Projekce na festivalu Alternativa

Projekce na festivalu Alternativa

08. 11. 2013  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Festival Alternativa nabízí kromě nevšedních koncertních zážitků také doprovodné programy v čítárně Unijazzu (Praha 1, Jindřišská 5, II.schodiště, IV. Patro). Pořadatelé festivalu zvou hned na dvě zajímavé projekce spojené s besedami s přítomnými tvůrci. Vstup na všechny akce v čítárně je volný.
Po 25. 11. - Concert for Fukushima – Wells 2011
(Ger/A, 2012, režie: Pavel Borodin, 105 min.)
Za účasti režiséra snímku Pavla Borodina a jeho kameramana asistenta Victora Ferina.

Út 26. 11. - Construct
(2013, záznam představení, choreografie: Rachel Cohen, hudba: Lynn Wright)
Za účasti autora hudby Lynna Wrighta a choreografky Rachel Cohen.
Součástí večera bude krátké akustické vystoupení skupiny L. Wrighta And The Wiremen.

www.alternativa-festival.cz

Concert for Fukushima – Wells 2011
(Ger/A, 2012, režie: Pavel Borodin, 105 min.)
Uspořádat charitativní koncert na pomoc při obnově po jaderné havárii ve Fukušimě bylo přání Petera Brötzmanna, kurátora festivalu Music Unlimited 2011. Za tímto účelem, přizval Chicago Tentet, jeden ze svých hlavních projektů a čtyři japonské hudebníky, aby spolu zahráli. Ukázalo se, že to byla vynikající volba. Koncert byl totiž vrcholem festivalu, který ani jinak nebyl na špičkové momenty chudý.

Zahráli Peter Brötzmann Chicago Tentet, hosté Toshinori Kondo / Michiyo Yagi / Yoshihide Otomo / Akira Sakata a řada dalších yvnikajících hudebníků: Johannes Bauer, Jeb Bishop, Peter Brötzmann, Mats Gustafsson, Per-Âke Holmlander, Kent Kessler, Toshinori Kondo, Fred Lonberg-Holm, Joe McPhee, Paal Nilssen-Love, Yoshihide Otomo, Akira Sakata, Ken Vandermark, Michiyo Yagi, Michael Zerang.

Polovina výtěžku z tohoto koncertu byla věnována japonské organizaci „Save Takata“, která se zabývá obnovou města Rikuzentakata, jež během zemětřesení 11. března 2011 utrpělo obrovské ztráty. Druhá polovina podpořila „Project Fukušima!“ – mnohostranný a dlouhodobý projekt, který mezi jinými inicioval Yoshihide Otomo, aby vrátil jménu Fukušima, jež je nyní těžce poznamenáno, pozitivní zvuk.

Režisér Pavel Borodin se narodil v Moskvě v roce 1974 a od roku 1997 žije v Německu. V Moskvě, Tübingenu a Bonnu studoval aplikovanou matematiku a výpočetní techniku, od roku 2005 ovšem pracuje jako režisér, producent, kameraman a editor nejrůznějších nezávislých projektů věnujících se hudbě a zaměřených zejména na free jazz a improvizovanou hudbu. Pavel Borodin provozuje také hudební video vydavatelství PanRec.

Victor Ferin spolupracoval s Pavlem Borodinem na řadě filmových projedkt, zejména jako kameraman nebo jako asistent.

Filmografie Pavla Borodina:
Ensemble 4'33'': Live at Loft (2005, 78 min)
The Residents: The Kid Who Collected Crimes! (2006, 2 min)
Elliott Sharp: The Velocity of Hue. Live in Cologne (2007, 76 min)
Sylvie Courvoisier: Live at Loft (2007, 9 min)
Ship Lock (2008, 11 min)
Speak Easy: The Loft Concert (2008, 74 min)
Dee Forstei (2010, 80 min)
Unlimited 23 (2011, 123 min)
Elliott Sharp and Scott Fields: Ostryepolya (2011, 44 min + 43 min)
The Feral Voice (2012, 17 min)
Comicoperando in Amsterdam (2012, 38 min)
Requiem for a Baby Grand (2012, 61 min)
Concert for Fukushima (2012, 105 min)
Andrea Neumann performs “Water Walk” by John Cage (2012, 5 min)
Simon Nabatov’s Roundup (2013, 84 min)

Construct
(2013, záznam představení, choreografie: Rachel Cohen, hudba: Lynn Wright, produkce: Racoco/Rx)
Za účasti autora hudby Lynna Wrighta a choreografky Rachel Cohen.

Součástí večera bude krátké akustické vystoupení skupiny L. Wrighta And The Wiremen.

Představení "Construct" kombinuje princip flipperu, akci pohybu, živou hudbu, práci se dřevem a příběh Dona Quijota, to vše pro ilustraci zmatku uvnitř hlavy jednoho muže - vizuálně, zvukově, pocitově i fyzicky. Jak se příběh odvíjí, jednotlivé postavy na scéně budují, rozebírají a rekonstruují dřevěné stavby kolem sebe; jeviště se stává nepřehlednějším a chaotičtějším, čím je hlavní hrdina uvnitř zmatenější.

Don Quijote je v této jedinečné tanečně divadelní show z produkce Racoco/Rx představen ze zcela nového úhlu – coby jakási konstrukční hra. Scénář propojuje pevně danou choreografii s prostorem pro improvizaci, přičemž před podobnou výzvu jsou postaveni nejen pohyboví aktéři na scéně, ale rovněž hudebníci.

Rachel Cohen se svými choreografiemi začala vystupovat v New Yorku v roce 1997, své vlastní studio Racoco Productions založila v roce 2003. Na Harvardu získala titul v oboru Performance as Communication (Vystoupení jako komunikace), jež sama vymyslela; tanec a choreografii studovala pod vedením Claire Mallardi. V současnosti studuje hlavně akční divadlo u Ruth Zaporah a Cassie Terman a také balet u Carolyn Lord; mezi další učitele, kteří na Rachel měli významný vliv, patří ještě Mary Anthony a Bertram Ross (moderní tanec), Heather Cornell (tap), Rafael Bianciotto (klaunství a hra s maskou), Patricia Cross (balet) či Joanne Conroy a Olga Baigas (jazz). Kromě jiných, s nimiž Rachel Cohen již sdílela scénu, to byli např. Olek, Julie Atlas Muz, SHUA Group, Ariane Anthony + Company, Mary Anthony Dance Theater, Christopher Caines Dancers, Le Minh Tam nebo Theodora Skipitares; také účinkovala v televizní The Montel Show.
Lynn Wright je newyorský hudebník a básník, který v současnosti vystupuje se skupinami And The Wiremen a Bee and Flower. Vedle těchto aktivit se zabývá také skládáním hudby pro divadelní inscenace a filmy.

Skupina And The Wiremen vystoupí v rámci festivalu v hudebním klubu HooDoo 27. listopadu spolu se skupinami Vložte Kočku (CZ) a No Joy (Can).

Dodal: Petra Černá, Unijazz
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

ALTERNATIVA 2013

Středa 20. 11. 2013
Vstup: 180 - 250 Kč
Vystupují:
Sax Ruins (Jap), Už jsme doma hrají FPB (CZ)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
SOUVISEJÍCÍ OBSAH
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika