Kid Congo Powers zahraje v Chapeau Rouge

Kid Congo Powers zahraje v Chapeau Rouge

07. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Kytarista a zpěvák Kid Congo Powers se nezaměnitelně zapsal do historie coby zakládající člen The Gun Club. Dvě určující alba na začátku osmdesátých let nahrál s kultovními The Cramps a veledůležitou roli sehrál také v The Bad Seeds, doprovodné skupině Nicka Cavea.
Během téměř pět a třiceti let svojí kariéry účinkoval rovněž ve skupinách Congo Norvell, The Divine Horsemen, The Angels of Light (Michael Gira / Swans), The Fall nebo Die Haut a v každé z nich zanechal nesmazatelnou stopu. V posledních letech vydává alba v čele skupiny The Pink Monkey Birds, s nimiž se vůbec poprvé představí konečně v Praze – ve středu 11. prosince v klubu Chapeu Rouge. Kid Congo Powers a The Pink Monkey Birds vydali během sedmi let hned čtyři vynikající alba a dost možná nejpovedenější je právě to poslední z nich Haunted Head, jež vyšlo letos v květnu. Prvotřídností jsou ovšem pověstné především koncerty skupiny – The Pink Monkey Birds platí se svou žhavou směsí blues, punku a rock’n’rollu za jednu z nejzábavnějších koncertních kapel současnosti. Na koncertě v Chapeau Rouge vystoupí také zástupci domácí scény Kill The Dandies!, kteří intenzivně připravují nové album, které v listopadu uvede první singl.

KID CONGO POWERS & The Pink Monkey Birds

Vstupenky v hodnotě 280,– Kč jsou v prodeji v předprodejní síti Ticketstream (+ obvyklé poplatky) a obchodě Rekomando. Na místě v den koncertu pak budou k dispozici za 350,– Kč. Kapacita klubu je omezená.
scrapesound.org
chapeaurouge.cz

Kariéra Briana Tristana alias Kid Congo Powerse mohla asi vypadat úplně jinak, nebýt osudového přátelství s Jeffrey Lee Piercem, s nímž v roce 1979 založil The Gun Club (tehdy pochopitelně ještě pod původním názvem The Creeping Ritual). The Gun Club se stali jednou z nejvlivnějších skupin punkové scény v Los Angeles – v jejich zvuku se mísilo dřevní blues mississippské delty s punkem, pravověrný rock’n’roll padesátých let s industriálními postupy, vše v pekelně divokém a ohromujícím podání. The Gun Club ovlivnili mnohé; za jednu ze svých hlavních inspirací je prohlašuje třeba dnes hvězdný Jack White (White Stripes nebo Dead Weather) a na kompilačních albech s coververzemi písní Jeffreyho Lee Pierce, které vydává label Glitterhouse, se schází výkvět alternativního rocku (Nick Cave, Mark Lanegan, D. E. Edwards /Wovenhand/, Lydia Lunch, Mick Harvey, Debbie Harry, Barry Adamson ad.).

Kid Congo Powers skupinu sice záhy po založení opustil kvůli angažmá v později podobně kultovních The Cramps, s nimiž nahrál dvojici zásadních alb na začátku osmdesátých let (“Psychedelic Jungle” nebo “Smell of Female”), ale po několika letech se vrátil. V druhé polovině dekády působil zároveň kromě The Gun Club také v The Bad Seeds, doprovodné skupině Nicka Cavea. Spolu s nimi ho mj. můžeme vidět například ve slavném snímku Nebe nad Berlínem. S The Bad Seeds nahrál Kid Congo Powers alba “Tender Pray” a “The Good Son”. Po definitivním odchodu z The Gun Club se věnoval skupině Congo Norvell a také spolupráci například se skupinami The Angels of Light (Michael Gira / Swans), Knoxville Girls, Factory Press nebo Make-Up.

V novém tisíciletí přišel velký restart kariéry Kid Congo Powers, a to v čele skupiny The Pink Monkey Birds, se níž vydal již čtyři alba. Prozatím poslední a možná vůbec nejlepší “Haunted Head” vyšlo letos v květnu. Zvuk The Pink Monkey Birds je obrovsky taneční, postavený hodně na blues, rock’n’rollu a soulu, ovšem s bujnou punkovou energií a samozřejmě nezaměnitelnou kytarou Kid Congo Powerse. V jejich hudbě se promítají veškeré zkušenosti frontmana a zároveň veliká touha bavit sebe a hlavně publikum. Kid Congo Powers a The Pink Monkey Birds prosluli hlavně právě svými živým vystoupeními; koncertují téměř neustále, jejich show často trvají několik hodin a jsou vyhlášena divokou energií a černým humorem. Koncert v klubu Chapeau Rouge bude historicky prvním vystoupením Kid Conga Powerse v Praze a v České Republice.

kidcongopowers.blogspot.com

Pro Kill The Dandies! bude vystoupení s Kid Congo Powersem jednak přímým setkáním s jedním z velkých vzorů a člověkem, který je na velice podobné vlně, ale zároveň také půjde o zakončení nabitého roku 2013, který pro ně znamenal hlavně velmi intenzivní práci na novém repertoáru. Eponymní EP vydané na jaře ve spolupráci s magazínem Full Moon přineslo dvě nové skladby, dvě cover verze (Chrome Cranks a Johnny Leyton) a dva remixy (Steve Morell a hlavně Alexander Hacke z Einstürzende Neubauten), nyní je skupina ve finální fázi přípravy nového alba, které vyjde v prvních měsících následujícího roku. Koncert v Chapeau Rouge bude také vyvrcholením podzimního turné skupiny a velmi pravděpodobně posledním koncertem skupiny v Praze před dosud nestanoveným křtem chystaného nového alba. Kill The Dandies! chystají také krátké německé turné, které se uskuteční v březnu příštího roku.

killthedandies.com
killthedandies.bandcamp.com

Kill The Dandies! – podzim 2013
07. 11. – Divadlo Pod lampou, Plzeň w./ The Maggie’s Marshmallows
08. 11. – Liháč, Třebíč w./ The Maggie’s Marshmallows
13. 11. – Evolution, Brno w./ Tulla Larsen (FRA)
14. 11. – U-Klub, Olomouc w./ Tulla Larsen (FRA)
15. 11. – Art Klub, Opava w./ Tulla Larsen (FRA)
16. 11. – H-Club, Šumperk w./ Tulla Larsen (FRA) – v rámci festivalu Blues Alive
11. 12. – Chapeau Rouge, Praha w./ Kid Congo Powers & The Pink Monkey Birds (USA)

Dodal: Jarka Beranová, Chapeau Rouge
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

KID CONGO POWERS & THE PINK MONKEY BIRDS

Středa 11. 12. 2013
Vstup: 280 - 350 Kč
Vystupují:
KID CONGO POWERS & The Pink Monkey Birds (USA/In The Red), Kill The Dandies! (CZ/Drug Me)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika