Bratři Orffové pokřtí album na EuroConnections

Bratři Orffové pokřtí album na EuroConnections

13. 01. 2014  |  Autor: redakce  |  Komentáře (0)
Po osmi letech se z krnovských lesů znovu vynořují Bratři Orffové, osobitý hudební kolektiv pohybující se na pomezí psychedelického folku a alternativního rocku. Kultovní skupina letos po delší pauze vydala svoje druhé album Šero, které pokřtí 29. ledna 2014 v žižkovském Paláci Akropolis.
Protože Orffové moc často nekoncertují, bude to výjimečný zážitek, k němuž určitě přispěje i speciální host večera - norský písničkář Moddi, který je aktuálně nominován na 4 norské hudební ceny Grammy!

Bratři Orfové

Jsou hudební skupiny, které se snaží všemožně protlačit a podbízet se fanouškům a pak jsou tu Bratři Orffové, kteří potřebují na přípravu desky skoro deset let, moc nekoncertují a vůbec všemožně testují trpělivost svých příznivců. Jenže výjimečné nahrávky, za nimiž stojí, nakonec všechno vynahradí. Po oslavovaném debutu Bingriwingri z poloviny dekády se koncem roku 2013 vrátili s novinkovým počinem Šero - temnější, ještě kryptičtější a hudebně propracovanější kolekcí písniček. Album sklidilo skvělé recenze a uzmulo nominaci na hudební ceny Apollo. Orffové desku zároveň ohlásili jako svoji poslední - příběh jejich hrdiny Serži Vantóše se prý na nahrávce uzavřel a více k němu již není co dodat.

Skupina Bratři Orffové vznikla v polovině devadesátých let jako projekt krnovského písničkáře Ivana Gajdoše. K němuž se postupně přidali kytarista Lukáš Novotný a producent Matouš Godík (alias ZKA4T), kteří jeho folkové melodie balili do elektronického kabátu. Debut v roce 2005 obstaralo koncepční album příběhů z tajemného města Bingriwingri, za něž Orffové získali nominaci na Anděla, cenu Musicserveru.cz či časopisu Filter. Místo další studiové desky si Gajdoš s dalšími členy koncertní kapely Orffů odskočil do "relaxačního" projektu Poslední Výstřel, s nímž vydal v roce 2009 album Rozhodně nečekejte sex.

Na nové desce začali Bratři Orffové pracovat už na konci dekády. Písničky tentokrát vznikaly více jako kolektivní práce, pořád ale - jak je pro ně typické - pečlivě a pomalu. K vydání alba Šero tak došlo až v listopadu 2013. S nahrávkou jim pomohl kutil Kittchen, spisovatel Jaroslav Rudiš i bezmála tři stovky fanoušků na serveru HitHit, kteří přispěli na vydání alba.

Hostem slavnostního večera v Paláci Akropolis bude norský multiinstrumentalista Moddi. Svérázný písničkář (vl. jménem Pål Moddi Knutsen) za své hlavní nástroje považuje tahací harmoniku a akustickou kytaru. Debutoval v roce 2010 albem Floriography, které s ním natočil věhlasný islandský producent Valgeir Sigurðsson (spolupracovník Björk, Sigur Rós nebo CocoRossie). Deska posbírala dvě nominace na výroční norské hudební ceny.

Moddi pak se svými křehkými písničkami procestoval celou Evropu, stovky koncertů ho ale unavily až do té míry, že chtěl dát své hudební kariéře definitivní sbohem. Na vysněné dovolené v hlubokých lesích kraje Telemark znovu našel chuť psát a vznikl zde materiál pro album Set the House on Fire. Na finální podobě desky se podepsal i jeho kolega Einar Stray. Kreativní nakopnutí Moddi následně zhodnotil ještě v albu Kæm va du?, poctě svému domovskému ostrovu Senja, kde stvořil písničky na texty místních básníků či lidových bájí. Za své dílo byl letos nominován na 4 norské hudební ceny Grammy a to hned ve 4 kategoriích!

Diskografie:
Bratři Orffové - Bingriwingri (2005, Quazi Delict Records), Šero (2013, Quazi Delict Records)
Moddi - Floriography (2010, Impeller Records), Set The House of Fire (2013, Impeller Records), Kæm va du? (2013, Impeller Records)

Více informací a ukázky:
www.bratriorffove.cz
www.moddi.no
www.palacakropolis.cz

Dodal: Eva Kociánová, Palác Akropolis
INFORMACE K HUDEBNÍ AKCI

EUROCONNECTIONS - BRATŘI ORFFOVÉ

Středa 29. 1. 2014
Vstup: 190 - 250 Kč
Vystupují:
BRATŘI ORFFOVÉ (CZ), MODDI (NO)
Další informace
0 KOMENTÁŘŮ
DISKUZE
Jméno:
Email:
Titulek:
Text:
Zadejte číslo 144:
MP3 DOWNLOAD
SpringFunk 2020 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (115 MB)
Mastermix #647 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (120 MB)
Mastermix #648 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (124 MB)
Mastermix #649 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (118 MB)
Mastermix #650 (Mixcloud.com)
26. 03. 2020 (119 MB)
TIPY NA ZAJÍMAVÝ OBSAH
REKLAMA   |   KONTAKT   |   ARCHIV   |   FESTIVALY 2024   |   RSS
ISSN 1801-6340, © Copyright Poslouchej.net 2003-2012
Webdesign a grafika