bylo hodně lidí a spousta pěkných holek. Jediný, kdo mě tam pak balil byl týpek, taže asi tak..

Na tuto otázku se zeptám za 2 roky. Věřím, že bude pikantnější odpověd.

16. 11. 2013 hraješ na otvíračce klubu Dolská ve Špindlerově Mlýně, kde je headlinerem Afrika Islam. Znáš jeho styl hraní?
Do Špindlu se strašně těším. Jednou jsem na Afrikovi byl u nás v Kolíně a bylo narváno. Když jsem nedávno koukal na nějaká videa, docela jsem čuměl. Hlavně tam zrovna hrál ,,New Order - Confusion,, a scratchoval tam do toho nějaké další pekla a všechno strašně rychle, takže pro mě je to každopádně punker. Věřím, že bude super atmosféra..

Díky za tvůj čas…

Kompletní informace o Opening party v klubu Dolská s Afrikou Islamem naleznete na https://www.facebook.com/events/320190504793560/

Dodal: Václav Bělík
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

MR. X AKA AFRIKA ISLAM

Sobota 16. 11. 2013
Vstup: 230 Kč v předprodeji, 2500 Kč VIP
Vystupují:
Afrika Islam, Orbith, Chris Sadler, Enrico, Mr. Moustache, Michael J, Mejsi, Subgate, Duncan Grey, Topas Brothers, Frank Lucas, Sebastian Deluca, Extasy Djs, Steffi & Vostix
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUTĚŽTE
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika